Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udar mózgu przy miażdżycy przed przeszczepem serca

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam!!! wczoraj tj 26.10.2010 moj tata chorujacy przewlekle na choroby wiencowe (miazdzyca)ma wszczepiony kardiowerter z zakwalikowaniem do przeszczepu serca w CENTRUM SERCA w Zabrzu leząc obecnie w szpitalu w Lubaniu dostal udaru mozgu...po czym zostal przewieziony na specjalistyczny oddzial poudarowy do szpitala w Zgorzelcu... Udar byl tak silny ze ma sparalizowana calą lewą strone choc tk glowy pokazalo iz to prawa glowna tetnica w mozgu gdzie wystapilo zakrzepniecie... stalo sie to ok 10.30 przed wizyta lekarska wiem ze odrazu dostal jakas kroplowke pozniej ok 14.30 mial to tk glowy,poczym zostawiono go w zgorzelcu na poudarowym oddziale neurologicznym...kiedy do niego mowie poznaje wszystkich ma problemy z wymawianiem i ten lewo stronny paraliz... jak myslicie wyjdzie z tego-co bym mial zrobic z mej strony modle sie codziennie o zdrowie taty...mial ktos z Was moze taki przypadek prosze o jakiekolwiek porady... mój Ojciec ma zaledwie 46 lat! Prosze o jakąś radę może ktoś miał podobną sytuacje! z gory dziekuje!

Porażenie zawsze występuje po przeciwnej stronie ciała ,wynika to z anatomii.O rokowaniu świadczy rozległośc udaru i inne czynniki .Nikt nie widząć pacjenta nie odpowie ci na twoje pytania .Nie prościej spytać o to lekarzy?A no ze swojej strony to możesz przy nim siedziec no i modlić się .

istota udaru niedokrwiennego polega natym,że ,że gdy dochodzi do zakrzepu po stronie prawej,to mięśnie lewej połowy sa bezwładne.A rokowanie zależy od tego,czy w porę została udzielona pomoc medyczna w celu rozpuszczenia zakrzepu.Najlepiej jeśli to się dziej w ciągu pierwszych trzech godzin od wystąpienia udaru.Gdy pomoc zostanie udzielona za póżno odwrócic sytuację jest trudno ,gdyz w mózgu następuje szereg zmian biochemicznych,które moga powodowac zamieranie kolejnych komórek mózgu.Jeśli, ja k piszesz ,pomoc została w pore udzielona oczywiście może z tego wyjść.Ja bym spytała lekarzy jakie leki mu dali przed tomografią w celu rozrzedzenia tego zakrzepu.

z oddziałem udarowym zawsze współpracuje mgr fizoterapii.Myślę,że to z nim powinienieś tez porozmawiać.Jeśli jest doswiadczony w rehabilitacji po udarze,to on najlepiej ci powie jak wygląda sytuacja.Ma porównanie z innymi pacjentami z tym samym schorzeniem i powie ci jak długo może potrwac dochodzenie do formy.Niezależnie od tego z lekarzem pogadaj,ma obowiązek przedstawić ci jak wygląda sytuacja.Rehabilitację[masaże ,ćwiczenia] należy rozpocząć niezwłocznie po ustabilizowaniu się stanu pacjenta.O tym decydują lekarze i zlecają fizjoterapeucie.Z twojej strony możesz podłozyć tacie pod kolana zrolowany ręcznik,aby od długotrwałego unieruchomienia nie zrobił mu się przeprost w kolanach,rotacja w biodrze itp..Jak kolano jest trochę ugięte,to siłą rzeczy biodro jest dobrze ułożone,nie poddaje się bezwładowi.Pod niewładna pięte można podłożyć takie kółko,które kupuje się w sklepie ortopedycznym,trzyma ono stopę we własciwej pozycji i zapobiega zaczerwienieniu i bolesnosci pięty.Spytaj o to sióstr.One ci powiedzą,co może ulżyc w pielęgnacji chorego.Np. materac przeciwodlezynowy czy coś....

Dzis wlasnie mialem przyjemnosc rozmowy z lekarzem pierwsze co powiedzial,ze rokowania w sprawie mojego tata są znikome niemal ze wcale ich nie ma... po przeczytaniu Waszych rad napewno jutro bede madrzejszy i o wiecej zapytam...modle sie zawsze o Jego zdrowie i wierze,ze Bog nam pomoze... dziekuje za wszystko i jakby ktos z nowych forumowiczow czytal ten post bede wdzieczny za dalsze porady...