Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki a angina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kiedys w dziecinswie czesto chorowałam na anginę, rok temu ( mam 20 lat) wykryto u mie niedomykalnosc 1 stopnia) więc moge podejrzewac ze stad ta niedomykalnosc, lub po prostu odziedziczylam to po amie ktora tez to ma. w ten weekend bardzo przemokam (piatek, sobota- 3 dni temu) , a pozniej piłam w abrdzo ciepłym pomieszczeniu bardzo zimne piwo. Wczoraj, (tj. niedziela) obudzilam sie z bardzo mocnym bólem gardła, myslalamz e moze do dzis przejdzie jednak dzis dalej ejstem oslabiona a bol jest minimalnie mniejszy ale i tak mocny. Jutro z rana od razu ide do lekarza bo wiem ze ta choroba jest grozna dla serca, jednak strasznie sie boje ze przez te 2 dni mogla mi jeszcze abrdziej uszkodzic serce i bede miala juz domykalnosc II stopnia :/:/ do jutra tyle czasu a ja nie moge normlanie funkcjonowac, bo strasznie sie boje :( pamietam taka sytuacje, kiedy mialam ok 6 lat - gdy mialam angine wymiotowalam w lazience ( wlansie podobno podczas tej coroby do 7 roku wystapuja wymioty) , kiedy rpzyszedl tata i zaczal na mnie krzyczec nie pamietam o co dokladie to poszlo, ale nagle poczulam straszny ból w klatce, ręce prawej czy lewej nie pamietam, ale to bylo straszne. polozylam sie na podłoge z bólu i krzyczałam strasznie. a tata cos myslal chyba ze udaje, bo strasznie plakalam najpierw z tego powodu ze na mnie nakrzyczal, ale pozniej zaczelam krzyczec z tego bólu. ie wiem co to moglo byc, ale pamietam ta sytuacje, jednak nigdy nie opowiadalam o niejz adnemu lekarzowi. jutro to zrobie na pewno o ile dożyję, bo boję się ze to się powtorzy znów teraz, może to był zawał, nie wiem heh bo w wieku 6 lat to chyba niemozliwe??? naprawde takie cos mialo miejsce, mam moze zadatki na hipohondryczke czasem kiedy cos sie u mnie dzieje ( nie bez powodu) ale tez naprawde nie lubie przesadzac i staram sie tego nie robić
Angina na pewno jest groźna przy wadach serca. Dlatego trzeba do końca wciąz wszystkie leki, zapisane przez lekarza. NIe sądze jednak, by choroba uszkodziła zastawkę w ciągu dwóch dni. Ten ból w ręku mógł byc spowodowany atakiem gorączki reumatycznej. Miałam coś takiego w wieku 7 lat. Towarzyszyła temu wysoka gorączka ( 40 st. C). NIedomykalność zastawki I stopnia to niedomykalność niewielka, weić raczej nie należy się tym mocno przejmować. Ale jeśli się boiusz, poproś o skierowanie do kardiologa, by ten skierował Cię na badanie echo.