Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wada aortalna po zapaleniu wsierdzia

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Rok temu przeszedlem bakteryjne zapalenie wsierdzia i podczas badan stwierdzono wade aortalna.Do dzisiaj nikt nie jest pewein czy ta wade mialem wczesniej czy nastapila na skutek choroby.Prawdopodobnie juz byla. Przez rok bylo w sumie ok tzn. normalnie funkcjonowalem lewa komora sie nie powiekszala jednak odczuwalem szybsze zmeczenie.Mam zwrot III stopnia do komory lewej przez niedomykanie zepsuta zastawke.Niech mi ktos odpowie najlepiej ktos z doswiadczeniem z czym sie wiaze ewentualna wymiana zastawki, czy ludzie z taka wada moga zyc bez operacji.Jak zastawka jest lepsza biologiczna czy sztuczna.Ile lat dzial taka zastawka?Czy lepiej poddac sie operacji poki jestem mlody czy jednak lepiej poczekac.Prosze o szczera odpowiedz.Jakos od nikogo nie moge sie tego dowiedziec.Nadmienie tylko ze moje cisnienie wacha sie przewaznie w granicach 120/62 .Jezeli ktos sie zainteresuje to moge podac wiecej szczegolow. Za odpowiedz z gory dziekuje!

Witam ja mam dwie sztuczne aortalna i mitralna w maju minie 24 lata od operacji w tedy mlodym dawali mechaniczne bo biologiczna trzeba czasami wymieniac mialam w ten czas 27 lat i czuje sie swietnie jak mi sie uda to czasami pracuje. Gdybym miala je wymienic z jakiegos powodu to tez tylko na mechaniczna

Marku, miałem podobny przypadek. Zapalenie wsierdzia uszkodziło moją jak się później okazało dwupłatkową zastawkę aortalną. Od tego momentu byłem pod opieką specjalistów w Aninie. Czułem się dobrze jednak po upływie około 7 lat podjęto decyzję wymiany mojej zastawki. Wiele wówczas czytałem i byłem zdecydowany na zastawkę biologiczną ze względu na brak potrzeby zażywania leków na rozrzedzenie krwi. Jednak lekarz przekonał mnie do mechanicznej. Argumentem za był mój wiek. W chwili operacji miałem 30 lat. Podobno zastawki biologiczne u młodych ludzi zużywają się szybciej ze względu na gospodarkę wapienną. Prognozowano mi że zastawka biologiczna wytrzyma u mnie około 15 lat. Zastawka mechaniczna jeżeli nie wystąpią powikłania może służyć dożywotnio. Póki co cykam już prawie 4 lata i nie jest to jakaś wielka tragedia. Zaufaj lekarzom, to oni powinni zadecydować o momencie operacji. Przenoszenie wady aortalnej może spowodować nieodwracalne uszkodzenie serca, którego nie da się już odwrócić. Ja również miałem powiększone serce. Od momentu operacji z roku na rok zmniejsza się więc chyba wszystko jest ok. Wiem, że to ciężka sprawa... Od siebie mogę jedynie powiedzieć, że da się wszystko przeżyć i wrócić do zdrowia. Głowa do góry, grunt to mieć pozytywne nastawienie a wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam i życzę powodzenia!