Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczona operacyjnie skolioza kręgosłupa a bóle w klatce piersiowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam nadzieję, że znajdzie się chociaż jedna osoba, która może mi udzielić jakiejś rady... Od kilku miesięcy leczę się u kardiologa z różnych powodów m.in. cierpię na bóle w klatce piersiowej (różne gniotące, kujące, piekące etc.) o różnym nasileniu w róznych miejscach klatki piesiowej ale szczególnie w okolicach serca... bardzo to nieprzyjemne zdarza się, że ciężkie do zniesienia a przede wszystkim wzbudzające silne obawy o stan zdrowia. 15 lat temu przeszłam operację kręgosłupa z powodu skoliozy, którą mam do dziś. Ponadto mam kilka implantów w odcinku piersiowym... Czy istnieje w ogóle jakakolwiek możliwość (nieoperacyjna) pozbycia się powyższych problemów które jak mniemam mają swoje źródło w skrzywionym kręgosłupie? Czy moje objawy mogą świadczyć o metalozie lub wynikać z przemieszczenia implantu? Czy jest na tym forum osoba o podobnych objawach?

Z tymi pytaniami idź do neurologa,on oceni czy skolioza może powodować bóle w klatce,może to nie jest od serca,tylko od tej skoliozy.Możesz też skonsultować się z mgr fizjoterapii, który zajmuje się terapia manualną kręgosłupa.Jak obejrzy zdjęcie tomograficzne,czy rtg, może czegoś sie dopatrzy i ci pomoże.Warto spróbować.W twojej sytuacji powinnaś całe zycie co roku chodzić na rehabilitację, by jak najdłużej byc w formie.Skrzywienie,małe czy duże z biegiem lat powoduje deformacje,zwyrodnienia,które ,niestety, dokuczają.Dlatego rehabilitacja jest konieczna.Ale najpierw należy dokładną diagnozę mieć.

U neurologa byłam, nie wiedział co i jak ... na rehabilitacje jakoś nikt mnie nie kierował, sama ćwiczę... faktycznie trochę przytyłam ale to tak ok 2kg poza tym po ostatnich akcjach z sercem nawet spadłam z wagi, nie mam nadwagi a okolice serca bolą nie wiem czy to serce czy nie to bardzo trudno odróżnić... poza bólami mam tachykardię zatokową i mięsień na lewej tętnicy wieńcowej tzw. mostek czy coś... zastanawiam się czy przyczyna moich dolegliwości może być np. implant lub w ogóle krzywy kręgosłup...

Bóle mogą być od serca jako głownej przyczyny - choroby jego, zaburzenia rytmu (głownie szybkie tętno), choroby wieńcowe, zespół Barlowa, nerwica serca ale także od kręgosłupa. Gdy krzywy kręgosłup uciska na wew narządy może powodować ich ból. Osoby garbiące sie, ze znaczną kifozą piersiową mają silne bóle w klatce przypominające bóle wieńcowe. Serce jak i płuca mają tam bardzo ciasno i nie mogą normalnie pracować. Twoje pytanie kieruj do kardiologa, neurologa i ortopedy oni powiedzą czt twoja wada powoduje już ucisk na narządy wew, jeżeli nie i nie masz żadnej przyczyny kardiologicznej która przyczynia sie do bólu tego typu to najprawdopodobniej jest to nerwica serca lub inna choroba psychosomatyczna