Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

hahahaha, co tu się dzieje! muszę wprowadzić kilka drobnych korekt:D:D:D:D *to nie licytacja na zle sampoczucia:)* ja tam lubię się policytować* *szanuję jacka co 5 skurczy* było już 7, więc proszę uwzględnić zmiany:P:P oraz, Stasiu, czemu nie odpisujesz na moje pytania??za sekundę, bądż jej ułamek, poczuję się sfrustrowanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:D:D:D:D:D do ULI: Urszulka, niepotrzebnie się zdenerwoałaś no. Stasiu wcale nieinteresowny w ogóle nie miał na myśli Ciebie. Zostań z nami, bardzo CIę proszę, takich osób jak TY, któ¶e już na poizomie psychicznym opanowały względnie swoją arytmię też nam potrzeba. Jesteś dzielna dziewczyna:*...mnie też tak czasem poniesie jak mi ktoś nadepnie na rzęsę:P, też mam swój temepramencik, ale ostrożnie, w ogóle tu NIE BYŁO SPRAWY. ELWIRKA)-leki masz odstawić i juz,. szystko, blokery, magnezy, melisy. Kropa. no, a co poza tym moi ulubieni hipochondrycy*???:D
Dodatkowe skurcze komorowe (arytmia komorowa) są następstwem nieprawidłowych impulsów elektrycznych powstających w mięśniu komór serca. Skurcze dodatkowe zaburzają miarową pracę serca. Występują u wszystkich - także u zupełnie zdrowych osób. Jeśli jest ich dużo lub powstają w niewłaściwym momencie mogą istotnie wpływać na stan pacjenta i stanowić poważne zagrożenie (ryzyko wystąpienia częstoskurczu komorowego). Najbardziej praktyczny podział arytmii komorowej dzieli ją na: - łagodną - większość przypadków, nie wymaga leczenia - potencjalnie złośliwą - może w nielicznych przypadkach stanowić zagrożenie dla pacjenta, - złośliwą - stanowi duże zagrożenie dla pacjenta, zawsze wymaga leczenia, Rozpoznanie najczęściej na podstawie spoczynkowego (zwykłego) badania EKG lub badania holterowskiego EKG (24 godzinna, ciągła rejestracja zapisu EKG). no i cholera ja mam komorowe.....i sie boje tego powaznego zagrożenia :( i tak mam sobie z tym łazic???? a jak biore betaloc to moge sie czuc bezpieczniej???
nie Stasiu, nie przejdzie...nie piszę tutaj jak przeżywam Jej odejście, bo to zbyt intymne, ale to co się dzieje we mnie każdego dnia..............................................................................................................zabija mnie po małym kawałku na tę chwilę _________________________________________________________________________ Elwirka, ja tez mam komorowe i łażę z nimi od stycznia.A ja mam dużo i jeszcze bigeminia, której nie mogę znieść. zrobisz Holtera, zobaczymy ile tego masz, czy się łaćzą w jakieś układy, rytmy podwójne jak u mnie itd. Jednak już teraz mow→e CI, że to arytmia ŁAGODNA, bo nie towarzyszy jej choroba serca, żadna wada wrodzona, żadna kardiomoipatia, zresztą masz, poczytaj o postępowaniu przy arytmiach komorowych: file:///home/gabrysia/Pulpit/SERCE/leczenie%20arytmii%20komorowych opracowywal między innymi prof WALCZAK, Stasiu, widzisz jak zmyślnie korzystam z googliiiii:D:D:D:D:D
Łagodne komorowe zaburzenia rytmu serca Badania u osób zdrowych wykazały, Ŝe najczęściej liczba dobowa VEB nie przekracza u nich 100 (*5 VEB/godz.) a formy zwielokrotnione w zasadzie nie występują. Pojawienie się VEB przekraczających tę umowną granicę, przy równoczesnym braku wyraźnej choroby serca, upowaŜnia do rozpoznania łagodnej arytmii komorowej. U chorych tych nawet stwierdzenie nVT nie wskazuje na zwiększone Page 7 ryzyko nagłego zgonu sercowego. Zazwyczaj wykluczenie choroby organicznej jest moŜliwe po ocenie anamnezy, badania fizykalnego, testu wysiłkowego i badania echokardiograficznego. Wyjątkowo istnieje potrzeba diagnostyki inwazyjnej. Wytyczne postępowania terapeutycznego w tej arytmii komorowej przedstawia tabela III. Tabela III Zasady leczenia łagodnych komorowych zaburzeń rytmu 1. Większość chorych nie wymaga stosowania leków przeciwarytmicznych 2. U chorych objawowych lekami pierwszego wyboru są leki beta-adrenolityczne 3. Nie naleŜy stosować leków przeciwarytmicznych klasy I lub III u bezobjawowych lub skąpoobjawowych chorych Pomimo przekonania o łagodnej prognozie w tej grupie chorych niektórzy lekarze czasem podejmują decyzję o leczeniu przeciwarytmicznym. Decyduje o tym nasilenie objawów towarzyszących arytmii. Jeśli objawy związane z zaburzeniami rytmu serca istotnie ograniczają tryb Ŝycia chorego moŜna zadecydować o potrzebie leczenia objawowego. NajwaŜniejszą rolę odgrywa tu właściwy kontakt lekarza z pacjentem oraz umiejętne przekonanie chorego o łagodnym charakterze arytmii, braku zagroŜenia oraz braku wskazań do intensywnej i często niebezpiecznej terapii przeciwarytmicznej. Zaleca się unikanie substancji arytmogennych takich jak: kofeina, metyloksantyny. Leki beta-adrenolityczne stanowią u tych chorych terapię pierwszego wyboru. Często uzupełnieniem leczenia jest podawanie soli potasu i magnezu. ________________________________________________________ no na przykład u mnie łączą się tak, że co drugie pobudzenie prawidłoe wskakuje mi skurcz dodatkoy, który blokuje mi niepotrzbnie normalne pobudzenia!!!normalnie mnie to wkurza, takie dziadostwo, calkiem niepotrzebne, to jest bigeminia wlaśnie. A moga tez występoac co drugie uderzenie, mogą być salwy itd. Wszystko wyjdzie CI na Holterku.
w jakich wypadkch robi sie tą operacje ??? moja mama dzis *powaznie* ze mną rozmawiała czym ja sie tak denerwuje, ze mam takie skurcze dodatkowe...cóż...nie umiałam jej odpowiedziec bo sama nie wiem...moze to efekt kilku miesiecy zycia w stresie, nie wiem:(
Elwirka, a mnie nie chcą na tę chwile robić żadnej operacji:P masz zapewne na myśli ablację, czyli wypalenie źródła arytmii. boże, ja to sobie żyłam spokojnie, nie miałam pojęcia jakie moga być przeróżne zaburzenia rytmu, ablacje , kardiowertory, pół biedy jak przyczyną jest organiczna choroba serca, ale co z tymi wszystkimi i to bardzo różnymi arytmiamii idiopatycznymi???szokkkkkkkk niniejszym udaję się spozyć obiad:)
ja głodna jestem ale nie moge jesc bo sie Irlandia obrazi ;) Gabi ja sie boje strasznie, chyba nie mam jakiesj choroby serca czy wiekszej wady ale to chyba wykryłoby USG serca ?? a ja mam tylko te niewielkie niedomykanie zastawek chyba nie mam czestoskurczu.....przed betalokiem miałam czasami tetno dochodzace do 110 i wtedy nie mogłam złapac oddechu.....jejku moze ja to sobie pozapisuje wszystko bo pójde do tego lekarza i znów zapomne co chce pwoiedziec tylko on na mnie patrzy jak na wariatke jakąś:( sie ide umalowac i kędziorki na głowie poprawic ;)
Branie leków takich jak beta blokery i innych antyrytmicznych stwarza jeszcze wieksze zagrozenie jak ich nie branie.I co wam to da ze robicie te holtery jak macie zdrowe serca.Tak szczerze to niech kazdy z was powie co wam mówili lekarze na skurcze dodatkowe przy zdrowym sercu niech kazdy napisze prawde.Piszecie tu o jakis dziwnych naglych zgonach nikt nie wie co go spotka.Mój kardiolog powiedzial mi ze leczenie dodatkowych skurczy powodje jeszczewieksze zagrożenie.Kiedys przeprowadzono takie badanie ze leczono pewna grupe ludzi na dodatkowe skurcze i pewna grupe ludzi którzy sie nie leczyli tabletkami i teraz ci co sie nie leczyli zyja sobie dalej a ci którzy sie leczyli juz ich nie ma.Jeszcze jedo na skurcze nie ma zadnej tabletki to sie tylko zaleczy ale nie wyleczy przestaniesz brac tabletki i tak powrócą.Zapytajcie swoich lekarzy to tez wam tak powiedzą.Nie przyjemna sprawa to jest bo jak ja mam skurcze to mi sie slabo robi zaraz ale i tak na to nic nie poradze.Troche pomógł psychiatra ale tez nie dokonca.I napiszcie co wasi lekarze na to.Pozdrawiam.
wiesz jak ja mam skurcze prawie cały dzien i w nocy to taka tabletka w własciwie połowa to dla mnie zbawienie bo moge sobie normanie funkcjonowac i jakos mi sie nie chce wierzyc , ze lekarze tak sobie je przepisują bo maja gdzies ze my sobie zdechniemy...ja byłam u 2 lekarzy ale jeszcze nie mam wszystkich badan, powiedzieli ze to nic groznego ale trzeba leczyc..tzn jeden kazał brac leki codziennie przez 2 miesiące i sie zobaczy bo moze juz wcale nie bede musiała a moze raz na jakis czas , a drugi kazał tylko po połowie i to doraznie wiec o co chodzi... kudły ułożone, makijaż zrobiony...panche, błyszcze i burczy mi w brzuchu ;)
TOm.....doczytaj więcej na ten temat. blokery jeszcze nikogo nie zabiły. piszesz o silnych lekach antyarytmicznych z grupy 1 lub 3, szczególnie groźne okazaly się te z grupy pierwszej i pacjenci nimi leczeni umierali. mój specjalista też mi o tym mówił. Stasiu chyba pisał tu keidys nazwy tych leków ich stosoanie zasze wymaga ostrożności wielkiej, ale czasem jest konieczne. w cięzkich przypadkach, gdy arytmia zagraża życiu, gdy mamy do czynienia z uszkodzonym sercem, czasem po prostu nie ma wyjscia. ale blokery ułatwiają życie większości z nas tutaj. u mnie burza piekna.Ewlirka, miłej randki!