Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Koronografia - ryzyko i strach?

Gość Maja

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2004 do 2012 roku miałam robioną 9 razy koronarografie w tym 5 stentów..Strach przed nieznanym jest zawsze ,ale prosze mi wierzyć bałam się tylko za pierwszym razem ,potem podchodziłam do tego jak do zwykłego badania,W tej chwili czuję się dobrze ,choć nie do końca wiem co jeszcze mnie czeka,ale jestem dobrej myśli.Pozdrawiam

Wczoraj miałam koronarografię w jednym z warszawskich szpitali. Panicznie bałam się, wiedziałam od 3 mies., że muszę mieć szereg badań w tym również koronarografię. Po tym co przeczytałam w internecie wpadłam w depresję, płakałam ogromnie bałam się tego badania. Dziś postanowiłam napisać wszystkim: NIE BÓJCIE SIĘ!!! Leżałam na stole 40 min., a samo badanie od chwili wkłucia trwało 20-25 min. Na szczęście nie potrzebne mi były stenty, więc badanie zakończono. Jedyny ból to wkłucie igły do zastrzyku w wewn. str. ręki ze znieczuleniem.To taki sekundowy ból jak przy pobraniu krwi czy przy zastrzyku domięśniowym. Potem już nic nie boli, czułam jak w tętnicy wędruje *coś*, ale to nie boli. Na pewno każdy przypadek jest inny, ja bałam się powikłań np. zawału lub udaru podczas zabiegu. Po badaniu można chodzić, sama wróciłam na salę na nogach ( jeśli ma się badanie przez rękę ). Proponuję badanie robić tylko w szpitalu i przez dobrego lekarza. Odpowiem na pytania jeśli takie będą.

Jak czytam te wpisy to sie boje. sam mialem zawal i natychmiast badanie tetnic , zabieg korona.i wstawiony stent. po miesiacu jeszcze dwa.po pierwszej korona. lezalem 24 godz. pod monitorem.dopiero na drugi dzien z OIOK-u,przewieziono mnie na sale ogolna i moglem wstawac. po kazdej korona. ustwianie lekow i badania.zabiegi robione byly z nadgarska , bez znieczulenia bo niepotrzebne.lekki bol ale do wytrzymania.dziwne dla mnie jest to ze pacjent wraca z sali operacyjnej na nogach po korona, albo ze na monitorze oglada zabieg w chwili kiedy nad soba ma aparat i lezy nieruchomo.u mnie kazdy zabieg trwal okolo 45 min. lekarze i pielegniarki super, i dziekuje im za to. moja rada to nie sugerowac sie tym ze ktos cos napisal. ratujcie zdrowie i ufajcie lekarzom bo warto zyc . pozdrawiam i zycze zdrowia.

Koronografia nie jest ani przyjemna ani miła, ale zazwyczaj konieczna. Czasem jest spóźniona, wtedy jest już bardzo nie miło. Wpychają ci rurkę do głównej arterii (pachwina) i pchają ją aż do serca. Wszystko to czujesz, może nie boli ale fajne nie jest. Potem na wielkim monitorze widzisz, w momencie podania kontrastu swoje naczynia wieńcowe, pierwsze, drugie trzecie. Wiesz już w jakim stanie są i sam możesz ocenić swoje ryzyko. Trwa to ( u mnie ) około godziny. Nie ma znieczulenia ogólnego , bo musisz współpracować. Wiele zależy od praktyki lekarza, to generalnie nie jest bezpieczne badanie. Jeśli tętnice są zwapnione, łatwo je uszkodzić, a w tedy jest już panika i rżną pacjenta normalnie jak świnię, od obojczyka po dołek. Ale ma się małe szanse nie przeżyć (chyba ze kardiolog jest trzecią lub czwartą dobę na dyżurze). Ja miałem fart i wszystko robiono mi we Aschaffenburgu w Bayern. Dwa dni przygotowywano mnie (rozrzedzenie krwi + leki przeciwzakrzepowe). Dodatkowo echo połykowe i inne wymyślne tortury. Ryzyko? Wyliczane dla każdego oddzielnie , Ja miałem 4 procent (43 lata+fajki+obżarstwo-cholesterol) , ale koleś z sali miał 31 procent (wcale nie tłusty, nie palący, zdrowy tryb) i wysłali go od razu do chirurga (operacja na otwartym sercu, krążenie pozaustrojowe i parę innych). Wszystko zależy od lekarza. Czas oczekiwania na zabieg : 3 (trzy) dni. Po badaniu 3 dni obowiązkowej obserwacji. Nie mam pojęcia jak sprawdzić czy lekarz ma praktykę, ale wiem jak spowodować by zabieg (badanie) odbyło się w Niemczech. Piotr.Nowicki1971@gmail.com

Dobry wieczór, mam pytanie, naczytałem się na tym forum i nie tylko o koronografii i operacji zastawki, że jestem cały w strachu. Mój tata ma mieć w przyszłym tygodniu zabieg koronografii w Ochojcu a później prawdopodobnie operację zastawki. Jaka jest Wasza opinia na temat tej placówki? Jak z koronografią? wymianą zastawek? Pozdrawiam Krzysiek