Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie - od pewnego czasu męczy mnie ból pleców na wysokości kręgosłupa piersiowego do tego dochodzi okresowo przeszywający , zaciskający ból z lewej strony klatki piersiowej bliżej mostka. Zaczęło się wszystko od silnych bólów w postaci klucia - po wizycie u lekarza zrobiono mi ekg , które wyszło dobrze. Po jakimś okresie stwierdziłem ze ból występuje podczas wysiłku a konkretnie biegu na bieżni - na innych przyrządach typu orbitrek czy rower mogę ćwiczyć nawet godzinę bez odpoczynku i wszystko jest ok. Kolejna wizyta u lekarza -skierowanie do kardiologa. Po wizycie u kardiologa kolejne ekg i ekg wysiłkowe - przy limicie tętna osiągnąłem 11,1met wynik ujemny.Kolejna wizyta skierowanie na rtg kręgosłupa piersiowego - wynik - drobne zwyrodnieniowe dziobki kostne na krawędziach trzonów kręgów i w stawach poprzeczno żebrowych. Wymienione bóle w klatce nie są zawsze ,występują nieraz w spoczynku nawet jeśli siedzę bez ruchu a niekiedy podczas wstawania i chodzenie w najmniej oczekiwanym momencie od razu mam lęk i ciśnienie mi skacze w górę.Ogólnie jestem chyba trochę nerwowy i mam takie stany lękowe - potrafię mierzyć ciśnienie nawet 10 razy dziennie.Bóle są krótkotrwałe po kilka sekund - strasznie boję się że to serce - czytałem trochę o chorobach serca i mam podobne objawy. Lekarz mówi że to od kręgosłupa ale czy takie bóle od kręgosłupa pojawiają się bez ruchu - dodam jeszcze ze jak mnie zaboli od razu mam wysokie tętno. Są dni że jest ok a są i takie że boli po kilka razy w ciągu dnia albo zaboli kilka razy pod rząd z małymi przerwami.Ciśnienie mam w normie jednak kiedy mierzyłem po tych bólach miałem 159/92 a po chwili około 3 min 137/80 Proszę o poradę bo nie wiem co robić biorę już leki uspokajające ale to też nic nie daje Mam 39 lat

Cisnienie ci skacze z powodu strachu. Staraj sie wyluzowac i nie badaj cisnienia tak czesto bo sie sam nakrecasz przerabialem to na sobie. Jak ekg ci wyszlo dobrze i proba wysilkowa znaczy ze masz dobra wydolnosc serca. Dla pewnosci mozesz sobie zrobic echo serca jak to tez bedzie dobrze to znaczy ze napewno masz to od kregoslupa. Wiecej relaksu bym proponowal.

Proponuję jakieś zabiegi na kręgosłup,aby spowolnić proces zwyrodnienia kręgów piersiowych i usunąć ból.Tez uważam ze to ze strachu ci ciśnienie skacze. Zabiegi fizykoterapii np. laser czy ultradźwięki , krioterapia itd. mają również działanie przeciwbólowe.Teraz pełno prywatnych gabinetów, gdzie od ręki można chodzić na te zabiegi ze dwa-trzy tygodnie.U mnie gabinety są czynne również po południu.Za dwa zabiegi przez 2 tyg. kosztuje 210 zł.Zależy jakie zabiegi, może być nieco drożej.Jeżeli już w tym wieku masz problem z kręgosłupem , to powinieneś co roku sobie zafundować takie zabiegi przez 2 tygodnie.No i przydałaby ci się codzienna gimnastyka.Fizjoterapeuta może ci dać jakiś zestaw codziennych ćwiczeń, by wzmocnic mięśnie grzbietu.Nie pękaj i nie panikuj.PS---Pływanie też jest bardzo dobre dla kręgosłupa, bo uruchamia wszystkie mięśnie i ,co ważne, relaksuje.A to też ci potrzebne.

Witam mam 29 lat od jakichś dwóch lat mam podobnie bola mnie plecy na odcinku od lędźwi w gore i prawa strona klatki piersiowej nie jest to uporczywy bol aczkolwiek odczuwalny jest tez cos takiego ze jak strzeli cos w mostku to przestaje bolec jak reka odjal..roznego rodzaju klocia w okolicy serca kiedys mialem tak ze serce bilo bardzo mocno jakby gubilo na chwile rytm zatrzymywalo sie by po chwili znowu zaczac bic mozna sie nieco wystraszyc ale tego nie mam juz od dawna jak czuje sie naprawde zle ziolowy validol wchodze na forum dla nerwusow i za godzine jestem juz spokojny i bezobjawowy...czlowiek wkręca sobie różne rzeczy ja chyba od kilku lat borykam sie z nerwica wiecie dzis mogę latać natomiast jutro z kolei jestem śmiertelnie chory ze skrajności w skrajność maniakalne wkręcanie sobie różnych chorób apatia koncentracja i pamięć fatalna samopoczucie generalnie na minusie...raz w tygodniu śmigam na basen bez problemu plywam 2km poniżej 45 minut do tego godzina sauny i jest troche lepiej wiec chyba nie jest ze mna tak zle

No hej! Ja kupiłem sobie kilka kompresów Sanity Flex niedawno i są rewelacyjne. Proste w przygotowaniu, bezpieczne i co najważniejsze bardzo dobrze trzymają temperaturę w sobie. Dobrze się w ogóle cała temperatura rozkłada w kompresie, równomiernie. Nie ma tak że kulminacja jest na przykład w centralnej części, a im bliżej krawędzi okładu tym jest chłodniej, lub cieplej.

Witam , tak czytam wszystkie fora i nie dowierzam ze nerwica moze tak bolec!Od pewnego czasu mam bole w klatce piersiowej ( pieczenia) i z tylu kregoslupa czyli pieczenie, klucia, tempy bol w 3 odcinkach ! szyjny, piersiowy i ledzwiowy! Kiedys mialam problem z kregoslupem. Duze piersi. Przeszlam operacje pomniejszajaca biust i bol troche ustal!Mam rowniez krotsza noge o 7 mm. Bol chodzi mi po calych plecach! Najgorsze sa to pieczenia krotkowtrwale mijaja i znowu przychodza! Zaczelam cwiczyc,bol troche odchodzi!Jak sie wyginam strzela mi w miesniach przy kregoslupie. Przy tym dziwny bol piers.Jak wstaje rano jestem cala obolala.Mam wrazenie ciezkich bolacych nog . Robie teraz wszystkie mozliwe badania.Pluca mam zdrowe.Wizyte u neurologa mam pod koniec maja!Pol roku musze czekac by sie dostac do mojego ortopedy , do ktorego chodzilam od czasu do czasu!Prosze o porade.Czy ktos ma podobne dolegliwosci?

Ostatnio zaczęłam chodzić na rehabilitację do gabinetu Rosadzińskiego i jestem zadowolona po pierwszych sesjach. To jest niesamowite, ale przez 2 lata nikt nie był mi w stanie pomóc inaczej niż przepisując przeciwzapalne, a po dwuch spotkaniach z doktorem bez żadnych prochów, maści i innych czuję ulgę!