Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyrwanie zęba przed wymianą zastawki aortalnej

Gość nieobecny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nieobecny
Witam Wszystkich, mam pewien problem. W najbliższym czasie będę miał operację wymiany zastawki aortalnej. Przed operacją trzeba wypełnić kartę lekarską z konsultacjami specjalistów. Mam już wszystko zrobione, poza stomatologiem. Sprawa wygląda tak: Okazało się, że mój jeden ząb który jest martwy, trzeba przed zabiegiem usunąć . Mój stomatolog w trosce o mnie dał mi skierowanie do chirurga szczękowego, aby to on usuną ząb i zaszył ranę, tak żeby szybciej się to zagoiło i nie wdały się bakterie. Wszystko pięknie, tyle że w moim mieście jest tylko jeden chirurg, a kolejki do niego są niewyobrażalne. Będę musiał czekać miesiąc albo dłużej. W związku z tym czy nie można usunąć zęba *normalnie* przez zwykłego stomatologa, przy zachowaniu zasady, że muszę przed zabiegiem zażyć antybiotyk, a potem po nim? Czy konieczna jest interwencja chirurga szczękowego? Może ktoś miał podobny problem z martwym zębem? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co mam teraz robić.
Witam.Mam wade oraz mam syna z wada zastawki mitralnej i przyznam szczerze ze pierwsze slysze ze zeby przy wadach trzeba wyrywac chirurgicznie.Z tego co wiem i ty tez to piszesz trzeba zazyc antybiotyk aby nie doszlo do zapalenia wsierdzia(profilaktyka) i nic po za tym.Moze twoj dentysta wie ze sobie z twoim zebem nie poradzi i dlatego nie chce go ruszac.Jak ma ci skruszyc i nie wyrwac to moze woli odrazu wyslac cie do chirurga.
Witam.Cztery lata temu mialam przed operacja wymiany zastawki podobny problem, 3 martwe zęby pod koronkami, ktore mialam usunąć. Mój dentysta się sprzeciwił bo powiedzial,że nie po się męczyliśmy i ja i on ,żeby teraz powyrywać zęby. Wystarczyło prześwietlenie panoramiczne szczęki i zaświadczenie stomatologa, że ognisk zapalnych nie ma.To wystarczyło.Pozdrawiam serdecznie.