Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nowoczesne mechaniczne zastawki serca bez przyjmowania leków przeciwzakrzepowych

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Mam 33 lata jestem przed zabiegiem wymiany zastawki aortalnej, w zasadzie miałem byc juz operowany w styczniu 2010 ale ze względu na ostre zapalenie krtani termin operacji sie zmienił ( może to jakiś znak? - niewiem). Co jakiś czas słyszę o nowoczesnej mechanicznej zastawce serca, która nie wymaga brania leków przeciwzakrzepowych. Podobno to zbudowana jest z tytanu i pokryta nanokrystalicznym diamentem, który to powoduje, że nie aktywują się płytki krwi a w konsekwencji nie dochodzi do skrzepu. Słyszałem również, że one na dzień dzisiejszy są bardzo drogie i NFZ ich nie refunduje a podobno kosztują 80.000 zł Mówie podobno bo to są takie niepotwierdzone informacje. W internecie szukałem coś na ten temat ale jest mało informacji. Jedno jest pewne, kiedyś w końcu zaczną standardowo implementować zastawki nie wymagające leczenia antykoagulantami, tylko kiedy to nastąpi. W moim przypadku pomimo dużej niedomykalności zastawki może mogłbym poczekać nawet te dwa trzy lata (żyjąc jak zombi co prawda) mając pewność, że taką zastawkę wprowadzą na rynek. Kochani Bardzo proszę wszystkich o wpisywanie wszelkich informacji na temat nowoczesnej mechanicznej zastawki serca o której się czasami słyszy. Dziękuje
Zdaje mi się, że masz na myśli zastawkę biologiczną. Nowa zastawka serca - bezpieczna i bez powikłań Kardiochirurdzy z Krakowskiej Kliniki Chirurgii Serca, Naczyń i Trans¬plantologii jako pierwsi na świe¬cie wszczepili trzem pacjentom najnowocześniejsze zastawki serca. Lekarze zapewniają, że pacjenci czują się dobrze. Nasz Ekspert: Prof.Jerzy Sadowski, Kierownik Kliniki Chirurgii Serca, Naczyń i Transplantologii, Collegium Medicum UJ Najczęstszymi objawami sygnalizującymi problemy z zastawkami są szybkie męcze-nie się oraz nierówna praca serca, to powinno skłonić nas do wizyty u lekarza. Jedną z najczęstszych przy¬czyn uszkadzających za¬stawkę zarówno aortalną (między lewą komorą ser¬ca a aortą) jak i mitralną (między lewym przedsionkiem i lewą ko-morą serca) jest choroba reumatyczna. Polega ona na tym, że W zastawkach serca, dochodzi do zmian degeneracyjnych, zwłóknień, a następ¬nie zwapnień. Zastawka prze¬staje dobrze funkcjonować, dochodzi do jej zwężenia, bądź do jej niedomykal-ności. Jeżeli dojdzie do takich zmian, to zastawka, powinna być na¬prawiona albo wymieniona. Drugą przyczyna, która wpły¬wa na stan zastawek i powo¬duje ich uszkodzenia są czę¬ste, ropne anginy. Jeżeli cho¬roba jest nieprawidłowo le¬czona, może dojść do infekcji w organizmie, a to prowadzi do uszkodzenia zastawki. Kłopo-ty z zastawkami mo¬że mieć każdy To schorzenie może występować zarówno u młodszych pacjentów, ludzi w średnim wieku, jak i u osób starszych. W przypadku za¬stawki mitralnej częściej ma¬ją z nią problemy kobiety a z zastawką aortalną m꿬czyźni. Niestety do specjali¬sty, często stosunkowo późno, przychodzą pacjenci, któ¬rzy w ogóle nie byli lecze¬ni. Zdarza się, że z proble¬mem, o którym mówimy zgłasza-ją się dopie¬ro osoby 60 i 70. letnie, któ¬re już w młodo¬ści miały jakieś szmery w ser-cu, ale nikt te-go nie zdiagnozował. W wielu przypadkach okazuje się, że przyczyną tych dolegliwości była wrodzona wada serca. Do tego dołożyły się jeszcze zmiany nabyte w postaci stanów pozapalnych. Aby uniknąć takich przypadków, zaleca się, aby każdy, co pewien czas, wykonał ba¬dania. Jeżeli w podsta¬wowych badaniach pra¬cy serca pojawiają się (jakieś wątpliwości, po¬winno się wyko¬nać badanie echo-kardiograficzne. Badanie to pewno wykaże, czy coś złego dzieje się z zastawkami. Jeśli dojdzie do operacji... Uszkodzona zastawka może być naprawiona lub wymie¬niona. Jest wiele różnych ty¬pów zastawek. Wszystkie dzie¬lą się na biolo¬giczne i sztucz¬ne. Do zasta¬wek biolo-gicz¬nych zaliczamy zastawki zwierzęce lub ludzkie. Są pewne wskazania do wszcze¬pienia jednych albo drugich. Zawrze indywidualnie dobie¬ramy zastawkę do stanu zdrowia pacjenta i staramy się wybrać taką, która będzie funkcjonować możliwie najle¬piej - mówi prof. Sadowski. Niedawno w krakowskiej Klinice Kardiochirurgu Collegium Medicum Uni-wersytetu Jagiellońskiego w Krakowie po raz pierwszy na świecie wszcze-pio¬no pacjentom nową, biologiczną zastaw¬kę serca 3F, której twórcami są Amery¬kanie. Dlaczego pierwszy zabieg z jej zastosowaniem przeprowa-dzono właśnie w Polsce? - Z ośrodkiem badawczym w Kalifornii współpracujemy od trzech lat - mówi prof. Je¬rzy Sadowski. Te zabiegi są właśnie efektem tej współ¬pracy. Klinika Chirurgii Serca, Naczyń i Transplanto¬logii Collegium Medi¬cum UJ, może po-chwalić się największą w świecie ilo¬ścią wszcze¬pionych stawek serca, jest placówką ukierunkowaną na stałe uno¬wocześnianie, poszukiwanie coraz doskonalszych roz-wią¬zań. Uczestniczy we wszyst¬kich możliwych projektach badawczych, służących roz¬wojowi światowej i europej¬skiej chirurgii serca. Rozmowa z prof.Jerzym Sadowskim Na czym polega nowatorstwo zastawki 3F? Podstawowe zalety operacji z zastosowaniem tej zastawki to znacznie krótszy czas operacji i dużo większe bezpieczeństwo pacjenta. Niestety, nie każdy pacjent, bę-dzie się nadawał do wszczepienia nowej zastawki. Jak wygląda nowa zastawka, z czego jest zbudowana? Zastawka 3F wykonana jest z końskiego worka osierdziowego - materiału biologicz-nego, który jest przyjazny dla pacjenta. Rewolucyjna konstrukcja zastawki pozwala chirurgowi na bardzo szybki czas wszczepienia. Dla kogo przeznaczona jest ta zastawka? Nowa zastawka to niekwestionowana szansa dla ludzi dziś ocenianych jako śmier-telnie i nieuleczalnie chore. Osoby, które do tej pory nie kwalifikowały się do lecze-nia operacyjnego z powodu wysokiego ryzyka operacji, teraz będą mogły być pod-dawani takiemu zabiegowi. Na razie trudno mówić o rozpiętości wiekowej pacjen-tów, u których będzie wszczepiana zastawka. Dotychczas zastawki biologiczne sto-sowano u ludzi starszych. U młodszych osób zastawki te po jakimś czasie ulegają uszkodzeniu, co oznacza, że pacjent musiałby być ponownie operowany. Kiedy nowe zastawki wejdą do powszechnego użycia w klinikach kardiochi-rurgicznych na terenie całej Polski? Myślę, że stanie się to nie później niż za rok. Czy w najbliższych latach pojawią się nowsze techniki? W każdej dziedzinie medycyny dąży się do zmniejszenia inwazyjności. Podobnie jest z kardiochirurgią. Sądzę, że najbliższe lata wprowadzą nowsze techniki - operacja wymiany zastawek być może będzie odbywać się nawet bez otwierania klatki pier-siowej, a wprowadzać się ją będzie przez skórę lub żyły. W Polsce rocznie wykonuje się około 3 tysiące operacji wymiany zastawek. Stoso¬wane do tej pory techniki operacyjne związane byty z wysokim stop-niem poope¬racyjnych powikłań. Nowa metoda jest znacznie bez¬pieczniejsza dla pacjenta. Na czym polega różnica? Zastawki stare / Dotychczas etap operacji polega¬jący na wymianie zastawek serca trwał zwykle ok. 35-45 minut. W przypadku starych zastawek czas zatrzymania serca podczas ope-racji wynosi ok. godziny. /Tradycyjne zastawki mogą wyda¬wać dźwięki, zakłócające np. sen pacjenta, prze-szkadzające w pracy lub wprowadzać niepokój. / Operacje przeprowadzane są przy użyciu szwów chirurgicznych. / Po wszczepieniu tych zastawek pacjent musi do końca życia przyj¬mować leki prze-ciwzakrzepowe. Zastawka 3F / Nowa technika pozwala skrócić czas wymiany zastawek do kilku¬dziesięciu sekund. / Przy operacji z wykorzystaniem zastawki 3F czas zatrzymania serca zmniejsza się do 10 minut. / Ta zastawka nie wydaje dźwięków, które mogłyby zakłócać sen, prze¬szkadzać w pracy. / Zastawkę 3F wszczepia się bez użycia szwów, a więc mniej jest ob¬cego ciała w organizmie. / Po operacji nie ma konieczności stosowania leków przeciwzakrzepowych.
Gość skomplikowany
ja mam starszą i jestem zadowolony , prędzej ja się rozpadnę niż ona . Cykanie , przeszkadza to fakt , ale do leczenia przeciwkrzepliwego przyzwyczaiłem się tak ,że w ogóle nie odczuwam jego uciążliwości . Po kilku latach , średnio-inteligentni , na podstawie wyników inr (poświęcam temu badaniu 30 minut co 2 tygodnie ) , sami dobierają sobie dawki leku . Dla mnie 80 000 -- nie opłaca się . Natomiast m inn. w Aninie i pewnie już teraz w licznych większych ośrodkach medycznych , z myślą o starszych , albo słabych osobach jest metoda , wszczepiania zastawek Aorty metodą wewnątrznaczyniową , poprzez wkłucie tętnicze . pozdrawiam :)
Gość skomplikowany
Aha zapomniałem , minusem wszelkich nowych metod chirurgicznych , oraz nowatorskich * części * zamiennych , jest to ,że nie ma długofalowych wyników badań ich niezawodności , statystyki długofalowe dopiero się tworzą , pewnie jest tak jak mówią twórcy nowych zastawek , ale pewnie nie oznacza na pewno . PS .Ponieważ sam posiadam starszą ,ściąga mnie w stronę argumentów za już sprawdzonymi rozwiązaniami (każda myszka swój ogonek chwali) więc nie traktujcie tego co piszę jako Słowa Bożego .... :)
Gość Artur101176
Hej dzięki za wpisy Bardziej mi zależy na temat samej nowoczesnej mechanicznej zastawki serca, nie o sposoby implementacji. Słyszałem, że grupa naukowców z różnych uczelni w Polsce pracuje nad tym prototypem. Tylko z jakimi efektami? Struktura to zastawka tytanowa pokryta nanokrystalicznym diamentem. Czy coś na ten temat wiecie? Dzięki
Arturze, mnie czeka wymiana mitralnej i tez zastanawiam się czy są jakieś rozwiązania lepsze niż dwa znane dziś. Taka supernowoczesnać albo się zadłużyć. Oczywiście pod warunkiem, że to faktycznie cos dobrego.Np eliminacja antykoagulacji lub dopuszczalność aktywności fizycznej po operacji. Gdybyś coś konkretnego znalazł napisz proszę. Ta niby superinnowacyjna wszczepiona w Krakowie - pytanie czy ma być trwalsza niż zwykłe biologiczne ( z tego co wyczytałem - chyba nie)?