Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciąża po operacji tętniaka aorty piersiowej i wszczepieniu protezy naczyniowej

JustynaB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy ktoś może się podzielić ze mną informacjami na temat ciąży. obecnie jestem po czterech operacjach. jako dziecko miałam operację ubytku międzykomorowego a 2 lata temu operacje tętniaka aorty piersiowej oraz wszczepienie protezy naczyniowej. Czy po takich ingerencjach ciąża wiąże się z dużym ryzykiem dla mojego zdrowia?

A antykoagulanty bierzesz? Przy protezie pewnie tak, więc jest to dość ciężka kwestia.. aż się dziwię że lekarze Ci nic nie wspominali w tym temacie.. mi przy każdej możliwej okazji zaczynają mówić na temat ciąży.. że lepiej nie, że niebezpiecznie, że tylko (jeśli już) pod ścisłą kontrolą.. Ciąża wiąże się z ryzykiem zarówno dla Twojego zdrowia, jak i dla dziecka.

Gość Ewa29ToF

Justyno! Najlepiej będzie, jeśli Twój kardiolog przedstawi Ci możliwe powikłania w trakcie ciąży. Niestety, u nas to zawsze ryzyko. Znam kobiety z wadami serca, które urodziły zdrowe dzieci, ale ja akurat mam na razie zakaz. Jestem po 3 operacjach, a czeka mnie kolejna własnie z powodu tętniaka aorty wstępującej.Kiedy u Ciebie podjęli decyzje o tej ostatniej operacji? Jaką średnice miał tętniak? Mój na razie 5,5 cm. Gdzie byłas operowana? Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie spotkasz więcej kobiet z Twoimi doświadczeniami sercowymi. POdaję tez swój numer gg: 5839861

EWA 29ToF u mnie rozpoznano poszerzenie aorty około 4 cm w 2003 r. czekano na reakcje zmniejszenia lub zwiększenia. aż w 2009 r byłam na kontroli i okazało się że jest on duży i ma około 6.5 cm, poza tym jego umiejscowienie spowodowało że musiałam przejść jeszcze jedną operacje 2 tygodnie przed operacją tętniaka. wtedy miałam wszczepioną protezę naczyniową.Tak więć w lutym 2009 miałam tętniaka na 6.5 cm i już wtedy nie miałam wyboru musiałam się zgodzić bo nie było na co czekać. w marcu zrobili mi jeszcze angiokate i w kwietniu 2009 miałam mieć operacje, została odłożona do czerwca z powodów technicznych.Tak więc wszystko potoczyło się bardzo szybko. 26 czerwca 2009 miałam wszczepiona protezę a 9 lipca 2009 wszczepione stangrafy w celu usunięcia tętniaka. OPEROWANO MNIE W SZPITALU KLINICZNYM PRZEMIENIENIA PAńSKIEGO W POZNANIU KLINIKA KARDIOCHIRULGII , KATEDRA KARDIO - TORAKOCHIRURGII UM TEL. 061 8 549 210 www.kardiochirulgia.com.pl

Gość Ewa30zToF

Justynko, zapraszam Cie na forum Fundacji Serce Dziecka, jako osobę dorosłą z wrodzoną wadą serca. Jest tam temat dla GUCH-ów, które chcą zajść w ciążę :-) Ale oczywiście najlepiej pogadac z kardiologiem, ktory zna się na wadach serca, i z ginekologiem, który takie wyjątkowe kobiety prowadził :-)