Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze komorowe

Gość katarina

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich...ostatnio w pracy ,podczas obsługiwania klienta (w sytuacji bezstresowej) poczułam nagle ,ze robi mi się jakoś słabo...nogi jak z waty,wiotke ręce...ogólnie uczucie takie jakbym miała zaraz zejść z tego swiata...do tego moja lewa ręka zrobiła sie jakby bezwładna (ale tylko na kilka sekund),przestaszyłam się na maksa...myślałam o tym ,ze zsune sie na podłoge przy tych wszystkich ludziach...no i nie doczekam Wigilii(to zdarzyło sie 22 grudnia tego roku) od trzech lat biore lek na nadcisnienie w minimalnej dawce...i od dwóch lat mam dodatkowe skurcze komorowe(robiłam wszystkie badania co do tych surczy...wyszły ok,czyli ,że niczego w moim organizmie nie brakuje) Czy to mozliwe ,ze miałam jakiś częstoskurcz i po nim mój organizm zareagował tym zasłabnięciem...??? ogólnie często inaczej sie czuje...miewam cos w rodzaju zawrotów głowy(tak jakbym była po drinku)...a gdy poczuje ,że moje serce bije nie jak trzeba to zaczynam o tym mysleć i ...pojawia sie takie uczucie niepewności...no rózne czarne myśli... Zuwazyłam ,że nawet gdy jestem we wspaniałym nastroju...drżą mi dłonie...czy może siedzi we mnie jakiś wewnętrzny stres..?? Mam 29 lat,jestem bardzo spokojna osobą... Pozdrawiam wszystkich...
Mam dokładnie to samo, skurcze dodatkowe komorowe na tle nerwicowym. Jak byłem na 2 roku studiów przeżyłem taki epizod ze skurczem komorowym, który kompletnie mnie rozbił psychicznie - w centrum miasta myślałem że fiknę w kalendarz!!! I wtedy wpadłem w nerwicę. Teraz zracjonalizowałem sobie to wszystko i wiem czym jest napędzana moja nerwica, najgorsze jest to jej błędne koło - boisz się że coś się stanie a to powoduje, że to się staje i tak w kółko... ręce czasem opadają :( :( :( Tłumaczę sobie to w ten sposób - skoro tyle lat już chodzę po swiecie z tą przypadłością i jakoś nie umarłem, to może rzeczywiscie nie jest tak żle :) :) :) Tymczasem po ostanim nawrocie kołatania biorę Biosotal, jedną-dwie tabletki dziennie i jest super!!! Do tego dojdzie niedługo Cipramil, żeby raz na zawsze pozbyć się tego paskudztwa :) :) :) Pozwodzenia!!!
piszę własnie do ciebie, bo chyba coś na temat wiesz. czasami mam uczucie zamierania serca, pojawiło się ok 2 lat temu po gigantycznym stresie w pracy. teraz przeciwlękowo biorę efectin ale mam wrażenie że częstotliwość tych skurczów komorowych się nasiliła. ok 2 lat temu miałam robionego holtera, wykazał 70 sk na dobę. mój znajomy kiedyś miał jakieś arytmie, dzisiaj ma wstawiony rozrusznik. co mnie czeka?
Witam. Z tego co wiem to rozrusznik jest na co innego. Na roznego rodzaju bloki , przerwy w pracy serca itp. Moze chodzi Ci o defiblyrator. W kazdym badz razie ja mam wszczepiony rozrusznik i od okolo pol roku mam czestoskurcze ( przez rok prawie 600!!!). Biore biosotal i prestarium, ale pomalu szykuje sie na ablacje niestety.. Lek nie pomaga. Tak wiec zycie z rozrusznikiem nie jest zle :) Zdrowia
Witam, Mam 28 lat i skurcze dodatkowe od ok 5 lat. U mnie przyczyną jest głównie nerwica lękowa ale nawet gdy jest jakoś zaleczona (głównie Seroxatem)skurcze nie znikają. Odczuwam je w gardle i w klatce piersiowej, czasem słabiej czasem silniej albo tylko w gardle. Nie wiem jakiego są typu czy komorowe czy nadkomorowe bo nie miałam Holtera a w zwykłym badaniu się nie zdarzyły. Gdy się nasiliła ich ilość dostałam Concor 5. Brałam połówke włącznie z lekiem podwyższającym ciśnienie. Moje ciśnienie to praktycznie zawsze 83/43 i rzadko przekracza 90/50.Strasznie mi się funkcjonuje, mam też podwyższony puls. Oczywiście gdy nic konkretnego nie robię ani się nie zdenerwuję.(POdczas ataku paniki tętno potrafię mieć do 200 więc i ciśnienie pewnie się zwiększa). POdobno tak niskie ciśnienie też powoduje arytmię. Lek pomógł mi na serce więc lekarz nie zlecił Holtera. W echu wykrył maleńką dziurkę w przegrodzie międzyprzedsionkowe, jakaś fala zwrotna. Nie ma ponoć to takiego znaczenia ale mam powtarzać echo co dwa lata.Mam to podobno od urodzenia, dużo osób ma ale zwykle zrasta się a mi po prostu sie nie zrosła, taka mała wada serca bez znaczenia hemodynamicznego. W pierwszej ciąży było ok pod względem skurczy ale tętno miałam bardzo wysokie. Teraz jestem w 23tc drugiej ciąży i tym razem skurcze bardzo się nasiliły. Raz obudziłam się w nocy i przez godzinę miałam jeden za drugim, przeszło dopiero po Isoptinie40, chociaż byłam nieźle przymulona (ciśnienie). Zaczęłam bać się porodu, czasem wystarczy że ziewnę, nabiorę powietrza albo zacznę coś nagle mówić i już serce się potyka to jak mam rodzić, przeć. Czasem pół dnia mam spokój i odczuwam taką dziwną *gotowość* w gardle, leciutkie drżenie. Nie mogę doczekać się powrotu do leczenia i serca i nerwicy. Chciałabym wiedzieć jak niskociśnieniowcy sobie radzą, jak są leczeni. No i oczywiście kobiety, które rodziły. Pierwszy poród droga naturalną, nie pamietam żadnych komplikacji sercowych ale teraz się boję. Lekarz polecił jeszcze powtórzyć echo przed rozwiązaniem, ponoć ta dziurka może w ciąży ulec powiększeniu (sama nie wiem czy dobrze zrozumiałam) POzdrawiam wszystkich
witam Cię Moniko nie martw się porodem Będzie wszystko dobrze Ja też mam problem z dodatkowymi skurczami w sercu ale poród o dziwo przebiegł bez ich objawów To był mój drugi poród Kobiece serce jest tak zbudowane żeby podołać trudom porodu Przede wszystkim nie możesz sie tak zadręczać myśleniem czy wszystko pójdzie dobrze bo tylko sama siebie stresujesz co nie sprzyja dobremu samopoczuciu a przez to szkodzisz nie tylko sobie ale i dziecku Jak masz ochotę to pisz na moje gg8600499 Pogadamy Będzie Ci lżej

BARDZO PROSZE O POMOC MAM 28 Lat wykryto u mnie na ekg dodatkowe skurcze komorowe 2 bicia dobre a nastepne szarpniecie bardzo uciazliwe mialam robione badania morfologia tsh cukier magnez potas wszystko w normie poszlam do kardiologa po osluchaniu stwierdzil ze to nie grozne ale uciazliwe zapisalbetabloker ale nie zaczelam brac tego leku bo arytmia ustala bo mg z potasem dodam jeszcze ze mam dusznosci i robi mi sie slabo gdy stoje w kolejce np w sklepie lub w kosciele ogulnie gdy stoje gdzies przez dlzszy cczas nie mogac sie niczego zlapac moje pytnie jesst takie czy jesli arytmia ustala czy znaczy ze moje serce jest zdrowe a dodam ze z tz moja arytmia jest tak ze raz sie pojawia a potem znikanp moze byc pol roku spokoju a potem trwa miesiac bez przerwy j czy to jak mi sie slabo robi moze miec zwiazek z arytmia choc wtedy jej nie odczowam i tr dusznosci czy moze to nerwica

Katiax, dodatkowe skurcze są niegroźne, ale rzeczywiście bywają uciążliwe. Betablokery je łagodzą, przez co są mniej odczuwalne. Tak, trzeba sobie powiedzieć, że masz arytmię, ale niegroźną. To, że ci się robi słabo, może być objawem lęku napadowego. Oddychaj głęboko i myśl o czym innym. Jeśli to nie pomoże, to powiedz lekarzowi, może powinnaś doraźnie brać leki antylękowe. Generalnie - nie martw się, nie jest źle!

Gość katiax21

Zgadzam sie a zwlaszcza ze niie jestem pewna czy wszystko do konca nie wiem czy z moim sercem tak do konca jest wszystko w porzadju bo kardiolog nie zlecil dodatkowych badan a moim zdaniem powinnam miec holtera i echo serca wtedy napewno bylabym spokojniejsza. Dziekuje za odpowiedzi

Mi tez lekarz przepisał betabloker po holterze na ktorym wyszlo 17 komori 170 nadkomora sredni puls 55. bez zadnych zdarzen powyzej 120/min. takze sam sie dziwilem ze mi dal.ale zaczalem brac i..... po 2 tygposzedlem do lekarza czy moge odstawic bo poprostu TRAGEDIA - puls ok45, cisnienie 90/55 ( zawsze mam 125/65) otłumaniony, i po tymwlasnie przybylo mi skurczakow... takzelepiej zrobsobie nawet prywatnie echo i holtera a bedziesz skokojniejsz . skurcze dodatkowe przy zdrowym strukturalnie sercu sa ponoc niegrozne :)

Hej, Mam od jakiegoś czasu arytmię, która odczuwam bardzo dokuczliwie w postaci bulgotania, przeskakiwania serca. Niestety nigdy nie udało mi się takiego napadu złapać na holterze, gdyż odczuwalne napady arytmii nigdy nie występują jak mam go założonego, więc nie wiem dokładnie co to jest. Jednak jakiś czas temu jak zrobiłam holter, mimo tego że nie miałam odczuwalnych napadów mojej arytmii, wyszło mi kilka dodatkowych skurczów komorowych, które ponoć są groźne. I moje pytanie, kiedy są groźne? Dodam, że często czuje jakiś taki ścisk w klatce kiedy mam dostać arytmii, czasami coś mnie ukłuje w lewym dolnym boku pod żebrami, czy bardzo zaboli w obrębie klatki piersiowej. Arytmia pojawia się również w sytuacjach stresowych. Ponieważ wyszły mi te skurcze komorowe, których wcześniej nie miałam boje się, że to własnie je mogę tak dotkliwie odczuwać podczas napadów arytmii. A co gorsza jak wcześniej było wszystko pojedyncze, tak ostatnio miałam wrażenie, że zabulgotało mi trzy razy pod rząd.

Schiza77 - Z tym holterem w którym wyszły komorowe jeszcze nie byłam, na poprzednich miałam tylko nadkomorowe i nic...kazał jeść magnez i potas. I zrobić EKG jak wystąpi arytmia - co u mnie jest chyba nierealne. Masz rację, straszne uczucie, chociaż ja już zaczynam się przyzwyczajać, już nawet wiem, ze tego dnia dostane pewnie jakiegoś bulgotania albo przeskoku, własnie m.in. po tym że czuję gniecenie/jakby pełność w klatce piersiowej (jakbym tam miejsca nie miała). Albo czuje, że jakoś moje serce dziwnie niespokojnie działa i pewnie coś się będzie działo. I staram się tym nie przejmować,bo niestety przejmowanie robi jeszcze gorzej. ~misiakaaa - ciężko to opisać..hmmm..to tak jak serce bije normalnie * raz, raz, raz, raz* tak wtedy bije* raz, raz, raz i nagle raz, dwa*