Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe pobudzenia

bartosss

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiazku z rekrutacja do strazy granicznej mialem EKG spoczynkowe na ktorym wyszlo pojedyncze pobudzenie nadkomorowe, mialem holter EKG 24h na ktorym wyszlo 1200 pojedynczych pobudzen nadkomorowych. Otrzymalem kategorie N (niezdolny), lecz od razu skonsultowalem sie z kardiologiem gdzie wykonano mi echo serca, kolejny holter EKG 24h celem odwolania od orzeczenia.

Echo serca prawidlowe, wynik holter ponizej. Kardiolog powiedzial, ze to nic takiego i nie widzi przeciwskazan oraz wystawil zaswiadczenie o braku przeciwskazan. Mam 23 lata i nigdy nie odczuwalem jakis problemow z sercem, nawet nie wiem jakie to uczucie kolatania serca. Miedzy holterami zaczalem brac aspargin, oraz odpowiednio sie nawadniac.

Jednak zaniepokoily mnie troche te bigeminie, trigeminie - to cos groznego? W internecie nie moge znalezc konkretow z nadkomorowymi pobudzeniami, bo wiekszosc skupia sie na komorowych.

Powinienem sie martwic tymi pobudzeniami, czy nie? 

image.png.0ed9948f821d79429533605854b055dd.png