Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne skurcze w klatce piersiowej

Gość atom1212

Rekomendowane odpowiedzi

Już się gdzieś wcześniej zorientowaliśmy że naszym wspólnym mianownikiem jest ta nieszczelność przełyku. Mi pomogły też IPP. Co do gastro, polecam na śpiocha a nie na żywca. Robiłam gastro i kolono za jednym razem ze względu na nowotwór w rodzinie. Robiłam niedawno podstawowy bilans i też w sumie wszystko w normie. Nie wiem czy kręgosłup w to mieszać, w sumie nie mam z nim problemów, myślę że to jednak gastro

• Like 2

Hej, powiem wam, że dzisiaj miałem ciekawy objaw.

Dzisiaj w nocy wybudziłem się ze snu, bo czułem, że coś się działo w klatce - jakieś lekkie poszarpywanie, aż w pewnej chwili poczułem takie dwa dość specyficzne skurcze i serce zaczęło mi strasznie szybko bić (3-4 uderzenia na sekundę na spokojnie), trwało to z minutę, po czym wszystko ustało tak szybko, jak się zaczęło.

Tylko dodać muszę, że w ciągu ostatnich 7 dniach byłem na urlopie, w ogóle sobie nie żałowałem (czyli dużo niezdrowego jedzenia, w tym też alkohol, słodycze). Wczoraj także było dość dużo słodyczy, w tym jakiś bulion z grzybami jadłem - wieczorem brzuch miałem spuchnięty i zagazowany.

Doświadczenie nieciekawe. Czytałem, że nerw błędny może być pobudzony właśnie przez refluks i objawy żołądkowo/jelitowe, tutaj miałem chyba tego dość dobry przykład. Najbardziej zaskoczyło mnie zakończenie - bardzo szybka praca serca i nagle takie kompletne uspokojenie i powrót do normy, jakby nic się nie działo.

PS Nie miałem żadnych objawów, tj. żadnych osłabień, zawrotów głowy itp, czułem się dobrze, tylko serce chwilowo przyspieszyło po skurczach w klatce.

@DamianW przerabiałem ten objaw tyle tylko, że w ciągu dnia. Siedze sobie i nagle pach. Odkąd na stałe włączyłem sobie magnez do suplementacji to udało mi się to jakoś opanować. Byłem u gasyrologa i jak opisywałem mu objawy to nawet nic nie musiałem mówić tylko od razu rzucił hasło przepuklina rozworu przełykowego jako podejrzenie. Poprosiłem go o skier. Na rtg przelyku ale okszuje sie ze nigdzie juz tego nie robią chyba. Mam w planach kupić iberogast to jest jakiś wunderwaffe na problemy gastryczne. Gastroskopie bede rozważał.

@M89 idź na Gastro, podczas gastro robią ci zdjęcia przełyku, wszystko widać co jest grane.
Ja mam na zdjęciu pokazaną ładnie nieszczelność.

I nie ma się co bać gastro - ludzie opisują, że to jest straszne. Też się trochę obawiałem, a tam więcej strachu było niż bólu czy czegokolwiek. Gastro miałem bez znieczulenia (jedynie coś tam mi na gardło psiknęli, takie miejscowe znieczulenie w sprayu). Było trochę nieprzyjemnie, ale poszło szybko.

A często miałeś "rozbiegane serce"?

• Like 1

Sporadycznie. Apropo kręgosłupa piersiowego. Mnie praktycznie nie bolały nigdy plecy ale stwierdzilem ze skoro objawy pochodzą z klatki piersiowej to sprawdze i w tym kierunku. Okazalo sie ze mam wypuklony krazek ktory naciska na worek oponowy z nerwami, wszystko na wysojosci przepony gdzie jest to obszar unerwienia przepony. Być moze sa to skurcze przepony. Generalnie taka protriluzja krazka nie daje zadnych objawów bólowych często. Jak ktoś z Was ma objawy i nadal szuka to może warto byście sprawdzili by wyklyczuć lub potwierdzić że to moze byc zrodlem problemu. 

I tak i nie niestety. Lekarze zlewają ten temat że to nie od tego. A powiedz prosze leczysz jakoś tę nieszczelność/przepukline rozworu przelyku? Rozważasz operacje? Mi jeszcze na rezonansie głowy wyszło że mam problem z zatokami klinowymi. To posrednio moze tlumaczuc u mnie tachykardie zatokową czyli puls ok 90 100 uderzen/minute chociaz nie zawsze mam tak wysoki. Generalbie kiepski temat

Rozważałem operacje, ale rozmawiałem z lekarzem-gastrologiem, który też ma refluks i powiedział mi, że on operacji nie poleca, bo z jego doświadczenia operacja często nic nie zmienia, a miał też przypadki, że po operacji było gorzej niż przed.

Jak pisałem, on też ma refluks i sam się nie zdecydował na operację.

Ja po rozmowie z nim wstrzymałem się z operacją. Powiedział mi, że z refluksem po prostu trzeba zmienić tryb życia i tyle.

Mówił, że gdy jedzie na jakąś imprezę, to bierze IPP dzień wcześniej i później jeszcze 2 dni po.

Z alkoholi polecał czystą wódkę itd.

Mnie tylko zastanawia jak to jest, że latem gdy jestem w dobrej formie, to żadnych objawów nie mam prawie, nawet jak za zdrowo nie jem, a jak mi się pojawiają objawy, to nagle mam często wywalony i zagazowany brzuch.

Chyba samo to, że w brzuchu jest dużo gazów (i zwiększone ciśnienie w żołądku i całym układzie pokarmowym) sprawia, że refluks się nasila i pojawiają się te objawy. Tutaj chyba też dużo robi flora jelitowa. Jeden gastrolog właśnie mówił mi, że jak się je nieodpowiednie produkty, to można się zagazować mocno, mieć nieprzyjazne bakterie w jelitach, które produkują jeszcze więcej gazów itd. 

Tutaj jest dużo tematów do rozpatrzenia. 

Mała aktualizacja z mojej strony.

W tym roku mam zamiar zrobić rundkę po lekarzach. Po ostatniej sytuacji z podniesionym tętnem mam za sobą pierwszą wizytę (u kardiologa).

Lekarka powiedziała mi, że to pewnie było od podrażnienia nerwu błędnego - przypominam, że wtedy miałem bardzo zagazowany i wywalony brzuch. Nerw błędny tak może reagować, gdy jest podrażniony przez ściśnięty brzuch i przeponę.
Kardiolog powiedziała też, że już samo to, że nasze objawy są "sezonowe" oznacza, że to nie ma żadnego związku z sercem, bo serce nie choruje sezonowo - a refluks i dolegliwości układu pokarmowego są jak najbardziej sezonowe.

Następna wizyta u gastrologa, planuję ponownie zrobić USG brzucha, porobić badania krwi, popytać się o te skurcze.
Tym razem zrobię najpierw jakieś rozeznanie wśród gastrologów i postaram się zapisać do jakiegoś dobrego gastrologa.

Zrobiłem w tygodniu rtg przełyku z kontrastem, niestety nic nie wykazało. Na badaniu tomografii lekarze wykonujacy rtg potwierdzili że widzą małą przepukline ślizgową która przemieściła się do śródpiersia. Przepuklina ślizgowa ma charakter dynamiczny, raz się pojawia a raz nie. Tutaj się nie pojawiła pomimo że mnie polozyli na stole głową do dołu lub kazali zrobic skłon by napiąć mięśnie brzucha. Dzien wczesniej głupi brałem espumisan 3x2 tabletki by zredukować gaz w żołądku. Dodatkowo musialem byc naczczo wiec zoladek mial swobodę by normalnie sie ułożyć. Żaluje ze dzien przed nie jadłem dużo i niezdrowo. Naczytalem sie przed rtg ze warto miex diete lekkostrawna i brac espumisan. @DamianW jak chcesz zrobić pomocne badanie to poproś rodzinnego lib gastrologa o tomografie klatki piersiowej z prośbą o ocene polozenis zoladka etc. Jedz przt tym niezdtoeo by uzyskac efekt brzich balon. Moim zdaniem kluczowe badanie