Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Koronografia - ryzyko i strach?

Gość Maja

Rekomendowane odpowiedzi

Moja siostra, 46 lat, od lat cierpi na arytmie serca,przyjmuje regularnie leki. Ostatnio dostala skierowanie na koronografie i stymulacje (nie mozna odczytac - przelykowa?przedsionkowa?). Niestety boi sie tych badan,nasluchala sie o przypadkach zawalu w trakcie badania i w ogole zastanawia sie,czy isc na te badania. Czy ktos moglby mi pomoc w przekonaniu jej,za nie moze byc tak strasznie? Ktos mial przeprowadzane te badania i moglby podzielic sie wrazeniami? Bede wdzieczna za odzew Maja
Koronarografie mialam w sumie cztery razy. Przeprowadzaja ja doswiadczeni lekarze i istnieje minimalne niebezpieczenstwo wywolania zawalu /zwykle zreszta u starszych i ciezko chorych ludzi/. Gdyby sie nawet wydarzyl to i tak zostaje natychmiast opanowany i nie pozostawia trwalego sladu na miesniu sercowym. Przed pierwsza koronarografia balam sie bardzo a potem zla bylam na siebie, bo zdecydowanie wiecej zdrowia kosztowal mnie strach niz samo badanie. Potem, przy kolejnych, nie koronarografii sie balam tylko jej wyniku.
Miałam dwukrotnie koronarografię przed operacja by-passów i wszystko było w porządku. Przy drugiej koronarografii zaczęło mi spadać ciśnienie, ale pomoc była na miejscu i nic się nie stało. Uważam, że jeżeli jest ona przeprowadzana przez doświadczonych specjalistów w warunkach klinicznych więc nie ma się czego obawiać. Koronarografie i operację miałam w Aninie.. Pozdrawiam
Ja byłam uczulona na kontrast przy innych badaniach, więc się bałam koronarografii, ale o tym uczuleniu informowałam lekarza przed badaniem, zastosowano inny kontrast i było w porządku. Może faktycznie była uczulona na kontrast albo wystąpiły inne komplikacje lub nie stosowała sie do zaleceń lekarza, kiedy trzeba było leżeć z nieruchomo.
Gość Elzbieta20080410
Koronografia jest jak każde badanie przy którym istnieje jakieś ryzyko . Jeśli mogę doradzić, to proszę się zastanowić zanim podejmiecie decyzje robienia tego badanie ambulatoryjnie.Ja właśnie zrobiłam koronografie ambulatoryjnie i po czterech godzinach po badaniu wróciłam o własnych nogach do domu .Po mimo ze leżałam w domu mówiąc te 24 godziny, to od badania minęło już trzy tygodnie a ja odczuwam ból w nodze. Pierwszy raz koronografie robiłam w szpitalu , gdzie pozostałam tam przez dwa dni i tych problemów nie miałam. pozdrawiam.
Jest to przecież badanie inwazyjne więc ryzyko (choć niewielkie) istnieje. Każdy sam musi podejmować decyzję w tego typu sprawach ale wiedzieć należy jak najwięcej - proponuję zapytać lekarza dlaczego zlecił akurat takie badanie?
Mam wrodzoną wadę serca i tzw. koronarografię, czyli cewnikowanie serca przebyłam wiele razy, zawsze w szpitalu. To badanie robi się w znieczuleniu miejscowym. Jest może nieco nieprzyjemne, ale nie miałam w czasie jego trwania żadnych problemów. Owszem, trzeba przed nim podpisac zgode, bo jest to badania inwazyjne.Męczące jest leżenie kilka, czasem kilkanaście godzin po tym zabiegu, żeby nie było krwotoku z tętnicy udowej, przez którą wkłada się cewnik. Koronarografię robi się przed każdą operacją serca. ja przeszłam już trzyu, wieć proszę Państwa o więcej odwagi.
Ja w tym tygodniu będę miał to badanie. W dobrym szpitalu. Prawdopodobnie w tym, gdzie koronografię miał mój wujek. On nie przeżył. Ale czy koniecznie to samo ma spotkac i mnie??? Przecież ludzie umierają i bez koronografii. Może częsciej z powodu jej braku, niż wykonania. Tak więc ani szpital, ani doświadczenia innych o niczym nie świadczą! Dla tych, co to czytają - GŁOWY DO GÓRY! Będzie jak ma byc! :) Ważniejsze, czy nas ktoś kocha, czy my potrafimy kochac - a reszta to tylko deser :) Tak, tak, do Ciebie to mówię :p Wiem że i tutaj zajrzysz! Bo jesteś wspaniała! I chcę, żebyś wiedziała, że jestem szczęsliwy! Pa!
Mam 54 lata rok temu po przebytym zawale serca w dziesiec dni malem to badanie co wykazalo zamkniecie tetnicy okalajacej serce i wszczepiono Mi stend Apolo po trzymiesiecznym odpoczynku natychmiast podialem prace jako kierowca w trnsporcie ciezkim polecam szpital w Bytomiu od lat nie czulem sie tak doskonale
Mam pytanie. Moj ojciec bedzie mial niebawem koronografie. Badanie jest w poniedzialek. w sobote jest w rodzinie wesele-pytanie: jaki wplyw na koronografie ma wypity 2 dni wczesniej alkohol? Czy jest to wogole dopuszczalne? Bardzo prosze o dopowiedź! Pozdrawiam!