Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoka gorączka i odkaszliwanie flegmy z płuc

Gość pluca

Rekomendowane odpowiedzi

Od 5 dni mam nawracającą gorączkę 39C. Podczas bardzo silnego kaszlu wykrztuszam flegme, zawiesine z płuc (nie wiem jak to nazwać) Jestem alergikiem i astmatykiem. Teraz jestem bardzo osłabiony nie mam siły na podstawowe czynności. Od 2 dni biorę 2 antybiotyki. Powiedzcie proszę jak obniżyć temperaturę: stosuje naprzemiennie pyralgine i paracetamol. Mam kłopot z oddychaniem mimo leków wziewnych. Jak wzmocnić płuca???? Robić inhalacje? Z czego? Mięta? Jak nabrać sił? Bolą mnie z tyłu plecy w okolicach nerek. I słabne co robić? Lekarz mówi, że to silne przeziębienie, nie myli się?

Biorę Mucosolvan. Doradźcie co moge zrobić z temperaturą. Wynika ona z tej flegmy na płucach? I najważniejsze co jeść, co robić, co pić, jakie inhalacje, żeby choroba nie wyjałowiła mnie do reszty i żebym po jej zakończeniu doszedł szybko do siebie.

Przede wszystkim duuuuuuuuuuuuuuużżżżżżżo pić i nie kawy ani herbaty ani coli tylko wodę ,wodę z sokiem z cytryny (nie sztucznym ),soki warzywne .3 litry na dzień .Wtedy gluty mają szansę się rozrzedzić dzięki Mucosolwanowi i je wykaszlesz .Gorączka najlepiej schodzi po Pyralginie więc ją bierz .Jak będziesz dużo pił to też szybciej spadnie .I jeszcze żeby ktoś cię przynajmniej 2 razy na dzień oklepał tzn.plecy z dołu do góry opukiwać dłonią okolicę płuc złożoną w łódeczkę po obu stronach porządnie i wtedy odkaszleć flegmę .

I jeszcze ważne -jeśli lekarz nie zlecił nic osłonowego przy antybiotyku to wyślij kogoś zeby ci kupił .Powie w aptece że osłonę probiotyczną przy antybiotyku to pani farmaceutka będzie wiedziała o co caman .To ważne bo się wyjałowisz jak pustynia bakteriologiczna i dostaniesz grzybicy jak byk .

Objawy grzybicy to paradoksalnie ból gardła ,nalot na jęzorze ,kłopoty z żołądkiem ,jelitami .Dobrze jest brac jeszcze po zakończeniu leczenia antybiotykiem żeby przywrócić florę bakteryjną układu pokarmowego .Kiedyś nie zlecali bo nawet na rynku nie było takich preparatów .Była w zasadzie Nystatyna dla dziec w zawiesinie i i Lakcid w ampułkach do picia .Kiedyś nie było tez tyle alergii i innych świństw .

JUŻ DWA DNI ?To mało ,gdyby wszystko porzechodziło po 2 dniach brania antybiotyków to byłoby świetnie .Gorączka świadczy o tym że organizm broni się przed chorobą i z nią walczy.Niektórzy nawet zalecaja zeby nie zbijać gorączki na siłę .Zależy jeszcze jaka ta gorączka ?Pij dużo to sie wypocisz a już super by było gdybyś miał naturalny sok z malin ,nie taki ze sklepu tylko własny zrobiony z prawdziwych owoców .

Ten lekarz tak zawsze, kiedys zafundowal mi dzieki temu inna chorobe. Ale jak na podstawie badania gardła: powiedz eee i osłuchania klatki piersiowej, mógł stwierdzić że się *aż tak załatwiłem* pewnie ten drugi antybiotyk to zapisał bo pomyślał że mam coś z gardłem i językiem-przed wyjsciem płukałem szałwią i jama ustna w nalocie dziwnego koloru. Moze dlatego.

Ten drugi antybiotyk dają na zakażenia dróg oddechowych .Lekarz osłuchując pewnie stwierdził zap.oskrzeli lub grypę i dołupał ci podwójnie no bo temperatura też o tym świadczy żeś się doprawił .Jeśli bierzesz lacidofil to wystarczy ,ważne żeby brać przez cały antybiotyk i jeszcze po nim .Może akurat nie masz skłonności do grzybicy .Niektórzy tak mają .

Jeszcze jedno pytanie. Ogólnie jestem alergikiem. Lekarz nie przepisała żadnych leków typu Zyrtec. Czy powinienem brać w tej sytuacji taki lek?? Nie bedzie się się kłócił z antybiotykami?? Jeśli tak to jaki?? Nie chciałbym brać Zyrtecu może inny?

Usunąć -po prostu brac probiotyki a najlepiej jeśli zajęta jest jama ustna wysypywac kapsułkę na język i rozmymłać .Jesli bardzo duża grzybica to do lekarza i wtedy Nystatyna w ruch .Ale jak przyjmujesz od razu to bardzo nikłe szanse że sie ujawni .Zyrtek jest podawany też przy infekcjach bo infekcja to nic innego jak reakcja organizmu na bakcyla czyli tak jakby alergen dla organizmu .Nie kłóci się z antybiotykami .

Przy grzybicy nie mozna jeść nic ,co zawiera cukier,drożdże,mąkę,bo to pożywka dla grzybów.Pij wode z sokiem wyciśniętym z cytryny.Jedzpomarańcze[wit.C]. I kilka razy dziennie niech ie ktoś klepie porządnie po plecach.Nie leż plackiem na płasko,tylko w pozycji półsiedzącej.Domowy sposób na obnizenie gorączki to owinięcie łydek ręcznikami zamoczonymi w zimnej wodzie na jakieś 10 minut.