Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierówne bicie serca i skurcze w klatce piersiowej przy wdechu

Gość Dwudziestolatek224

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dwudziestolatek224
Witam, Mam skonczone 20 lat. Odkad pamietam zdarzaly mi sie przyspieszone akcje serca (nagle, bez jakiejs konkretnej przyczyny serce zaczynalo mi bardzo szybko bic i po jakiejs chwili wracalo do normalnego trybu pracy) towarzyszylo po tym uczucie zmeczenia jakbym przebiegl dluzszy odcinek. Lekarz stwierdzil, ze to normalne w zwiazku z dojrzewaniem.. I rzeczywiscie.. Od jakichs 2 lat nie mialem tego typu problemow, ale pojawil sie inny. Od czasu do czasu mialem jednorazowy przeszywajacy krotki bol (skurcz) klatki piersiowej w okolicy serca i po nim przez jakis czas lekkie bole w klatce piersiowej przy mocniejszych wdechac powietrza (nie byl to ostry bol, ale odczuwalny). Zdarzalo sie, ze pojawial sie tez z drugiej strony. Natomiast od paru tygodni zamiast tego uklucia, zdarza sie, ze czuje nagle uderzenie serca (jednorazowe) tak mocne, ze bez koszulki jest to widoczne na skorze i przy tym (wlasciwie rownoczesnie) musze odkaszlnac (jakby w wyniku tego, podswiadomie). Po tej jednorazowej *akcji* serce wraca do normalnego trybu i nie czuje zadnego bolu. Gdy mierze cisnienie zazwyczaj jest w okolicach 140/90, a puls w okolicach 90. Ale nie sa to miarodajne wyniki, bo nie badam cisnienia wystarczajaco czesto. W zwiazku z tym mam pytanie, czy powinienem sie tym bardzo przejmowac, powinienem udac sie do Kardiologa? Musze zaznaczyc, ze te bole nie sa uciazliwe, ale lekko dokuczajace.