Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Złośliwość i rozdrażnienie po udarze mózgu

Nasta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moja babcia miała ponad miesiąc temu udar mózgu , jest sparaliżowana po prawej stronie i ma afazje motoryczną . Z jej stanem jest różnie bo miała ostatnio krwotok z pechęrza lekarze niestety nie wiedzą z jakiego powody . Krwotok na szczęście minął . Babcia jest osłabiona i zaczeła zwracać jedzenie oraz ma stan podgorączkowy 37 i2 . Ogólnie dużo je ale nie to mnie martwi zrobiła się złośliwa i próbowała wstać , wypadła z łóżka w szpitalu, wylądowała na tyłku, próbowała dwa razy włożyć mi palca w oko , Jest strasznie wystraszona i jak chce ją nakarmic to nie chce jeść tylko się smieje . Ja już nie rozumiem co sie z nią dzieje . Jest zla jak ktoś ją dotyka a zwłaszcza rehabilitant . Bliskich traktuje jak powietrze . Nie wiem co mam robić . Ostatnio złapała mnie za rękę i coś mówiła ale niestety nie zrozumiłam z tych dwóch zdań . Tylko nie przychodź. Jestem złamana bo wychowała mnie i zawsze przy niej byłam a ona zmieniła się do mnie o 100 %. Czy tak się zachowują ludzie po udarze ??
najlepiej byłoby,aby babcię ze szpitala od razu przenieśli na oddział rehabilitacyjny.Spróbuj to z ordynatorem załatwić .Wczesna rehabilitacja jest bardzo wazna .Należy ja rozpocząć jak najszybciej po ustabilizowaniu stanu pacjenta.Tam ją naucza jak się podnosic,jak przesiadac się z łóżka na kraesło lub wózek,rozpoczną nauke samoobsługi jeśli to w jej stanie będzie możliwe.Porozmawiaj z ordynatorem jak jej najlepiej pomóc.Bardzo ci współczuję.Znam to uczucie.Wiem,jak ogromnym szokiem było dla mnie jak moja mama zapytała mnie:,,jak ty masz na nazwisko?** Jest to bardzo przykre,że mama,która cie urodziła i wychowała nie wie kim jesteś.Różne deficyty po udarze mogą się po kilku tygodniach cofnąć jeśli jest odpowiednia rehabilitacja.Dobry fizjoterapeuta to skarb nieoceniony.Jest jednak wielu niedouczonych,którzy nie zawsze potrafią opracować właściwą strategię rehabilitacji.Jej wyniki zależą od wieku pacjenta i od jego ogólnego stanu zdrowia przed udarem,trybu życia itd.Stosuj diete przeciwmiażdżycową obniżającą cholesterol.Mało tłuszczów zwierzęcych ,a b. dużo roslinnych i warzyw.