Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej przy oddychaniu a skrzywienie piersiowe kręgosłupa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam następujący problem,tzn Leczę się na nad ciśnienie tętnicze biorę leki betalokzok 50 i tritacet 10 problem polega na bólach w kladce piersiowej podczas oddychania i nie tylko ból jest zlokalizowany powyżej piersi głównie w środkowej części i nasila się też gdy ruszam kladce piersiową,dodam że ciśnienie tętnicze mam w normie bo mierze sobie dla kontroli sam jedynie to drugie wieczorem wzrasta do około 83-85, mam skrzywienie prawostronne piersiowe kręgosłupa,nieraz pomaga mi ziewanie w złapaniu oddech a najlepszym sposobem na ciężki oddech i ból jest polopiryna S jak ja biorę to mi się poprawia oddech się robi lżejszy i ból ustaje w znacznym stopniu. Rano gdy wstaje to dolegliwości nie odczuwa wszystko zaczyna się gdzieś dopiero po 2-3 godz od wyjścia z łóżka,2 lata temu miałem robione kompletne badania RTG kladki piersiowej prześwietlenie kręgosłupa piersiowego,test wysiłkowy,krem,mocz i na tarczycę ,dodam że w tamtym okresie też miałem bóle w kładce piersiowej ale później jakoś same ustały i mówiłem o tym kardiologowi to on stwierdził że to na pewno nie od serca bo badania są ok,teraz ból jest większy i te duszności doszły,co wy na to ??
bóle mogą być od kręgosłupa.Ale czy badałeś poziom cholesterolu,HDL,LDL i trójglicerydów?Jeśli z tym coś nie tak,to może przejdż na dietę obniżającą cholesterol...Mam też nadzieję,że nie pijesz kawy,alkoholu i nie palisz,co w twojej sytuacji byłoby dużym błędem.Jesli to od kręgosłupa,to pomogłaby ci rehabilitacja,fizykoterapia.Załatw sobie skierowanie w miejscu zamieszkania.Bole w klatce mogą być z powodu kręgosłupa piersiowego.Pomyśl czy masz właściwe łóżko do spania.Czy nie śpisz w pozycji zgarbionej.Najlepsze jest płaskie łóżko z grubym materacem,dla młodych z twardym,a dla starszych z miększym.Kup sobie też specjalną wyprofilowaną poduszkę do spania,która podczas leżenia podpiera kark.Może to ci przyniesie ulgę.Musisz też ćwiczyć mięśnie klatki z przodu i na grzbiecie.Np. długie siedzenie przy kompie w pozycji zgarbionej powoduje osłabienie mięśni klatki.Dlatego należy wykonywać odpowiednie ćwiczenia.Musisz się dużo ruszać.
cholesterol miałem ostatnio badany jakieś 2 lata temu,kawę pije bezkofeinową, alkohol sporadycznie a palenie rzuciłem jak zacząłem mieć problemy z ciśnieniem,zastanawia mnie tylko problem z oddechem i ból podczas oddechu czy to tez związane z kręgosłupem morze być ?? I co ma w sobie polopiryna S że ból staje się mniejszy i oddech mogę głębszy złapać bez problemu a jak ino przestanie działać polopiryna to ból staje się nie do wytrzymania a oddech głębszy łapie za którymś razem