Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Im szybciej, im wcześniej tym lepiej. Choćby ze względu na rehabilitację. A co do kolejek.. są wszędzie. Czeka się co najmniej kilka miesięcy. Ja czekałem chyba 4, a i tak powiedzieli że było to tempo ekspresowe. Po prostu zadzwoń tu i tam i zapytaj na co możesz liczyć.
Domyślam się, że jesteś stosunkowo młodą osobą, więc dostaniesz zapewne również metalową zastawkę. Oczywiście ma wady: trzeba brać leki antykoagulacyjne dożywotnio no i w przypadku młodych kobiet należy rozważyć kwestie rodzenia dzieci. O takiej zastawce możesz poczytać np. http://www.onxlti.com/. Są też marki St.Jude ale nie wiem jak popularne w Polsce. Masz jakiś komunikator ? skype ?
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Cześc! W Aninie sa dwa ośrodki: Instytut Kardiologii przy ul. Alpejskiej i Centrum Kardiologii Allernort przy ul. Płowieckiej. Ten drugi jest prywatny, trzeba płacić za wizyty i zabiegi. Ja leczę się przy Alpejskiej. Tam 12 lat temu ( brakowało mi pół roku do pełnoletności) wszczepili mi biologiczną zastawke płucną i nic nie płaciłam :-) To była moja trzecia operacja serca, a druga w Aninie. Natalio, a Ty będziesz mieć tradycyjną operację, czy może zabieg przezskórny? Niektóre zastawki implantuje się bowiem przez nacięcie w tętnicy udowej.... To duzo bardziej bezpieczne dla Ciebie, niż operacja przez rozcinanie mostka. Popytaj dokładnie lekarzy.
Do Piet : No tak jestem jeszcze młoda bo mam dopiero 20 lat :) o lekach to wiem że trzeba już brac dożywotnio ... leki przeciwkrzepliwe ..czy coś w tym stylu... dość dużo czytam o tym wszystkim... bo chciałabym wiedzieć jakie skutki wszystko ze sobą niesie :) a co do komunikatorów to mam :) ......... A co do Twojego Pytania Ewo to raczej będę mieć tradycyjna operację .. tak podejrzewam ... bo lekarze nic mi nie mówili o zabiegu przezskórnym ... chociaż nastepnym razem jak pójde to się zapytam żeby mieć pewność... Jeśli chodzi o mnie to ehh wolałabym w ogóle uniknąć tej operacji ale wiem że jest to już niestety nie możliwe :( Boję się tego... bo to w końcu serce ...
Natalio, strach jest zawsze. Ale na pocieszenie wiedz, że ja w chwili trzeciej operacji nie miałam nawet 20 lat. A kiedyś czeka mnie czwarty zabieg. Znam dzieci, które są po kilku operacjach serca. Głowa do góry! Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka: www.forum.sercedziecka.org.pl. Tam jest też temat dla dorosłych z wadami serca, czyli takich sercowych VIP-ów, jak my :-)
Natalia, już tu kiedyś na tym forum pisałem, że przewagą klasycznej operacji jest to, że kardiochirurg może przy okazji zrobić coś więcej niż tylko zastawkę. Znam kilka przypadków (poznałem w czasie pobytu w szpitalu), kiedy to np. wymieniono aortę lub jak w moim przypadku - usunięto ropień. Tego nie widać w usg ale bezpośredni dostęp pozwala dokładnie wszystko obejrzeć. Wady też są oczywiście, ale skoro czytałaś to wiesz :) To, że się boisz to naturalne, też się bałem, a po wszystkim żałuję, że tyle lat męczyłem się niepotrzebnie. Na skype możesz mnie znaleźć jako piet.m1
Wszystko zalezy od tego, co trzeba naprawić, wiadomo. Operacja to jednak szok dla organizmu, często pojawiają się różne powikłania, i jeśli można jejj uniknąć, to lekarze na pewno sporóbują. POza tym sa teraz także zabiegi małoinwazyjne, przy których robi się tylko kilka małych nacięć w klatce i tak dostaje do serca. Oczywiście to dopiero początki takich metod, stosuje się je w niektórych przypadkach. Pewnie, że jesteśmy VIP-ami:-) Musimy być pod specjalną ochroną, a poza tym to dzięki nam wybitni kardiochirurdzy mogą być wybitni :-)