Gość Jola88 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Witam, szukam kontaktu z osobami w podobnym położeniu do mojego. Mam 35 lat, 5 cm tętniak aorty oraz wadę zastawki aortalnej, a co za tym idzie wskazania do operacji (wymiana aorty wraz z zastawkami). Szukam osób, które mają jakieś doświadczenie w tym zakresie, a może nawet już operację za sobą, ale z innymi zastawkami niż mechaniczne. Jola Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lukaszz Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Witaj,jak masz pytania pisz, jestem 5 tygodni po operacji, chetnie opowiem wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza
katrin2202 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Witam, LUKASZZ - gdzie byłeś operowany? Mój tata ma mieć operację tętniaka aorty zstępującej i łuku na Ochojcu. Poszukuję wszelkich informacji na ten temat. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość LukasZZ Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Witaj, ja byłem operowany w Warszawie Anin Instytut Kardiologii operował profesor Różański, generalnie nie wyobrażam sobie innego miejsca pod kątem lekarzy, pielęgniarek, czystości szpitala, a nawet stażystów i gorąco polecam. Przed operacją byłem na konsultacjach w szpitalu w kilku miejscach, jak i również prywatnie w Krakowie u profesora Sadowskiego, jednoznacznie stwierdzono, że Anin się w tym specjalizuje. Są to opinie innych lekarzy, a nie moje... Teraz również i moje :) Tym bardziej, że jest to dość ciężki temat, jeszcze zależny od wielkości tętniaka, a mój miał ok. 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza
katrin2202 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jaki dokładnie był to tętniak? Tata chodzi prywatnie do prof. Marka Jasińskiego w Katowicach podobno jest bardzo dobry w tym temacie. Tętniak ma 6-7 cm średnicy i ok. 10cm długości. Jeśli się nie mylę, to ma mieć wykonywaną operację polegającą na wstawieniu protezy i stent graftu. Jak wyglądała Twoja operacja? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość LukasZz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witaj ponownie, mój tętniak był troszkę większy, ale skoro u mnie wszystko poszlo jak należy to trzymam kciuki aby u Twojego taty było rownie pomyślnie. Ja miałem tętniaka aorty wstepujacej oraz znieksztalcona zastawke aortalna, w związku z tym mam zalozona protezę aorty wstepujacej oraz sztuczna zastawke o średnicy 27 mm, operacja BENTALLA DE BONO. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość rob Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Profesor Jasinski to świetny specjalista od zastawek ! Byłem operowany w Katowicach - Ochojcu i miałem przyjemnośc poznac profesora. Konsultował mój przypadek, bardzo dobry fachowiec i dusza człowiek! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość GosiaK Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Jola88 ja 6 lat temu miałam operację tętniaka aorty wstępującej. Moja aorta miała już lekko ponad 5 cm. Dodatkowo miałam dwupłatkową zastawkę aortalną. Chociaż byłam przekonana że skoro zastawka jest nie taka jak powinna być to też będzie wymieniona, to na moje szczęście trafiłam na prof. Biedermana w Aninie, który podjął się operacji metodą Davida - wymiana aorty na protezę i wszycie w protezę mojej własnej zastawki. Dzięki temu nie muszę brać żadnych leków przeciwzakrzepowych. A moja własna zastawka choć była niedomykalna teraz działa prawie idealnie, jest tylko śladowa niedomykalność. Cytuj Odnośnik do komentarza
ELWIRA30 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Hey mam pytanie jaki badania moga wskazać na to ze ma sie tętniaka aorty ? Cytuj Odnośnik do komentarza
zofia5014 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Witaj tętniaka wykazuje echo serca możesz to zrobić prywatnie jeżeli masz kasę albo na skierowanie tylko nie wiem czy musi być od kardiologa czy może być od rodzinnego Cytuj Odnośnik do komentarza
ELWIRA30 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dziękuję miałam robione echo serca i nic nie mówiono o nim było ze aorta prawidłowa, ale gdzie wyczytałam ze tętniaka aorty brzusznej wykryje USG brzucha:) Cytuj Odnośnik do komentarza
zofia5014 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Witaj prawidłowo tętniaka aorty brzusznej wykrywa usg lub tomograf który jest dokładniejszy czyli nie ma tętniaka aorty ciesz się, bo ja akurat mam i to 5,5 i nie mysle o operacji bo akurat mój medyk mnie nie namawia prowadzę normalne życie i jeszcze ćwiczę bo dokucza mi kręgosłup moze ryzykuję ale nie są to ćwiczenia siłowe to sobie ćwiczę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
ELWIRA30 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 A jakie mialas obiway tego tentniaka? Czy przypadkiem ci to wykryli;)? Cytuj Odnośnik do komentarza
zofia5014 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Witaj Elwira wyobraź sobie ze mając 30 lat poszłam na prześwietlenie żołądka i go medyk wykrył nie wiem ile miał cm wtedy bo jakoś nikt się mną nie zajął pomimo ze się zgłosiłam do kardiologa i wtedy byłam jeszcze młoda dwoje dzieci , a może i dobrze ze taki przebieg ma to wszystko czuję się dobrze tylko ze mam jeszcze niedomykalność dwóch zastawek i może mój kardiolog mnie nie wypycha na operację no to się nie pcham bo operować tętniaka i dwie zastawki to chyba już coś poważnego a czekam na wiosnę zacznie się jazda na rowerze mam dzialkę chce się zyć a ze wiem czym to sie może skończyć i to w jednej chwili, to o tym nie myślę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BACHA 1950 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Mam tetniaka aorty piersiowej 52mm i zastawke dwuplatkowa decyzja kardiolog operowac prof.kardiochirurg czekac bo zastawke za pare lat trzeba znowu wymienia jaka podjac decyzje mam wrodzona wade serca otwor miedzykomorowy poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza
ELWIRA30 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Hey ja w poniedzialek mam badanie usg brzucha i bardzo sie boje bo podejrzewam u siebie tentniaka aorty brzusznej;( mieliscie takie puksowanie w brzuchu raz na jakis czas? Niby mialam robione echo serca ale ti badanie wykrywa tentniaka piersiowego;( steasznie sie boje. Mam dopiero 29 lat i boje siebze jak wyjdzie ze mam tentniaka to moje dni beda policzone;( Cytuj Odnośnik do komentarza
renatn Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Witam. Nie panikuj,zaraz będziesz umierać!!! ,wiesz że o wiele gorzej mają ci ,co nie wiedzą co im jest.Jeśli jest już diagnoza ,to trzeba się ratować.Zazwyczaj wszystko jest do naprawienia, nie martw się na zapas ,bo dojdzie ci stres a on jest najgorszym doradcą.Zacznij rozmawiać z ludżmi, okaże się że nie taki ,,diabeł** straszny.Czasami wprost lekarz mówi, że jest tragicznie ,a człowiek wychodzi z tego i żyje wbrew prognozom i statystykom.Pozdrawiam i życzę żeby badanie nie potwierdziło twoich podejrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi