Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne skurcze w klatce piersiowej

Gość atom1212

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem, że może to być zespół sercowo żołądkowy. Gazy w żoładku/jelitach robią ucisk żołądka na serce i stąd mimo, że serducho jest strukturalnie zdrowe jest ono drażnione i reaguje np dodatkowym uderzeniem co możemy odczuwać jako skurcz. Często mam tak że lezac na boku czuje ze lapie mnie ten skurcz i uciekam do innej pozycji typu lezenie na plecach lub podnosze się i od razu przechodzi. To sibo mocno pasuje ale lekarz mnie ostatnio podłamał i ma racje uważam że sibo to skutek i trzeba znalezc przyczyne. Z tego co pisales masz w usg stwierdzone jakies problemy z woreczkuem zolciowym. Zolc wplywa na trawienue tluszczy. Jezeli ten proces nie dziala i tlyszcze sa gorzej trawione (jak u mnie) brzuch sie wzdyma i są problemy. Gastrolog zalecil mi rezobans drog zolciowych.. Bede probowal na nfz bo mi obiecal ale zobaczymy co z tego wyjdzie.. mocno pod uwage biore tez skurcze przelyku bo to dluga rura miesniowa i jak jest podrazniona moze samoistnie gwaltownie sie kurczyc.. tu jednsk trzeva zrobic manometrie na co nie mam odwagi.. btw udalo mi sie kuedys wygenerowac ten skurcz pociagajac nosem..