Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Bisoratio i Prenessy przy wrodzonej wadzie zastawki serca

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ! Mam 19 lat i rok temu dowiedziałam się że mam wrodzoną wadę serca ... jest to związane z zastawką . Lekarz mi powiedział że w przyszłości będę musiała przejść operację wymiany tej zastawki . Trochę się tego boje bo wiadomo że serca nie należy lekceważyć . U lekarza który robił mi Echo Serca powiedział mi że tego nie leczy się farmakologicznie . A teraz jak byłam u lekarza ( innego - bo co roku muszę robić takie rutynowe badania ) przepisał mi jakieś tabletki ... jest to BISORATIO 10 i PRENESSA . Ale nie wiem czy to brać bo jak przeczytałam ulotke i na internecie też .. to skutki uboczne jakie tam występują : bóle głowy, wymioty, omdlenia, zawroty głowy itd. itp. jest tam tego dużo dużo więcej . I teraz nie wiem czy to brać czy nie ? Jeżeli ktoś to brał to prosiłabym o odpowiedź czy te skutki pojawiają się faktycznie .
Musisz się zdecydować czy leczysz się i łykasz leki czy zawracasz tylko głowe lekarzom .......Sorrki za ten ton ale mająć wade zastawki ty zastanawiasz się czy brać leki .Przeczytaj sobie ulotki od wit.c albo aspiryny i odpowiedz sobie na swoje pytanie .Każdy lek może lecz nie musi dawac objawy uboczne .A akurat te leki należa do dość popularnych i bezpiecznych .
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Hej, Natalio! Leki brać trzeba, bo lekarz wie lepiej, jak Ci pomóc. Poza tym zawszw razie pojawienia się tych skutków ubocznych masz się zgłosić do niego, to Ci zmieni lek na inny, Ja początkowo brałam Prestarium 10 mg i miałam częste napady kaszlu. Lekarz zmienił mi go na Valsacor 80 mg i jest dobrze. Pewnie się denerwujesz, że odkryli Ci wadę serca, którą miałaś od zawsze, ale uwierz, że lepiej późno, niż wcale. Wiele osób przechodzi operację wymiany zastawek i mają się po tym dobrze. Warto, bys wiedziaqła, którą zastawkę masz do wymiany, jakie jej zwężenie, czy niedomykalność wywołuje skutki. Mnie 21 la temu lekarze w USA wycięli zarośniętą zastawkę płucną, a 12 lat temu dostałam nową, w Warszawie. Teraz mam 29 lat. Jestem w o tyle dobre sytuacji, że od wczesnego dzieciństwa wiem, że mam wadę serca...Informacja o tym w starszym wieku to większy szok... Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie poznasz więcej takich sercowych VIP-ów. Dowiesz się, gdzie są najlepsze ośrodki, lekarze. www.forum.sercedziecka.org.pl