Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w Polsce gdzieś robi się tego typu wymiany bez rozcinania mostka ? Przeglądałem strony Kliniki w Cleveland i też niemieckie i tam promuje się min. *wejście* między żebrami. Zalet jest bardzo dużo nie tylko kosmetyczne ale ograniczenie ryzyka infekcji, szybka rekonwalescencja, etc. Robi się to przy użyciu robotów chirurgicznych. Nie wiem jeszcze ile to kosztuje (może ktoś wie ?) ale wygląda na znacznie atrakcyjniejsze niż klasyczna metoda. Pozdrawiam K
Gość k klimczyk
Operacje małoinwazyjnej wymiany lub naprawy zastawki mitralnej wykonuje się w I Klinice Kardiochirurgii w Katowicach od kliku lat. Jest to operacja refundowana przez NFZ. Najlepiej byłoby zgłosić się na konsultacje do prof. Bochenka lub dr Gerbera. Więcej o samym zabiegu na stronie www.jaimojeserce.eu a o klinice na www.cardiosurg.pl.

Witam Jestem po takiej operacji w 2007 roku .Operował mnie dr .Gerber. Przewspaniały kardiochirurg .Opieka i pobyt w szpitalu w Katowicach Ochojcu wspominam bardzo dobrze ...są to ludzie ,lekarze z powołania zwłaszcza prof.Bochenek. Przed operacją nie mogłem wejść na 1 piętro za jednym podejściem . Teraz powoli dochodzę do zdrowia .Mam wielki problem z wydolnością fizyczną ...badanie wysiłkowe dwa razy dodatnie! Dla ZUS to nie istotne badanie -bo przerwane! Problem w tym iż ZUS po pół roku odebrał mi prawo do renty -częściowej niezdolności do pracy .Zostałem bez środków do życia ,nawet na zakup leków nie miałem pieniędzy! lekarze dawali mi je gratis .Polska to taki kraj że niektórzy lekarze ratują życie inni skazują na utratę.... -piszę o lekarzach orzecznikach zus którzy mnie badali ...między innymi dwie panie reumatolog i jedna pani dermatolog w komisji - ** specjalistki w tej dziedzinie* .Jestem od 2 lat bez prawa do jakichkolwiek świadczeń ...po 34 latach pracy ...ot taki kraj !!! pozdrawiam wszystkich ...cieszę się z każdego dnia ! dzięki takim ludziom jak prof.Bochenek i dr Gerber...dziękuję im za to że dali mnie drugie życie! Pozdrawiam lekarzy z Ochojca-wspaniali i oddani ludziom lekarze !