Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam skurczowców ;) Zmagam sie z tym problemem juz 6 rok... W tym miałem ok 2 lat przerwy... Pytam o konkretne skurcze: Czy oprocz skurczy dodatkowych *samoistnych* ktos tak jak ja miewa dodatkowe skurcze przy kucaniu lub kladzeniu sie np. na lozko?? Ja np wtedy mam bigeminie nadkomorowe - wyprostuje sie i jest ok. Ma ktos to?? I moze zna przyczyne?? Drugi typ skurczow to skurcz dodatkowy z towarzyszacym mu ostrym ukluciem... Czy ktos to czuje z was?? Ja np dzis bardzo duzoe tego mialem, zazwyczaj jak lezalem na plecach, siedzialem zgarbiony, kucalem czy tez lezalem na lewym boku. Pozdrawiam i jak ktos zna przyczyne tych skurczy to niech pisze! Bede wdzieczny!
Nie Anua, mailem dwa holterki ostatnio i wyszlo dziennie po 10 skurczy, i mniej komorowych/nadkomorowych a jak polozylemn sie gwaltownie to mialem pary jakies i trojkaty :P tzn 3 - caqla salwa. Mysle tak jak Twoj przedmowca, ze to moze byc kregoslup i uciska mi serducho... bo skolioze mam i to ostra. Pozdrawiam
Hej hej... sprawa jest delikatna bo mam skurcze wlasnie po 10 dziennie i kardiolog mowil ze jestem kompletnie zdrowy. Mowil ze zdrowy czlowiek moze miec 150 komorowych i 200 nadkomorowych dziennie i to jest ok. Mowil tez ze niektorzy maja po kilkadziesiat tysiecy tych skurczy, maja skomplikowane salwy itd a nic nie czuja. A ja czuje kazdy bardzo obiektywnie i bardzo nieprzyjemnie... Zdarzaja mi sie jakies bardziej zlozone, bardzo zadko, ale przez nie nabawilem sie juz nerwicy... Zapraszam to zorientowanych w temacie. Pozdrawiam
wiesz u mnie sytuacja nieco skomplikowana, bo ja to dostałam w 6 miesiacu ciąży i wtedy nic nie można było zrobić( w ciązy na pierwszym holterze miałam 15 000) teraz jestem 4 miesiące po porodzie i karmię po porodzie zaczeo zanikać, ale sie odwodniłam i wróciło- jest szansa, ze znowu zniknie samo i póki co w to wierzę- jak nie to dalej będę myślała:)
co zaś do tych zmian pozycji itp - a ich korelacją ze skurczami , sprawa nie jest taka skomplikowana, po prostu kucając itp możesz zwiększać ciśnienie w klatce piersiowej co wywołuje taki a nie inny odruch w postaci podrażnienia czegoś tam i bach kładąc się itp zmieniasz kilka parametrów naraz, od cisnienia krwi począwszy, na zmianie w układzie autonomicznym skończywszy, a po drodze parę innych zmian czasami coś nie zagra - i serce tańczy :) przyznasz jednak, że nie jest to regułą i nie zawsze tak masz zbyt wiele czynników gra rolę także emocjonalny - nie należy go deprecjonować , wspominam o nim tylko, bo jak się do czegoś przyzwyczajamy - chcąc a raczej nie chcąc, to potem podświadomie na to czekamy, a potem to rzeczywiście staje się nawykiem organizmu - który jest deczko złożoną maszynerią jak sam pisałeś , 2 latka miałeś spoko - no tak to jest właśnie ... nijak :), wredne to ;P pozdro

Ktoś obecnie z tym tematem się męczy? Ja mam dodatkowe skurcze podczas leżenia gdy się schylam i kucam. Nigdy tak źle nie było jak ostanio. Do lekarza idę, ale ja piernicze ileż można z tymi skurczami. U mnie są mocne, nieprzyjemne szarpnięcie podchodzące pod gardło. Czasami aż mnie zatyka. 😐 

Też to mam . Jak się kładę to przyspiesza potem zaraz zwalnia . Podczas leżenia na wznak podczas wdechu kilka puknięć i podczas wydechu. Na zatrzymanym wydechu lub wdechu bije równo. 

Co ciekawe w pozycji siedzącej lub wpół leżącej na boku gdzie zakąsek i przepona mają ucisk tego nie ma. 

Natomiast żeby to odróżnić od odczucia subiektywnego lub faktu należy podczas tego zdarzenia złapać puls na nadgarstku czy skroni i poczuć. Bo to że się komuś coś wydaje to to się wydaje . Natomiast jeśli zmierzycie to w tak prosty sposób to macie pewność że skurczą są. 

Nigdzie z tym nie byłem . Ale sporo się  oczytałem .  

Kwestia pierwsza żołądek żołądek może przemieszczać się do klatki piersiowej i przepony i uciskać lewy przedsionek. 

Dwa nerw błędny unerwia żołądek i serce. 

Podczas przełykania np u mnie przyspiesza ale skorcze są miarowe. 

Trzy niemiarowość zatokowa miarowa -wszystko ok. Lub bezładna -moze się o chorobie organicznej.

Cztery nerwica wegetatywna . 

Piec potas magnez 

Pełno tego . Jak ktoś coś rozwiąże to niech da znać . 

A czy jest  możliwoś ze to od kręgosłupa? 

Ja np mam ostatnio dodatkowe skurcze jak zacznę nadwyrężać kręgosłup lub się schyle zegne w bok lub podniose ręce i obruce się. Wtedy też czuje ból kręgosłupa piersiowego. Ortopeda mówi że tak a kardiolog że nie ma takiej możliwości. I weź tu bądź mądry. A kregoslup piersiowy mam rozwalony - przepuklina z uciskiem na rdzeń. 

22 godziny temu, Gość Baba Jaga napisał:

a co ma za przeproszeniem du.a przepraszam kręgosłup ma do dodatkowych skurczów serca? 🙂 

Wszystko poczytaj o układzie wegetatywnym, mnie mobilizacja kręgu zawsze te skurcze na jakiś czas niweluje niestety on ciągle się blokuje kulka na kręgosłupie się robi i po sercu masakra 😕

Gość Marcin89
W dniu 7.03.2022 o 09:00, Gość Maniek napisał:

A jest ktoś kto to wyleczył i może powiedzieć że to było to i to? Bo też mam dodatkowe skurcze przy zmianie pozycji ale nigdy jak chodzę. 

Cześć! Ja byłem na konsultacji u kardiologa, nie nie wyszło, potem fizjoterapia i przeszło 😉 Akurat mi się udało wszystko załatwić w jednym miejscu - Enel Sporcie w Warszawie na Łazienkowskiej. Bardzo dobra Klinika