Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze serca przy próbie wysiłkowej

Gość Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 15 lat i wczoraj byłem na badaniach sportowych . Wszystko było w porządku, oprócz wspomnianej w tytule próbie wysiłkowej.Po okolo 3 min. jazdy na rowerku, pielęgniarka kazała mi zejść ,gdyż miałem dodatkowe skurcze serca( gdy zszedłem, w ogóle nie czułem zmęczenia).Lekarz -internista kazał ,abym udał się do kardiologa i zebym wykonał echo i holtera.Podczas treningów i na meczach ,nigdy nie poczułem się źle ani nic , mam dobrą kondycję.Badania EKG w spoczynku było dobre.Moje pytanie : Czy jest to coś poważnego , te skurcze dodatkowe, czy może okazać się ,ze jestem nie zdolny do gry .Może to poprostu wynik tego ,ze dorastam ,za mało magnezu czy jakies inne czynniki.Dodam także ,ze w trakcie badania sie denerwowałem. P.S Może raz w życiu zdarzyło mi się odczuć kołatanie serca
Gość bezinteresowny
No cóż, na pewno musisz to zbadać przed podejmowaniem dalszej aktywności sportowej. Jeżeli wysiłek wyzwala arytmie to warto wiedzieć na jakim tle i jaką. Nie należysz do grupy osób symptomatycznych-czyli tych odczuwających te wszystkie zaburzenia, dlatego dobowy holter i ponowna próba wysiłkowa w ośrodku posiadającym odpowiednie przeszkolenie, powinno przybliżyć tło problemu. Może to tylko błahe nadkomorowe wybryki, które w niczym Ci nie zaszkodzą w przyszłości. A może jakieś pobudzenia wczesne,r na t, lub komorowe, wobec których podejmie się dobre formy leczenia. Dowiesz się niedługo, mam nadzieję. W każdym razie nie zlekceważ tego, bo słyszysz pewnie te historie o młodych sportowcach, okazach zdrowia, których spotyka rzadko ( ale spotyka ) nieszczęście. Wierzę, że usłyszysz tylko dobre wieści i że to nic takiego. Życzę Ci tego. Po prostu sprawdź to. Pozdrawiam
Przepraszam ,ze tak zamęczam, ale mam tylko jedno pytanie odnosnie [...]A może jakieś pobudzenia wczesne,r na t, lub komorowe, wobec których podejmie się dobre formy leczenia[...] Nie wiem czy pan wie ,ale czy jakbym zaczął leczyć to cos odpowiednia *formą* to czy mozna czynnie uprawiac sport?Dziekuje
Gość bezinteresowny
Nie ma sprawy, pisanie mnie nie męczy, jeszcze..:-) A tak poważniej, tutaj już musisz zdać się na opinię lekarza kardiologa. Farmakoterapia, lub ewentualnie inne formy leczenia są uzależnione od dobrego wywiadu i pewnej porcji badań oraz posiadania wiedzy specjalistycznej. Nie mam pojęcia. Ale na pocieszenie - to jest dość rzadkie. Napisałem o tym, żebyś miał świadomość, że tego lepiej nie zaniedbać. Zrobisz badania zlecone przez kardiologów, i będzie, mam nadzieję, *po sprawie* - dalej będziesz grał i robił wszystko to na co masz ochotę. W zdecydowanej większości trapią ludzi niegroźne i niezłośliwe formy arytmii, często określane jako fizjologiczne. To nie przeszkodzi Ci w normalnym funkcjonowaniu i radości ze sportu itd. Bądź dobrej myśli;). PS. A może to po prostu nie był Twój dzień. Marne elektrolity itp. Wtedy tylko suplementacja i będzie super. Powodzenia!
Jakub, tak jak mowi bezinteresowny (STASZEK???:)) przebadac sie nalezy jestes jeszcze mlody wiec miewasz ataki arytmii baaardzo rzadko niestety z uplywem lat z reguly jest gorzej Dla pocieszenia podam przyklad Chinyamy z Legi Warszawa tez mial zdiagnozowana chyba arytmie jak podawaly media i gra do dzis zawodowo a to chyba bylo juz kilka lat temu. Jak widac problem problemowi nierowny. Po swoim doswiadczeniu odradzalbym sporty mocno silowe i stresujace (silownia, boks) ja takie uprawialem a teraz to basenik rower i szybkie spacery zostaly