Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka mitralna u dziecka

agamaja08

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moja corka ma od 2-óch miesiecy sztuczna zastawke a od niedawna jestesmy w domu i sama mizrze jej INR lecz niezawsze udaje mi sie za pierszym razem nieraz marnuje 2 lub 3 paski zamin pojawi sie wynik. Mamy aparat coagu chek xs i wszystko wydaje sie proste lecz dla mnie niestety takie nie jest .Ponieważ paski są tak drogie tym bardziej ubolewam nad ich stratą .Napewno sa jakies sposoby na to zeby sie tego nauczyc i licze ze ktos podpowie jakieś sprawdzone rady .Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Witam, Sam posiadam aparat Coaguchek XS od kilku lat. Na początku można mieć problemy z odpowiednim nałożeniem krwi na pasek. Doskonale rozumiem, złość w sytuacji kiedy pasek się zmarnuje gdyż takie badanie jest kosztowne. Przed badaniem myję ręce w ciepłej wodzie w mydle. Potem wycieram do sucha. W aparat wkładam pasek i czekam, aż da on sygnał że można położyć kroplę krwi. W tym czasie mam już przygotowany sprzęt do nakłucia palca i masuję delikatnie palec z którego będę brał krew. Kiedy aparat da znać że można nakładać krew, kłuje palec i lekko uciskam do chwili aż powstanie na nim odpowiedniej wielkości kropla krwi. Wtedy wystarczy zbliżyć ją w miejsce wskazane na pasku (trzeba zrobić to dokładnie w to miejsce). Kropla zostaje rozprowadzona i następuje badanie. BARDZO WAŻNE JEST ABY KROPLA BYŁA ODPOWIEDNIEJ OBJĘTOŚCI I ŻEBY POŁOŻYĆ JĄ WE WSKAZANE NA PASKU MIEJSCE. Obecnie od bardzo długiego czasu nie zmarnowałem ani jednego paska. Pozdrawiam i życzę zdrowia i pomyślności dla córki.