Ute Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 .Jestem na tym forum po raz pierwszy.Aby opisac moj problem musze podac kilka istotnych danych.Jestem kobieta i mam 60 lat i waze 80 kilo.W 1999 roku uleglam wypadkowi na nartach .Po wypadku w nodze dostalam zakrzepicy zyl glebokich.Bylam ponad 2 lata na leku o nazwie Marcumar .W 2006 roku dostalam udaru.Od udaru tzn.od 2,5roku jestem znow na Marcumarze.Moj INR jest 2-3. Moj lekarz domowy proponuje aby jako osoba w pewnym wieku poddac sie badaniu jelit (koloskopia),poniewaz cala ta (operacja) wiaze sie z przejsciem z Marcumaru na Heparyne,dlatego tez dokladnie nie wiadomo ile dni przed zabiegiem powinna ta zamiana nastapic i jak dlugo trwac, a co chyba najwazniejsze jaka Heparyne zastosowac 40, 80 czy 120 , zdania lekarzy sa podzielone, poniewaz od dluzszego czasu biore lek na rozrzedzenie krwi (Marcumar),boje sie wiec poddac temu zabiegowi.Prosze o podanie jaka Heparyna z punktu widzenia lekarskiego bylaby dla mnie stosowna.Bardzo dziekuje i prosze o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ... Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 a po co masz mieć kolonoskopię? Mas zjakieś objawy? Biegunki? Zaparcia czy krew w kale?Jesli masz kłopoty z wypró żnianiem,to na czczo 2 szkl.wody gotowanej dobrze ciepłej i pojeżdzić na rowerku stacjonarnym.Jeść mielony kminek z mielonym majerankie,Pic olej lniany.Jak nie masz niepokojących objawów,to po co to badanie?Tylko dlatego ,że masz 60 lat.Inna sprawa ,że masz nadwagę i tym sie powinnas zająć w pierwszej kolejności .Na poczatek jeśc płatki owsiane i otręby.Zawierają błonnik ,który oczyszcza jelita.Odpowiednie odżywianie,aby schudnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ute Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Tak to wszystko jest oczywiste,,jednak ja juz takie badanie kiedys mialam, w owczas nie bralam ani Marcumaru ani Heparyny.To badanie bylo badaniem rutynowym. Okazalo sie jednak ze w jelicie mialam maly polip,ktory w czasie badania usunieto.Od tamtej pory sprawa ucichla.Obecnie jednak mam bole brzucha i nie jest to zwiazane ze sprawami kobiecymi. Poza tym nie wystepuja zadne negatywne objawy. Nadwaga - owszem,wystapila po udarze ,bede z nia walczyc.Zaliczana jestem do osob wysokich i te pare kilo nie stanowi dla mnie przeszkody.Za dobra rade dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi