Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kujące bóle w klatce piersiowej, osłabienie i senność

Gość Pavel23

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pavel23

Witam. Na imię mi Paweł, jestem uczniem technikum i od pewnego czasu dokuczają mi niepokojące dolegliwości. Wszystko zaczęło się plus minus rok temu. Była to bardzo wczesna wiosna(koniec lutego/początek marca). Stojąc w kościele (stosunkowo zatłoczonym pozwolę sobie wspomnieć) złapały mnie silne duszności. Co prawda mam astmę i jestem alergikiem wziewnym, ale żadnych dolegliwości nie miałem od 4 lat (w 2003 roku twierdzono u mnie alergię, astmę oraz refluks żołądkowy). Owe duszności szybko ustały, aczkolwiek powtarzały się co kilka dni. Wytłumaczyłem sobie, że to w końcu jeszcze okres dojrzewania, że różne rzeczy się zdarzają, ale i tak napędziłem sobie stracha. W maju wylądowałem u alergologa. Dostałem odpowiednie leki i pod koniec czerwca nie mogłem skarżyć się już na nic. I tu pojawia się kolejny dylemat. Gdzieś we wspomnianym maju napadły mnie problemy z koncentracją. Lekkie zawroty głowy, ogólna dezorientacja. Towarzyszyły temu niewielkie mroczki przed oczyma(nazwałbym to bardziej *gromadą czarnych zawijasów* niż mroczkami) w chwilach gdy patrzyłem na jasne powierzchnie (np. ściany). Z przerwami trwało to miesiąc, a następnie ustało. Jedynie mroczki pojawiają się od czasu do czasu do dziś. Szczerze przyznam, że od rozpoczęcia roku szkolnego czułem się całkiem nieźle. Jakby nie patrzeć miałem trochę pracy dodatkowej i udzielał się temu mniejszy stres, no ale czego się nie robi aby udobruchać nauczycieli. Jesień i zima to mile wspominane przeze mnie pory roku. Ból w klatce piersiowej pojawił się raz czy dwa, ale nie jestem przekonany, czy aby kwalifikować to do listy dolegliwości, bo wiadomo jak niestabilny jest człowiek. Może nie ma to większego znaczenia, ale wspomnę, że w lutym i marcu schudłem 15 kilo (z 86 do 71 - przy wzroście 1,77m). Zbliżając się do sedna... Owe przykre dolegliwości rozpoczęły się z początkiem marca. Wieczorem, kiedy zamierzałem się położyć poczułem silny kujący ból w mostku ciągnący się jakby przez środek ciała od pleców. Naprawdę się wystraszyłem. Powtórzył się może kole trzech razy pozostawiając po sobie nieprzyjemny dyskomfort. Zdecydowałem się z tym problemem przestać, aczkolwiek dyskomfort nie minął. Delikatne ukłucia pojawiały się co jakiś czas. Trwało to może 4 dni po czym poczułem się lepiej. Identyczne dokuczliwości nawracały się mniej więcej co dwa tygodnie trwając średnio tydzień. Bóle pojawiają się w klatce piersiowej, na całej długości pleców oraz czasami w podbrzuszu. Podczas wizyty u alergologa (co dwumiesięcznej) napomniałem o mojej *niestabilności zdrowotnej*. Po wykonaniu spirometrii okazało się, że mam silną obstrukcję płuc (której swoją drogą nie czułem). Po otrzymaniu dwóch dawek Ventolinu wyniki były dużo lepsze. Na trzy dni trafiłem do szpitala. Wykluczono wadę serca oraz możliwość działania refluksu. Możliwe, aczkolwiek bardzo wątpliwe jest aby była to alergia. Poza tym czasami dopada mnie nagłe zmęczenie oraz zaspanie (jakby cała siła została ze mnie wypompowana - jak na razie ustabilizowało się to po otrzymaniu magnezu). Dodatkowo słabe bóle w nogach (jakby od kości) oraz krwawienie z lewej dziurki nosa (mniej więcej co 1-2 miesiące). Stale otrzymuję Alvesco 160 (raz dziennie) oraz doraźnie Ventolin. Od dzisiaj przyjmuję Zyrtec oraz drugi lek, którego nazwa tymczasowo uciekła mi z głowy. Mam nadzieję, że rozmiar tego tekstu nikogo nie zniechęci. Byłbym niezwykle wdzięczny za nawet krótką poradę.

A co okulista o tych mroczkach powiedział?Czy poziom glukozy masz dobry>?Czy hormony tarczycy OK? Czy czasem ćwiczysz np. na siłowni? Czasem tak jest ,że np. po cwiczeniach ze sztangą czy hantlamiJakieś mięśnie na plecach czy międzyżebrowe ,albo i brzucha są nadwyrężone i długo moga dawać objawy budzące niepokój.A wystarczyłoby przykleić odpowiedni kawałek plastra capsiplast za jedyne 2 złote.W razie kłującego nagłego bólu serca pomóc może napicie się neospasminy.Niepokojące jest to schudnięcie.Czasem jest to wynik zaburzenia pracy tarczycy lub coś z poziomem cukru.Mogą też byc inne przyczyny......Czy morfologia z rozmazem i CRP są dobre?Myślę,że w tym szpitalu cię gruntownie przebadali.

Nie niepokoiłbym się tym chudnięciem. U nas w rodzinie to raczej *dziedziczne*. Okulista? Nie wspominałem mu o tym, ale chodzę do niego co pół roku. Jeśli chodzi o ćwiczenia - wykonywałem krótki okres ćwiczenia na mięśnie brzucha. Rezultaty były bardzo szybkie, ale w to również wątpię. Jak już wspomniałem działanie refluksu i wady serca wykluczono. Badania morfologiczne krwi wykazało normę. Ogólnie żyję w lekkim stresie. Być może to nerwobóle? Podczas ostatniej wizyty u lekarza czułem się całkiem nieźle, ale kiedy usłyszałem, że moje dolegliwości nie są związane z alergią (w co pokładałem jako takie nadzieje) coś jakby mnie natychmiastowo *ścisnęło*. Słyszałem, że prawdopodobieństwo wystąpienia u mnie bóli na tle nerwowym jest nikłe. Czy to prawda?

Od jakiego czasu cierpisz na zmeczenie i sennosc? Leki antyhistaminowe takie jak zyrtec czy alertec, almertil i inne bardzo czesto usypiaja, wiem to z wlasnego doswiadczenia. Gdy je zazywalam *odplywalam* obecnie biore Telfast 180 jakis czas temu zwiekszony, jest to lek nowej generacji, ktory mozna brac rano, sa inne leki, ktore nie maja skutkow ubocznych to te nowej generacji. Zapytaj swojego lekarza o zmiane. Od ok dwoch lat rozpoznano u mnie astme, leki jakie przyjmuje to Alvesco 160 2x1, singular albo monkasta wieczorem i od pobytu w szpitalu ventolin bo wczesniej mialam berodual n. Moj stan jest bardzo chwiejny, borykam sie z chrypa, na ktora nie mam sposobu i strasznym kaszlem na ktory dziala lek rozszerzajacy. Niestety chyba to juz taka uroda tej choroby. pozdrawiam i zdrowia zycze Anna