Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból z lewej strony klatki piersiowej podczas oddychania

Gość Zimi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj rano, dopadł mnie ból z lewej strony klatki piersiowej. Objawia się dokładnie tym, że czuję jakby kłucie podczas głębokiego wdechu, oraz w czasie gwałtownych ruchów. Kłucie to następuje na wysokości sutka, z przodu i z tyłu klatki piersiowej. Kiedyś wcześniej miewałem coś takiego, ale trwało to mniej więcej 2-5 minut, następnie całkowicie przechodziło. Tym razem trzyma mnie już dobre 4 godziny. Bardzo to uciążliwe. Jak myślicie co to może być? Z tego co wyczytałem najprawdopodobniej to bóle na tle nerwowym. Czy macie może jeszcze inne pomysły co mi dolega? Jak sobie z tym radzić? Może jakieś ćwiczenia? Naciąganie mięśni? Cokolwiek. Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam

Drogi Panie Zimi, Najprawdopodobniej opisywane przez Pana dolegliwości nie były związane z chorobą serca. Można szukać przyczyn w ścianie klatki piersiowej (kręgosłup, żebra, nerwy międzyżebrowe...). Zawsze warto porozumieć się w sprawie bólów w klatce piersiowej z lekarzem. Można nadawać zbyt dużą rangę sprawom błahym, ale z drugiej strony, można uznać za nieważną sytuację, która stanowi zagrożenie.

Od tygodnia mam dziwny dyskomfort w klatce i w szyi. Nie jest to silny bol, bardziej uczucie ciezkosci i podraznienia przy glebszych wdechach i wydechach. Ciezko mi to opisac :-/ i nazwac. W ciagu dnia pojawiaja sie czasem dusznosci i uczucie goraca. Od czasu do czasu mam suchy kaszel i uczucie ze cos siedzi na plucach.Do tego puls miewam w granicach 80-88. Nie wiem juz gdzie z tym isc, dodam ze leczylam sie na borelioze, czy moze to miec zwiazek z ta choroba...obawiam sie chorob serca badz pluc. Dwa lata temu miala robione ekg holter proby wysilkowe ktore wyszly ok.

Droga Pani Teto, Badania wykonane przed 2 laty nie oddają tego, co aktualnie się dzieje. Dlatego warto wrócić do tego samego lekarza, który zlecał badania przed 2 laty. obowiązkowo dobrze jest zrobić rentgen klatki piersiowej (zdjęcie rentgenowskie), żeby nie przegapić ewentualnych zmian w płucach. oczywiście, warto uaktualnić badania w kierunku boreliozy. Czy rzeczywiście sprawa jest już całkowicie zakończona?