Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyczyny i objawy zapalenia wsierdzia

basiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zapalenie wsierdzia przeszłam 22 lat temu, w wieku 7 lat. Było to powikłanie po gorączce reumatycznej. Miałam wyskoą temperaturę ( 40 st. C), byłam bardzo osłabiona, bolały mnie mięśnie. Spędziłam w szpitalu 6 tygodni, przy czym dopiero po 4 lekarze ustalili, co mi jest (przyjechała kardiolog dziecięca z Gdańska i rozpoznała chorobę po badaniu osłuchowym, wykryła płyn w osierdziu). To poważne schorzenie, wymaga długiego leczenia antybiotykami. Jeśli ktoś ma siniczą wrodzoną wadę serca, tak jak ja, to musi stosować profilaktykę infekcyjnego zapalenie wsierdzia przed różnymi zabiegami, uszkadzającymi skórę ( np. leczenie kanałowe zęba, jego wyrwanie, usuwanie kamienia nazębnego, przekłuwanie uszu, tatuaż, a także zabiegi urologiczne, laryngoliczne, czy ginekologiczne), a takze po nich. Trzeba wziąć dawkę przepisanego przez lekarza antybiotyku godzinę przed zabiegiem i 6 godzin po nim.
witam od 3 miesiecy (czyli od anginy) boli i kuje mnie łopatka, caly czas przskakuje(strzela) oraz mam kolotania serca. Bylem na izbie przyjec zrobili mi morfologie 2xEKG i osluchiwali powiedzieli ze to od napiecia(z nerwow) miesni ten bol. Ale kolatania i bol po lekach nie zniknal. Jakis miesiac temu mialem goraczke 2 dni 37,5 ale przeszlo idzisiaj znowu oslabienie i chyba podwyzszona temperatura czy to moze byc zapalenie stawow czy coc takiego i dlaczego nic nie wykryle na szpitalu?
Witam!!!! Nieraz zwykłe infekcje , które nieraz są lekceważone jak grypa , czy ropna angina może doprowadzić do gorączki reumatycznej.....z zajętym sercem Wiele lat temu przechodziłam często ropne anginy... Kiedyś po niedoleczonej anginie doszło do zapalenia stawów z obrzękami Duże osłabienie bóle mięśni, temperatura początkowo wysoka potem przechodzi w stan podgorączkowy.... W badaniach analitycznych..... zmiany w morfologii, wysokie OB, ,wysokie ASO, zmiany w EKG.... Wtedy stwierdzono u mnie zapalenie wsierdzia... Leczenie trwa długo.... antybiotyk , encorton , a potem debecylina Zapalenie wsierdzia doprowadza do wad zastawkowych serca. Ja mam niedomykalność zastawki mitralnej w stopniu umiarkowanym Pozdrawiam
Witaj BARBARKA!!!! Przed anginami nie miałam zabiegu na sercu.... Zachorowałam na gorączkę reumatyczną mając 25-30 lat..... Ale to nie był koniec.... Bo po jakieś infekcji... niedoleczonej... doszło do zapalenia mięśnia sercowego.. Leżałam 2 miesiące w szpitalu .... antybiotyk dożylnie, encorton 60mg dziennie Po kilku latach było ponowne zapalenie mięśnia sercowego.... leżałam w szpitalu 3 miesiące....było ciężko , nie dawano mi szans!!!! Barbarka skoro jesteś po zabiegu zamknięcia przecieku międzyprzedsionkowego, to każda infekcja musi być dokładnie leczona...., aby nie dopuścić do bakteryjnego zapalenia wsierdzia.... Każdy zabieg ... np usuniecie zęba i inne drobne zabiegi , zabiegi inwazyjne muszą być pod osłoną antybiotykową..... Jeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem.... Będąc w klinice spotykałam osoby przed i po takim zabiegu jaki Ty przeszłaś Pozdrawiam
Witam Moja mama leży właśnie w Klinice Kardiologii i czeka na operacje wymiany zastawki zniszczonej przez zapalenie wsierdzia. Choroba trwa od października i niestety nikt od miesięcy nie potrafił jej zdiagnozować. Objawy to dreszcze, trzęsawki, wysoka gorączka, spadek masy ciała, słabnięcie, trudności w oddychaniu, bezsilność. W lipcu zeszłego roku przeszła operację plastyki zastawki i dwóch bypassów. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej pisz anderr@wp.pl. pozdrawiam