Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Środki wspomagające pracę serca po operacji wszczepienia by-passów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Chciałąm zapytać jak długo trzeba przyjmować środki wspomagające prace serca po opeacji wszczepienia by-passów. Lekarze coś mówili o niskiej frakcji serca..Lekarz mówił ze leki te sa podawane ani nie w małej dawce ani w durzej tylko w normalnej średniej. Strasznie sie boje. Dodam ze chorym jest moj tata 58 lat. 18.11.2009 miał operacje wszepienia by-passów w szpitalu w Krakowie im Jana Pawła II. Został wybudzony 20 h po operacji. Prosze o jakąs odpwiedz bo ja już naprawde nie wiem co mam myślec. Ile lezy się na Intensywnej terapii po tej operacji..?
Witaj Leki bierze się do końca swych dni. Ja już jestem 12 lat po by-passach. Coś jednak nie pasuje z tym wybudzeniem ? Kraków po Zabrzu i Ochojcu jest najlepszym ośrodkiem w kraju. Ja na drugi dzień po zabiegu chodzilem po sali. To bylo na Ochojcu u prof. Wosia.
Witaj, mój tatuś miał operację 21.10.2009 r. na ojom zawieżli go o godz. 15.30 a wybudzał się sam jak dzwoniłam po informację o godz. 20.00 to uzyskałam odpowiedż , że jeszcze się nie wybudził i to trwa od 6-10 godz. i w tych ramach się obudził. No i szok zgadzam się ze Stefanem na drugi dzień kazali mu już wstać i się rehabilitować.Mało tego mogłam wejśc do niego i porozmawiać na zajutrz z samego rana.W związku z tym ,że nie miał żadnych komlikacji na drugi dzień został przewieziony na salę ogólną. Natomiast wiem , że w niektórych szpitalach stosują o wiele dłuższe terminy. Oby dobrze sie goił i nie miał powikłań a leki .. no cóż każdego z nas to czeka jeden bierze garść na serce drugi na co innego . Pozdrawiam
NO tata się wybudził o 14 na drugi dzień na intensywnej terapii był od środy do niedzieli, wtedy to przewiezli go już na sale ogólną. TEraz jest w senatorium i 23 grudnia wychodzi. Nic go nie boli w wszystko sie super goii. Ciśnienei ma książkowe. Jak by ktos nie wiedział ze miał operacje wstawienia pomostów aortalno-wieńcowych to by nigdy nie powiedział że to człowiek po operacji. Dziwi mnie to że tak szybko wrócił do zdrowia. Ciese się bardzo, lekarze mówią że to mało spotykane żeby ktoś po operacji tak biegał i miał taką dobrą forme. Chodzi tu też o nastawieńie psychiczne. Życze wszystkim po operacji i tym których bliscy są lub czekają na operacje aby wierzyli ż e wszystko będzie dobrze i nigdy nie tracili nadzieji. Każdy pacjent jest indywidualnościa i każdy inaczej to wszystko przechodzi. JA dobiero teraz to zrozumiałam. Nie wolno się poddawać. Nigdy. Wesołych i ZDROWYCH Świąt BOżego Narodzenia.
agusia2126 proponuję teraz naprawdę się oszczędzać i przestrzegać zaleceń lekarzy.By-passy to nie jest niestety cudowne panaceum.Mój tato miał wszczepione trzy by-passy w 1998 w Krakowie.W drugiej dobie po operacji wyszedł do mnie na korytarz(też byłem w szoku jak i inni).Po operacji czuł się świetnie i tak przez dziesięć lat.W tym roku zaczęły się znów problemy.Był trzy razy w szpitalu.Przechodził balonikowanie,potem dwa stenty,znowu balonikowanie... W tej chwili też leży w szpitalu i zalecają ponowną operację wszczepienia by-passów,tylko że nikt nie chce operować po raz drugi(za duże ryzyko).Kraków się zgodził na próbę przepchnięcia przytkanych by-passów i po Świętach mają tatę zabrać do Krakowa. Zaznaczam,że tato NIGDY nie palił papierosów,nie pił alkoholu w nadmiarze.Jedyny jego grzech to to że czasem sobie pozwolił na jakieś małe odstępstwo od diety. Nie piszę tego wszystkiego żeby Cię wystraszyć,tylko dlatego żebyś uwierzyła że naprawdę trzeba o siebie dbać.Jeśli chory czuje się po operacji jak nowo narodzony to czesto zapomina o diecie,ćwiczeniach,wizytach u lekarza. Życzę wszystkiego dobrego Twojemu tacie...dużo dużo zdrówka.
no dokładnie, tata zapomina o diecie. Leki bierze regularnie, nie pali ( wczesniej palił 2 paczki dziennie papierosów;( ). Jednak to jego przyzwyczajenie do mieska i słodyczy....aż się boje....Tumacze że dieta jest najważniejsza, by odszedł od starych przyzwyczajeń....no ale cóz zrobić dorosłemu człowiekowi który jest uparty ja osioł.... Mam nadzieje ze teraz po wizycie u kardiologe zmieni jednak zdanie na temat diety.... pozdrawiam serdecznie.... Acha i bym zapomiała po ilu miesiaącach można wrócić do pracy, bo tatae cięzko upilnować i cały czas coś robi i jeżdzi autem choć mu nie wolno i żyje tylko ta nadziją ze jak najszybciej wróci do pracy.