Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki a operacja serca

paziak

Rekomendowane odpowiedzi

Czy był ktoś operowany w Lublinie? Ja mam termin operacji wyznaczony na 8 kwietnia br. - zaraz po świętach. Mam niedomykalną zastawkę trójdzielną III/IV, niedomykalną zastawkę mitralną II/III i umiarkowaną stenozę zastawki mitralnej, a na dodatek jakby tego było mało mam utrwalone migotanie i trzepotanie przedsionków przy powiększonym przedsionku 5,6. Migotanie przedsionków mimo że utrwalone dochodzi czasem do 130-150 na min. Kilka osób z mojego miasteczka było operowanych w Lublinie i są bardzo zadowolone.

SZCZĘŚLIWA - co to znaczy niezadowolony w 100 % - rozszerz ten wątek, chciałabym wiedzieć bo mam pietra. Przedtem się nie bałam a teraz im bliżej to ogarnia mnie coraz większy strach. Mam wyznaczoną operacje w Rzeszowie u prof. Widenka ale dopiero na październik a ja źle się czuję, już nigdzie nie wychodzę, bo nie dam potem rady potem wejść na IV piętro bez windy a w Lublinie chcą mnie operować już teraz. Bardzo proszę o odpowiedź.

Gość szczesliwa

Krynka Mój mąż również miał operacje zastawki ale w Krakowie.mieszkamy niedaleko Lublina ale od samego początku jak wykryto wadę u męża to nie braliśmy pod uwagę tego ośrodka Natomiast nasz znajomy miał tam operacje zastawki w listopadzie operowal stazka.do dzisiaj ma migotanie przedsionków a nie miał tego przed operacja był już kilkanaście razy umiarawiany ale to nie pomogło.kardiochirurg operujqcy powiedział że on nie pomoże bo jego rola się skończyła.......ponadto sama opieka pooperacyjna całkiem inna niż w Krakowie.jedna rehabilitantka na cały oddział,rehabilitacji praktycznie żadnej...do tego ma fatalne cięcie prawie 30 cm a do tego nierówno zaszyte...przy takim cięciu nikt go nie poinformował że może nosić kamizelkę.dopiero my mu o takiej Możliwości powiedzieliśmy i od razu poczuł lepszy komfort bo bez tej kamizelki miał wrażenie że zaraz się rozpadnie na połowę i bal się ruszać...pozatym nikt mu nie powiedział że musi ćwiczyć płuca.ogólnie nie jest zadowolony

Szczęśliwa! Dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie ale mnie to nie zraża ponieważ na temat każdego lekarza jak i szpitala znajdzie się wiele głosów na tak jak i na nie, rozmawiałam z koleżanką, której znajoma miała operowaną zastawkę w zeszłym roku w Klinice w Lublinie i jest bardzo zadowolona i z operacji i personelu, który się nią opiekował. Natomiast jeżeli chodzi o migotanie , to da mnie jest to chleb powszedni. Mam je już od paru lat a teraz utrwalone. Żaden lekarz ani w Krakowie ani w Rzeszowie , bo też tam byłam nie obiecywał mi, że po operacji ustanie mi to migotanie ale mam nadzieję , że jednak tak. Przy operacji mają mi zrobić ablację i zobaczymy jak to będzie. Pozdrawiam wszystkich Krynka

Szczęśliwa! Tak, myślałam. Bardzo, bardzo dawno temu jak miałam 16 lat byłam w sanatorium w Nałęczowie po zapaleniu wsierdzia. Prawdopodobnie bardzo tam się zmieniło. Chciałabym zobaczyć . Byłam też w Nałęczowie jak mój syn był tam na koloniach zdrowotnych ale to już też bardzo dawno. Jednym słowem bardzo chcę odwiedzić prawie już zapomniany Nałęczów. Zresztą jestem z lubelszczyzny i to taki patriotyzm lokalny. Pozdrawiam

Gość szczesliwa

Krynka Mój mąż był po operacji w szpitalu kardiologicznym w Nałęczowie.pojechał tam po tygodniu od wyjścia z kliniki w Krakowie.poprosiłam kardiochirurga aby do tego sanatorium skierował męża ponieważ mieszkamy niedaleko naleczowa i miałabym do niego blisko.powiem szczerze że nie jesteśmy z tego pobytu zadowoleni.mąż miał wodę w płucach i lekarka nie potrafiła sobie z nią poradzić.....mąż był tam 6 tygodni