Gość dzik Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Tak jak w temacie pytanie, czyktos z was mial zapalenie wsierdzia? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ass Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Tak, ja miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa37zToF Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Owszem, jako siedmiolatka. Najgorsze doświadczenie mojego życia. Gorączka 40 mst. C., bóle mięśni, kości, spadek wagi, woda w płucach. Ale objawy mogą być inne, nietypowe, np. tylko stan podgorączkowy, osłabienie. Trzeba zrobić posiewy krwi i inne badania, aby wykluczyć IZW. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dzik Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 A padło wam na zastawki? Zapalenie wsierdzia jest w miejscu gdzie zastawki sie znajduja, oslabilo wam zastawki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ass Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Mi w wyniku zapalenia uszkodzeniu uległa zastawka aortalna. Obecnie mam mechaniczną. W moim przypadku lekarze zbyt późno zdiagnozowali zapalenie wsierdzia. Zanim znaleźli bakterie we krwi zderzyłem przejść tzw. Gorączkę reumatyczną w wyniku której uszkodzona została zastawka. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dzik Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Jaki czas po zapaleniu wsierdzia wykonali Ci zabieg wymiany zastawki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dzik Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Ja również mam "przebyte" zapalenie wsierdzia, ktore objawiało się silnym zmęczeniem, brakiem energii, nocnymi potami ale temperatury nie mialem. W wyniku tego zacząłem odczuwać dusznośći, na echo serca wyszło niedomykalnosc zastawki plucnej II stopnia. Mam nadzieje ze jak bedzie czas na operacje to bedzie to naprawa, a nie wymiana zastawki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ass Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Witaj, U mnie od zapalenia do wymiany zastawki minęło 7 lat. Lekarze także próbowali naprawić zastawkę jednak jakoś tak wyszło, że zaraz po 1 operacji jak się wybudziłem okazało się, że naprawiona zastawka nie działa dobrze i otwierali mnie ponownie żeby ją wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pit Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 GOŚĆ Dzik a kto powiedział że twoja wada zastawki się powiększy? Niedomykalność II stopnia to żadna niedomykalność. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dzik Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Pit Robie wszystko aby sie nie pogorszyla, ale na przestrzeni czasu, kiedy to sie zaczelo a bylo to rok temu, to czuje sie znacznie gorzej. mam gleboka nadzieje zemi sie to nie powiekszy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Serdi Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Mi przy niedomykalności 2/3 chcieli wymieniać zastawke już w zeszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dzik Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Serdi naprawde? a jaka zastawke miales niedomykalną, i co zrobili Ci operacje czy zyjesz dalej z wadą? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Serdi Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Mam niedomykalność zastawki aortalnej 2/3 czasami 3 zależy od kardiologa który robi badanie . Już rok temu chcieli robić wymiane u mnie w szpitalu tylko najpierw dali mi skierowanie na koronografie i były długie terminy więc wysłałem papiery do Poznania . Tam spędziłem tydzień na badaniach ; koro , rezonans magnetyczny serca , echo , krew itp. Pełna profeska he he . Ogólnie gdybym miał mieć wymiane to chciałbym tam bo wiedzą co robią. No i po tygodniu zebrała się grupa lekarzy tzw consylium i stwierdzili że jeszcze można czekać aczkolwiek niektórzy już chcieli wymieniać. Dostałem tabletki bibloc i prestarium i do tej pory funkcjonuje a było to w lipcu zeszłego roku . Wystąpiłem o orzeczenie o niepełnosprawności i dostałem stopień lekki troche lipa bo nie ma prawie żadnych przywilejów. Pracowałem w ochronie a obecnie zmieniłem na lepszą. Są dni że gorzej się czuje ale już się nauczyłem co mogę a czego nie , trzeba się pilnować wiadomo. Czasami coś przydusi czasami serce kołacze ale daje rade. A jakie masz parametry w echo? Czy masz powiększoną komore? I jak z ciśnieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dzik Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 A wspominali cos o naprawie zastawki czy tylko wymiana? Naprawa zastawki mi sie wydaje jest lepsza bo wciaz masz ta sama zastwke, ale nie wiem czy to sie odnosi do wszystkich przypadków, ale w nieraz tak można. Widze że profesjonalnie podeszli u Ciebie do sprawy w Poznaniu, mam akurat blisko może się tam zarejestruje na wizyte do kardiologa na kontrole czy mi sie nie powiększa. To dobrze że w miare funkconujesz z taką wadą, wez mi tez powiedz jak tam inne parametry. U mnie sprawa wygląda tak że mam blizne po zapaleniu wsierdzia, niedomykalność płucną II stopnia i śladową zastawki mitralnej oraz podejrzenie nadcisnienia płucnego, ze względu własnie na zastawke płucną, która tak naprawde w bardzo rzadkich przypadkach objawia się w późniejszym wieku jako osobna wada, przeważnie powodem jest co innego. Wszystkie komory mam w normach, aczkolwiek lewa komora w górnej granicy 4,8cm i frakcje wyrzutową mam 60%, więc taką sobie. Najgorsze jest to że pomimo niby nie tak strasznych zmian to i tak ogranicza mi to mocno życie, sportu praktycznie nie uprawiam, bo za każdym razem strasznie serce mocno bije, mało się ruszam, nie mam pracy, a jak wcześniej pracowałęm to strasznie zmęczony wiecznie byłem, no i niestety wieczne duszności i uczucie jakbym mnie ktoś gniótł butem na klatke. A Ty jakie masz objawy? Pozdrawiam, ciesze się że mogę się z kimś podzielic moimi "przemyśleniami". Pozdrawiam :P Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pit Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 O wymianie zastawki prawie nigdy niedecyduje jej stopień niedomykalności.. Skoro chcieli ci ją wymienić twoje serce ma , albo zbyt powiększoną opuszke aorty , przerost lewej komory , złą frakcje wyrzutową , zlą funkcje skurczową , bądź zwęzenie aorty , stenoza czy inne... Niedomykalnosc która jest póki nie wprowadza serca w zmiany adaptacyjne nie wymaga zadnej ingerencji czasem przez całe zycie bądz dlugie lata... Dlatego chętnie bym zobaczyl twoje echo , oczywiscie czasem pojawiaja się spore objawy kliniczne przy niedomykalnosci znam przypadek znacznego bloku przedsionkowego przez zastawke aortalną niedomykalnosci 2 stopnia .. Wtedy jej wymiana zlikwidowala przyczyne bloku i niepotrzebny byl rozrusznik serca.. Ogólnie reasumujac to - Do wymiany zastawki kwalifikuje wiele czyników - Wada serca od urodzenia czesto jest pod obserwacją - zastawka aortalna 2 płatkowa.. No baa sama mam taką i niedomykalnosc 3 stopnia i coz tego ? Jak reszta serca nawet Niepodjela zmian adaptacyjnych.. Mam 28 lat i cwicze , zapierdalam jak kazdy zdrowy.. To wada od urodzenia jest różnicą od urazu nagłego zastawki która czesto wymaga interwencji.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Serdi Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Hej dziku , ja mam lewą komore przerośniętą w echo 60/62 mm frakcja wyrzutowa podobnie ef 60% to jest na granicy normy, wiem jak się czujesz bo mam podobnie, jedno co mogę ci polecić to kup sobie orzechy włoskie i podjadaj pare razy dziennie , mi pomogło po kilku dniach w ten sposób że serce dalej kołacze ale tego nie odczuwam fizycznie a to duża ulga. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pit Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Serdi skoro lewa kom 60 i frakcja 60% i niedomykalnosc 2/3 przed tobą wiele lat nim cokolwiek ci zrobią... Jesli oczywiscie mowa o wadzie wrodzonej BAV np. Tak samo dziku ..albo dozyjesz z tą niedomykalnoscia do 80-90 lat albo wczesniej czyli w wieku 60 sobie ja wymienisz tzn wtedy juz medycyna daj Boże bedzie tak rozwinieta ze moze takie zastawki beda naprawiane przez polkniecie tabletki 😂! Zyj zyciem wy naprawde macie zdrowe serca ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dzik Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Serdi podjadam akurat orzechy włoskie, czytałem że są zdrowe :P Ja do tego jeszcze biore Q10, głóg, myszopłoch, magnez, ginko biloba, oraz herbate z serdecznika pospolitego, czytalem że te rzeczy pozytywnie wpływają na serce, a jeszcze są inne podobno dobre suplementy, które prawdopodobnie zakupie. Staram się równiez odpowiednia diete wcinać a szczególnie te jedzenie które potwierdzony wpływ ma na serce jak czosnek, ryby, dużo warzyw, szczególnie wszystko co czerwone jak pomidor, pomegramat, papryka itp :P Rzeczywiście masz lekko przerośniętą tą komore, no ale pamiętaj też że występowały równiez takie sytuacje u ludzi że wada zastawki np cofneła sie albo calkowicie zatrzymała i nie była potrzebna operacja, musimy być dobrej myśli :P Życze Ci zdrowia. Pit Widzisz Pit, podchodzisz do tematu stricte z punktu widzenia lekarskiego, patrzysz na dane i przyrównujesz do ogółu. Przyjęte jest że wada zastawki "powinna" dawać objawy dopiero jak jest naprawde zawansowana jak jest w fazie III bądz IV. Widzisz każdy człowiek jest inny, każdy to inaczej odczuwa, jeden może odczuwac drobną wade, a inny może życ z zawansowaną wadą całe życie i mieć się dobrze. Mój wujek przebył dwa zawały zanim trafil do szpitala i odczuwał poprostu "lekkie pieczenie", gdzie inna osoba mogła by czuć np że umiera. Kardiolog stwierdzil u mnie drobną wade, ale co z tego jak ja czuje sie strasznie źle. Pit, na świecie już pracują nad regeneracją zastawek z wykorzystaniem własnych komórek macierzystych chociażby w Xeltis, i to napawa nadzieją, że jest szansa że w przyszlośći nie będzie potrzeby wkładanie sztucznej mechanicznej zastawki tylko posiadane swoją lecz poprostu zbodzcowanie jej do własnej regeneracji. Narazie jest to w formie testów ale pewnie niedługo wejdzie w życie :) Pozdrawiam, i również życze zdrowia i naturalnej regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pit Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Zdrówka 💪 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Zofia Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 W dniu 18.10.2018 o 10:09, Gość dzik napisał: A padło wam na zastawki? Zapalenie wsierdzia jest w miejscu gdzie zastawki sie znajduja, oslabilo wam zastawki? ja mialam zapalenie osierdzia , wsierdzia i miesnia sercowego jak mialam 12 lat.Potem sie okazalo ze zostala mi niedomykalnosc zastawki dwudzielnej.Caly czas mnie straszyli operaja!!!!Mam 73 lata i nigdy sie nie operowalam.....Teraz dolaczylo sie migotanie przedsionkow, ktore jest b.dobrze kontrolowane przez Rytmonorm i Lecalpin. Zawsze mi mowiono, ze co najwyzej moge zyc do 40 lat!!!!!!Maszeruje dziennie 1 godz, i to mi pomaga utrzymac miesien sercowy w dobrej formie.....Lacze pozdrowienia!!!😀😵😉 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dzik Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zofia opowiedz cos wiecej o swoim zapaleniu wsierdzia, nie padlo ci na zadna zastawke? Cytuj Odnośnik do komentarza
Elzakoz Opublikowano 23 Sierpnia 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2025 Tak, dwa lata temu przeszłam IZW Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi