Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobudzenia komorowe w ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,bardzo proszę o radę. Jestem w 17 tygodniu ciąży od tygodnia zmagam się z pobudzeniami komorowymi,które wyszły w holterze(3 tys pobudzen komorowych w ciągu doby) Usg serca nie wykazalo żadnych wad w budowie. Dodam, ze jak mialam zalozony holter bardzo sie demerowalam. Lekarz zasugerował,ze powinnam przyjmowac Concor cor 1,25. Ale nie ukrywam, że bardzo się boję. Zauważyłam,że do pewnego stopnia jestem w stanie ograniczyć te pobudzenia,jeśli się nie denerwuje.

Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Czy te leki nie wpłynął negatywnie na dziecko?czy powinnam się wstrzymać jeszcze z przyjmowaniem leku?

W dniu 23.03.2024 o 21:57, Asia1989 napisał(a):

Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Czy te leki nie wpłynął negatywnie na dziecko?czy powinnam się wstrzymać jeszcze z przyjmowaniem leku?

Asia1989, jeśli masz wątpliwości skonsultuj to z lekarzem prowadzącym lub dobrym lekarzem rodzinnym. 

W dniu 23.03.2024 o 21:57, Asia1989 napisał(a):

Zauważyłam,że do pewnego stopnia jestem w stanie ograniczyć te pobudzenia,jeśli się nie denerwuje.

Jeśli widzisz związek to postaraj się zadbać o siebie, sen, dobra dieta i ruch. Ogranicz nerwy i stres - poszukaj ćwiczeń relaksacyjnych w Internecie. Proste zaburzenia rytmu mimo, że obniżają jakość życia to nie są groźne i nie warto im nadawać znaczenia aby nie wpędzić się w nerwicę.

Poza tym zaburzenia rytmu mogą być spowodowane przejściowymi zaburzeniami gospodarki hormonalnej (tarczyca) lub elektrolitowej Sód/Magnez/Potas - wszystko można sprawdzić w prostych badaniach krwi - kieruje lekarz rodzinny lub kardiolog.