Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wieczorne skurcze dodatkowe, które utrudniają sen

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

Chciałbym podzielić się swoimi wynikami badań kardiologicznych i zapytać o opinię na temat dalszego postępowania.

W Holterze EKG zarejestrowano 4643 pobudzenia komorowe (4,2%), głównie jako pojedyncze ekstrasystole. Nie odnotowano epizodów częstoskurczów komorowych. Były też pojedyncze pobudzenia nadkomorowe (6 na dobę), bez migotania przedsionków. Całodobowy rytm zatokowy, średnie tętno wynosiło 73/min (maksymalne 125/min), bez pauz czy istotnej bradykardii. Ekstrasystole pojawiały się głównie w godzinach nocnych.

Test wysiłkowy (protokół Bruce) wykazał maksymalne tętno 166/min (88% HR max) i maksymalną wartość MET na poziomie 14,82. Nie miałem bólu w klatce piersiowej ani zmian w odcinku ST, a podczas wysiłku wystąpiły tylko dwa pobudzenia komorowe i jedno nadkomorowe.

Echokardiografia wykazała prawidłowe wymiary serca (np. lewy przedsionek 3,8 cm, lewa komora 4,9 cm), grubość ścian w normie, frakcję wyrzutową (EF) na poziomie 70% i brak zaburzeń kurczliwości. Jedynie niewielka niedomykalność mitralna i trójdzielna, bez istotnego nadciśnienia w jamie prawej komory (TRPG 24 mmHg).

W badaniach laboratoryjnych glukoza wynosiła 104 mg/dl (minimalnie podwyższona), kreatynina 0,93 mg/dl (eGFR 108 ml/min/1,73m²), a troponina I była w normie (0,30 ng/L). CRP było niskie (<1,00 mg/L), elektrolity i TSH w normie.

Od ponad miesiąca nie spożywam alkoholu ani nie używam wkładek nikotynowych, dbam o dietę i regularną aktywność fizyczną (spacery, ćwiczenia aerobowe). Moje ciśnienie tętnicze jest niskie, średnio około 105/65 mmHg, ale wieczorami puls potrafi być jeszcze niższy.

Czy moje wyniki wymagają dalszej diagnostyki lub leczenia, zwłaszcza w kontekście nocnych ekstrasystolii? Czy powinienem się martwić? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie,

Musiałby się pan umówić do dobrego kardiologa. Jest sporo tych pobudzeń. Z opisu wygląda, że serce jest zdrowe. Myślę, że kardiolog zaproponuje jakiś lek na sam początek. Ja od lat miewam dodatkowe skurcze serca, raz jest ich więcej raz mniej. Na ostatnim holterze miałam tylko 4. Dostałam biblock 1.25 ale na napady tachykardii i powiem szczerze, że przez ten lek tachykardia w ciągu dnia prawie wgl mnie nie łapie i skurcze dodatkowe też się wyciszyły. Także, myślę że przy tylu pobudzeniach szczególnie jak przeszkadzają warto włączyć jakiś lek. Ale to już pewnie kardiolog wszystko wyjaśni. Można jeszcze włączyć potas np. Aspargin. Przy niskim poziomie potasu może być więcej pobudzeń.