Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja stenozy aortalnej i założenie bajpasów u starszej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc mój tata ma zdecydować czy chce być operowany. Ma 78 lat diagnoza: stenoza aortalna, trójnaczyniowa choroba wieńcowa. Operacja w Ochojcu ma polegać na wymianie zastawki i 2 bajpasy (?) ze znakiem zapytania bo lekarz powiedział że zobaczą jak otworzą, może zrobliliby stendy, ale to póżniej. Najpierw byłam pozytywnie nastawiona do operacji, wtedy jeszcze nie było wiadomo o bajpasach. Ale teraz jak poczytałam jakie naprawdę jest ryzyko to już sama nie wiem. Nie wiem czy jest sens żeby ponosił takie dodatkowe cierpienie i stresy. Z Tego co wyczytałam to jest operacja najwyższego ryzyka i do tego wiek. Przeżywam katusze psychiczne, tata czeka na moją radę a ja jestem przerażona. Poradzcie jestem z tym sama.
Gość Tykająca
Ja właśnie jestem po wymianie zastawki aortalnej od 14 miesięcy.Mam 55 lat.Dla mnie ryzyko nie poddania się operacji było większe.. niż operacja.Wydaje mi się,że to lekarz powinien powiedzieć czy operacja jest konieczna a pacjent się podporządkować.Głowa do góry.Ludzie w tym wieku też pomyślnie przechodzą takie operacje.Pozdrawiam!
Nie wiem, zastanow sie dobrze... moja Babcia (81) miala w listopadzie robione bypassy i zastawke trojdzielna. Mialo byc dobrze. Miala przezyc niejednego pacjenta na sali. Organizm walczyl pol roku na OIOMie... nie wytrzymal. Zmarla wczoraj.
DO K bardzo bardzo współczuję. Twoja Babcia poszła na operację na pewno pęłna wiary. Pomodlę się za Nią. Przeszła do lepszego świata, A teraz najgorsza ta *pustka*. Wiem, że zadawanie z mojej strony pytań w tym momoencie jest niestosowne, ale jeśli jeśli Napiszesz cos o stanie zdrowia Babci przed operacją będę wdzięczna.
Babcia nie kwalifikowala sie do koronografii, stan zdrowia poza problemami sercowo/ krążeniowymi dobry. Może niepotrzebnie Cie wystraszylam, przepraszam. Rozmawialam dzis z lekarzami, podobno na 180 przypadkow byly tylko 2 z tak ciezkimi powiklaniami pooperacynjymi. Niepokojace jest ze nikt nie wie z czego wynikly, sugerowano kilka opcji w tym alergie. Operacja trwala prawie 15 godzin, dopiero po otwarciu lekarze stwierdzili jak na prawdę źle bylo, badania nie wykazaly az takich zniszczen. Podobno serce miala jak z papieru. Przykro mi ze wczesniej nie dalo sie zdiagnozowac, moze bylby inna opcja leczenia. Przepraszam jeszcze raz, ze moze zbyt cie strasze. Mam nadzieje ze historia Twojego Taty skonczy sie dobrze. Pozdrawiam.
Gość MALGORZATA .K
w kwestii poddania sie operacji wszczepienia bajpasow to wydaje mi sie ze powinnas porozmawiac z lekarzem i poprosic o szczera odpowiedz na pytanie (czy jest to konieczne ?)moj tata przeszedl kilka operacji bajpasow ,ale w konczynach dolnych i jedna aortalno-tetnicowej, jednak to bylo kilka lat temu,ale gdy dwa miesiace temu odwiedzilismy naczyniowca i okazalo sie ze przeszczep aortalno-tetnicowy jest zarosniety tzn. brak krazenia to lekarz w rozmowie ze mna powiedzial ze ani on ani zaden lekarz z naczyniowki (w szpital gorniczy w sosnowcu) nie podejmie sie operacji ,poniewaz ryzyko jest bardzo wysokie. poltora miesiaca temu moj tatus zmarl mial 73 lata . wiem ze moja historia nie napawa optymizmem ,ale jezeli moge ci w czymkolwiek pomoc to sie odezwij.(wszystko to co napisalam to tylko skrot pietnastoletniej choroby mojego taty)
Diamencie,mój tato także ma 78 lat,lekarze dlugo namawiali go do operacji,ktorej nie chcial sie poddac..teraz jest to konieczne..mysle ze jesli Twoj tato zdecyduje sie na operacje teraz,to lepiej,dlatego ze z wiekiem ryzyko wzrasta.Moj tato wlasnie oczekuje na operacje,bardzo sie martwie ale wiem ze to konieczne.Nie wiem jak sobie poradzimy,kiedy Jego zabraknie..:(
Do Gabi mój Tata jest trzy miesiące po operacji, teraz jest OK, ale było momentami trudno. Ciekawa jestem czy Twój Tata był operowany. Jeśli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć to pisz Pozdrawiam WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW, pomogliście mi wsparciem wiedzą.