Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tabletki antykoncepcyjne a niedomykalność zastawki płucnej

Gość Aneta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pani ginekolog przepisała mi tabletki antykoncepcyjne CILEST. W ulotce zawarta jest informacja , iż tabletek nie powinno się zażywać , gdy u pacjentki występuje wada zastawkowa serca Z POWIKŁANIAMI. Ja mam wadę serca: niedomykalność zastawki płucnej. Powikłań żadnych nie mam ani nie miałam, nie biorę też żadnych leków, jeżdżę do kardiologa co pół roku na kontrolę. Moje pytanie brzmi, czy mogę brać te tabletki ? Pytałam na razie w aptece ale farmaceuta radził mi spytać lekarza. Lekarz pierwszego kontaktu powiedział , że raczej mogę ale lepiej byłoby gdybym spytała lekarza kardiologa. Może jednak ktoś tutaj mi odpowie?

Gość Ewa 29 z Fallotem

Też mam wadę serca zastawkową (Tetralogią Fallota, skrajna postać, po korekcji) i żadnych pigułek antykoncepcyjnych bym nie brała. Zwięszkają możlwość zakrzepów, podnoszą ciśnienie krwi.Pomijając inne skutki uboczne. Nie bierz ich bez konsultacji z kardiologiem, który się zna na Twojej wadzie.

Ja ma niedomykalność zastawki, brałam pigułki przez kilka lat bo ginekolog nie widział w tym nic złego. Aż pewnego dnia pojawił się suchy, męczący kaszel, później osłabienie...skończyłam na stole operacyjnym ze skrzepem w komorze serca. Nikt wprost nie powiedział ze to przez tabletki ale na prośbę mojego kardiochirurga więcej ich nie wezmę