Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie, zawroty głowy, senność i nieregularne miesiączki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 18 lat i uczęszczam do liceum. Przez pewien czas mierzyłam sobie ciśnienie. Było bardzo niski 80.... Źle się czuje. Kawa nie pomaga. Jestem bardzo senna, mam zawroty głowy, ogólnie zmęczona. W tym miesiącu okres mi się spóźnił o jakieś 12 dni. Mam wrażenie, że się przewrócę. Boli mnie przy uszach ale to pewnie przez ciśnienie. Głowa niby też boli ale tak jakby z zewnątrz. Miałam taki moment gdy bolała mnie głowa po lewej stronie, że jakbym się bardziej na tą stronę przechylała [?]. Fakt, że ostatnio było dość stresująco - maturki z Operonu. Ale matury były w tamtym tygodniu a ja do dziś źle się czuję. Byłam już u lekarza. Wypisał rożnie badania. Ciśnienie było dobre, cukier też tylko mówiła po EKG, że jest jakiś dodatkowy impuls i musi to skonsultować. Dodatkowo zleciła badania krwi. Czy wiecie co to może być ? W rodzinie mam osobę chorą na tarczycę, ale badania miałam robione w tym kierunku jakieś miesiąc, dwa temu i były OK. Czy wiecie co to może być ? Czy to uniwersalne stwierdzenie - okres dojrzewania ? To czemu aż tak ?? .... Zdesperowana nastolatka
Gość babka z bagien.
prosty sposób na podwyższenie ciśnienia : picie ziela rozmarynu.łyżkę ziół zalewamy szklanka wrzątku ,zostawiamy pod przykryciem na 15 minut,cedzimy i pijemy rano na przebudzenie i podwyższenie cisnienia.A jedząc śniadanie zamiast herbaty pijemy ciepłą herbate z głogu z 1 łyżeczką miodu.
Gość babka z...
W ciągu dnia można wypić jeszcze jeszcze jedną czy dwie herbaty z rozmarynu.Podwyższ lekko ciśnienie i jest lepszy od kawy,bo nie uzależnia.Myślę,że powinnaś przez tydzień spróbowac brać magnez z wit . B6 oraz pić też dziurawiec z melisą na uspokojenie.Herbata z głogu.: wieczorem zalać owoc głogu zimną gotowaną wodą i dodac łyżeczkę miodu.Rano przecedzić.Pozostałe na sitku owoce---do blaszanego garnuszka i ponownie zalac niewielką iloscia wrzątku i zagotować .tę małą ilość wody wlać do herbatki,żeby była ciepła.Nie gorąća,bo miód straci swe właściwości lecznicze.
Badanie TSH jest mało wiarygodne, do pełnej diagnozy potrzebne są wyniki FT3, Ft4 oraz przeciwciał aTPO i aTG. Można mieć TSH w normie, a mimo to chorobę tarczycy. Niestety, tylko przy złym wyniku TSH lekarz rodzinny daje skierowanie do endokrynologa. Jeżeli chorobę tarczycy ma ktoś z najbliższej rodziny, zwłaszcza rodzice, to jest duże prawdopodobieństwo jej odziedziczenia.
Stawiałbym na niedobór krwi,musisz obserwować okres czy nie jest zbyt obfity.Jeśli organizm nie jest wstanie uzupełnic w ciągu miesięca niedoboru,przy następnej miesiączce braki sie powiększają Prawdopodobnie przy tym niskim cisnieniu miałaś wysokie tętno,ciało starało się obdzielic krwią wszystkich **głodnych**,chociaż skąpą racją.Nie ma krwi bez wody,w ostatniej *Przyjaciółce**zalecają 8 szklanek wody w ciągu doby.Pijesz tyle?Jeśli stosujesz zioła,musisz wiedzieć czego się od nich spodziewasz i jakie jest ich działanie.Najbezpieczniejsze jest picie jednego zioła i tym przypadku myślę o liściach pokrzywy,które to zioło uważane jest za pomocne w tworzeniu krwi.Bóle głowy nad uszami mogą byc skutkiem działania wiatru,przewiania,przeci,agu.A tym kijem / włóczykij /to nie jest dobry pomysł,polecałbym miotłę,jest o ca le nieba bardziej sterowna.
Morfologia: zaniżone mam: WBC - 3,94 RBC - 3,75 HGB - 11,3 HCT - 34,5. Wyższe mam MONO% - 9,9. Od piątku czuję się już lepiej. Ciśnienie nie jest może zadowalające bo się utrzymuje w miarę niskie. W głowie mi się kreci tylko jak stoję. Ale czuję niepokój. Przeciągi oj nieeee.. nie lubię... z domu bez czapki się nie ruszam i kaptur też założę.
.....*Działanie pokrzywa rozciąga sie również na krew.Liczne badania potwierdziły,że po doustnym podaniu wodnego wyciągu z surowca zwiększa się poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek,analogicznie jak po preparatach zawierających związki żelaza.....* stosowe się.....*zwłaszczu dawców krwi wykazujących okresowo większe zapotrzebowanie na jony żelaza*Cytaty z *Ziołolecznictwo* A.Ożarowski.Przecia to również otwarte okna w aucie.
Gość wloczykijka124
Witam ponownie. Wczoraj kiedy położyłam się spać, po krótkiej chwili czułam jakby puls. I nie tak że jakbym się szczególnie na tym skupiała żeby go wyczuć. Ogólnie to niepokój taki. Później mama otworzyła okno a ja siedziałam na łóżku nieco odkryta.. Kiedy się przykryłam zaczęły drżeć mi nogi. Nie mogło mi to przejść i mama dała mi syrop na uspokojenie. Zdenerwowane zadzwoniłyśmy na pogotowie i zalecili ten syrop i że najwyżej to możemy przyjść do pogotowia. Zaczęłam się ubierać ale drżenie przeszło. Chwile posiedziałam. Nagle też się uspokoiłam i poszłam spać. Dziś ogólnie czułam się zmęczona i ogólnie podłamana całym tym zdarzeniem. W dzień jak leżałam również czułam ten puls ale jak wstałam i zajęłam się czymś to przeszło. Tyle że czułam na plecach, tak jakby na wysokości serca takie osłabienie. Wieczorem jednak mama zaczęła mi masować plecy i w sumie zaczęły mnie w tym miejscu na zewnątrz boleć wiec posmarowała maścią.(Kilka dnie temu byłam na zakupach i bolałam nie właśnie ta łopatka przez pewnie moment). Teraz czuje się najnormalniej. Rytmu nie czuje i jest OK. Czy ktoś z Was ma/ albo miał takie objawy ? Czy wiecie co to może być i jak sobie z tym radzić ? Pozdrawiam cieplutko.
wloczykijka124 Witam!!! Objawy jakie masz mogą być spowodowane nerwicą,możesz sama się nakręcać, bo boisz się tego zdarzenia aby sie nie powtórzyło, myslisz o tym itp....a dodatkowy impuls może byc tak zwanym dodatkowym skurczem serca nadkomorowym bądź komorowym ale to ustala się np przy badaniu 24 godzinnym serca tz metoda holtera.....ale to co ja Ci sugeruję nie musi tym być więc najlepiej poszukać dobrego kardiologa i przebadać się szczegółowo....(dodatkowe skurcze serca nie są groźne ale uciążliwe)!!. Pozdrawiam.