Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przeszczep serca przy kardiomiopatii rozstrzeniowej

Gość mroziu84

Rekomendowane odpowiedzi

witam Pawel :) Milo poczytac jak ktos ma dobry humor:D Powiem Ci szczerze ze nie mam pojecia ktory stopien niewydolnosci mam. Nawet nie pytalem albo *oni* nie wiedzieli jak mi to przekazac. Pamietam jak rozmawialismy o tym ze moje serce jest slabe i gestykulacja dloni pokazal mi roznice jak bije zdrowe serce a jak moje. Nie uzywal nazw kardiologicznych. zanim sie dowiedzialem co mam uplynol rok. Bo przycisnolem mojego lekarza pierwszego kontaktu i mi napisal jak moja choroba sie nazywa i wydrukowala mi wyniki badan z poprzednich wizyt. ale to byly juz stare wyniki. calej prawdy dowiedzialem sie z neta. Co to za choroba jest. A reszta to juz w szpitalu. Pamietasz jak wolalem o pomste do nieba gdy pierwszy raz mi odpowiedziales na pytanie? Ja pamietam :) Mozna powiedziec ze dopiero dzisiaj wiem w jak powaznym stanie bylem. Naprawde dzieki za slowa otuchy :) Wiesci o poprawie wynikow innych osob naprawde napawaja optymizmem. Dzieki :) Pozdrawiam i sukcesow w pracy zycze Pozdrawiam

Witam Giedorek. Dzis juz mam gorszy chumor bo dopiero przed 19 wrocolem z pracy bo jedzilem po poznaniu po odbior czesci.. Pamietam jak wolales o pomste ;P czytalem tu gdzies na forum ze nawet nie ktorym osoba sie polepszylo na ponad 50% to niezle zdrowe serce chyba ma 60-70% ale dokladnie nie wiem jak to jest. Byle zeby bylo lepiej;) jak najdalej od przeszczepu ;-) a i jacys dziwni ci lekarze ze ci nic nie powiedzieli co i jak z choroba i wynikami. Pozdrawiam.

Witam Z tego co ja wiem to zdrowe serce ma okolo 86%. Tak chyba bylo napisane na wynikach echa. Zazwyczaj podają jaki stan jest oki w nawiasie a potem stan faktyczny dla porownania. Powiem Ci szczerze że też bylem zdziwiony zaistnialą sytuacją w przy tak poważnej chorobie. Mowili mi tylko ze moje serce jest bardzo slabe i tyle. Moze poprostu bariera jezykowa. Moze mysleli ze nie zrozumie o czym on mowi a ja tak naprawde nie dopytywalem sie na sile. poprostu przyjolem do wiadomosci ze moje serce jest slabe i juz. Dopiero jak juz bylo bardzo zle to zaczolem sie tak naprawde interesowac. A co do pracy to troszke wspolczuje ale to normalne. Czasami trzeba *przybrać* dla dobra sprawy :D Pozdrawiam i zdrówka zycze P.S. Mam na imie Arek.

Hej chłopaki! Wczoraj miałam robione echo i mam lepszy wyrzut LV-57%. Ale się ucieszyłam:) W końcu udało mi sie dowiedzieć jak to jest z tą kardiomiopatią moją i zapytałam czemu nie jestem poddana badaniom do przeszczepu serca. Lekarz powiedział,że osoby w takim stanie jak ja są kwalifikowani jako pacjent do obserwacji.Powiedział mi też ,że mój rodzaj kardiomiopatii jest bardzo mało spotykany i w sumie dla kardiologii nowy. Powiedziałam lekarzowi o tych uderzeniach serca,które budzą mnie rano i czuję je aż pod gardło. Prawdopodobnie to skurczaki dały się we znaki ale założą mi 4 marca holter i spróbujemy je wychwycić-jaki to rodzaj skurczy.Mam nadzieję,że choroba będzie się bardzo wolno rozwijać i nie będę musiala mieć przeszczepu.

Cześć asia76 Ja mam kardiowerter od 3 lat i miałem 2 wyładowania odczuwalne jako kopnięcia przy pierwszym wyładowaniu miałem 5 uderzeń, kopnięć czy jak to nazwać... nawet walnięć młotkiem heh, a za drugim razem miałem 3 wyładowania , nic przyjemnego... niektórzy nawet mdleją i tego nie czują ja niestety albo stety nie mdleje i wszystko odczuwam, najpierw jest takie mrowienie w klatce tam na dole serca gdzie sa elektrody od icd a potem te kopnięcia. Pozdrawiam.

Czesc Asiu :) Ciesze sie ze mialas dobre wyniki. A jakie mialas EF? Bo EF okresla frakcje wyzutowa lewej komory. Moj kardiowerter chyba zadzialal tylko raz. Jeszcze w szpitalu. Ale to bylo bardzo dziwne uczucie. Nie bol tylko... pamietam ze leazalem w lozku i poczulem sie zmeczony i nagle cos jak kopniecie prodem na calym ciele poczulem az mialem wrazenie ze podskoczylo cale moje cialo. Zaraz po tym czulem sie jak nowo narodzony. Smialem sie jak glupi do sera. musialo to wygladac komicznie :D. A tak po za tym to nie mialem tej *perzyjemnosci* poczuc prawdziwego kopniecia. Pozdrawiam

Hej Ja mam EF-57%(wcześniej źle napisałam,bo zamiast EF wpisałam LV :)) jednak niepokoją mnie te kołatania,uderzenia serca. Nigdy wcześniej nic takiego nie czułam. Bardzo nieprzyjemne to jest i przeważnie z rana. Dziś trzyma mnie to od 7 rana do teraz. Cała się trzęsę w środku jakby z nerwicy a wcale nie jestem nerwowa.Podobno to skurcze dodatkowe. Mierzyłam rano ciśnienie i puls i mój ciśnieniomierz ma funkcję, która wykrywa arytmię. No i pokazało mi podczas mierzenia arytmię. Marwię się tym;(

Hej Asia Twoj lekarz wie o tym? Ze masz arytmnie? Pewnie chyba wie co? Masz leki? Powinnas zapytac sie lekarza co w takiej sytuacji robic. Wiadomo ze zazwyczaj arytmia sama przechodzi (objawy) ale moze byc bardzo grozna dla zycia. Nastepnym razem jak bedziesz widziec doktora to pogadaj z nim na ten temat. Mama nadzieje ze juz wszystko oki :) Pozdrawiam i zdrowka zycze

Witam, ostatnio pisałem że odczuwam szybsze bicie serca i mocniejsze , myślałem że to arytmia, ale dziś byłem w szpitalu na Długiej w Poznaniu u kardiologa i mówił że takie bicie to są jakieś dodatkowe skurcze i nie są nie bezpieczne ;-). Za 2 tygodnie wracam do kardiologa na echo i może położą mnie na oddział żeby zrobić inne badania. Pozdrawiam.

MROZIU84, założyłeś ten temat........ ale nie ma Ciebie tutaj.............??????????? Już wiele czasu minęło od ostatniego wpisu, ale Twój ostatni był jeszcze dużo wcześniej. Jak Twoje serce? Doczekałeś się już przeszczepu? Temat oczekiwań i życia po przeszczepie jest mi dobrze znany, choć nie dotyczy serca. Bardzo mnie zaskoczyłeś, ze zmieniłeś Zabrze na Poznań. Ja i moi bliscy bardzo chwaliliśmy sobie opiekę w Zabrzu. Trafiłeś na kogoś nie ok???!!! Cały czas polecam Zabrze. Napisz co z Tobą?????? Zdrowia dla wszystkim - Bet

ANN71 i MROZIO - bardzo się cieszę z tej wiadomości!!!!!!! Bardzo!!!!!!!!!!! Wiem co to znaczy oczekiwać na przeszczep i utrzymać narząd. Gratuluje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Proszę uściskaj Go i jego najbliższych. Super wiadomość na niedzielę !!!! Zastanówcie się może nad wyjazdem, o którym piszę w grupie SERDUCHA. Dużo radości Wam życzę. Bet