Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie ! Chciałbym się dowiedzieć czy wada zastawki aortalnej z prawidłową funkcją bez fali zwrotnej pozwala mi na przejście komisji wojskowej na oficera Wojsk Lądowych RP ? Chciałbym potwierdzić czytelnikom mojego tematu że jestem zdolny do uprawiania sportu a mianowicie wielokrotnie przechodziłem badania sportowe mimo wykrywaniu przez kardiologów mojej wady , uprawiałem boks . Teraz stoję na skraju decyzji życiowej czy wybrać wojsko ? czy zmienić poglądy i zostać cywilem tylko dlatego że brakuję mi płatka zastawki . Bardzo proszę o odpowiedź , serdecznie dziękuję !

Drogi Panie Jamalu, Dwupłatkowa zastawka aortalna nie jest sytuacją prawidłową, ponieważ ta zastawka powinna mieć 3 płatki. Właśnie w tym celu są powołane komisje wojskowe, żeby nie przyjmować do służby wojskowej osób, które mogą w przyszłości mieć kłopoty zdrowotne, chociaż obecnie nie mają żadnych dolegliwości. Zawsze może być konflikt interesów pomiędzy kandydatem do wojska i komisją. Jeżeli ktoś nie chce iść do wojska (szczególnie w krajach, gdzie służba wojskowa jest obowiązkowa) to próbuje udowodnić w taki, czy inny sposób, że jest chory. Natomiast, jeżeli komuś zależy na przyjęciu do wojska - będzie próbował ukrywać słabe punkty w swoim zdrowiu. Ponieważ jest to poważna decyzja życiowa, proponuję poddać się badaniom Komisji i niech ona zadecyduje, czy może Pan być zawodowym wojskowym? W razie wątpliwości, lekarze z Komisji kierują kandydata do szpitala wojskowego (jeszcze takie istnieją), gdzie można wykonać bardziej specjalistyczne badania i odpowiedzieć na pytanie, czy dany kandydat kwalifikuje się do przyjęcia do wojska?