Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zastawki aortalnej

Rekomendowane odpowiedzi

Marimari, w pierwszej kolejności ustal czy zastawka kwalifikuje się do naprawy czy wymiany. Jeśli jesteś młody to zastawkę lepiej naprawić niż wymienić. Z tego co wiem kilka ośrodków w Polsce podejmuje się takich zabiegów. Na południu Polski zdecydowanie polecam Rzeszów, tam byłem z sukcesem leczony. W szczególności prof. Widenkę i dr Kolowca - obaj specjalizują się w naprawach zastawek.

Marimari, w Polsce jest kilka dobrych  ośrodków, Rzeszów o którym  wspomniał Daniel, Kraków, Gdańsk, ja mogę  polecić  Zabrze, bo tam miałam  operację  zastawki aortalnej.Byłam na konsultacji u Pana dr Filipiaka i On mnie operował. Po operacji, nie było komplikacji, mam zastawkę mechaniczną od 2012 roku. Największy  problem jest ze wskaźnikiem krzepliwości INR, u mnie pojawił  się  po 5 latach od operacji i wyrównanych wartości w ciągu  tego czasu. Zalecam konsultację  kardiochirurga i Jego ocenę jeśli  posiadasz badania odnośnie konieczności wymiany zastawki.

Pozdrawiam i życzę  zdrowia. 

9 godzin temu, Uśka napisał(a):

Marimari, w Polsce jest kilka dobrych  ośrodków, Rzeszów o którym  wspomniał Daniel, Kraków, Gdańsk, ja mogę  polecić  Zabrze, bo tam miałam  operację  zastawki aortalnej.Byłam na konsultacji u Pana dr Filipiaka i On mnie operował. Po operacji, nie było komplikacji, mam zastawkę mechaniczną od 2012 roku. Największy  problem jest ze wskaźnikiem krzepliwości INR, u mnie pojawił  się  po 5 latach od operacji i wyrównanych wartości w ciągu  tego czasu. Zalecam konsultację  kardiochirurga i Jego ocenę jeśli  posiadasz badania odnośnie konieczności wymiany zastawki.

Pozdrawiam i życzę  zdrowia. 

Uśka,

to jesteśmy z tego samego rocznika i spod rąk tego samego chirurga 😀. Prof. K.Filipiaj już tam nie pracuje. Fakt, Zabrze było wiodącym wówczas ośrodkiem, podobnie jak Anin, Kraków, Katowice...

Pozdrawiam u siły wszystkim życzę 

Dzień dobry , również jestem po wymianie zastawki aortalnej . Wybrałem biologiczną ,ale tą ulepszoną . Ma trwałość do 40 lat . Mam 32 lata .Mija 6 tydzień po operacji I czuję się świetnie.  Noszę na rękach miłego 10kg Syna i nie narzekam . Myślę,że do 6 tygodni wrócę na budowę do pracy i powoli małymi krokami do sportów różnego rodzaju . Pozdrawiam , w razie pytań zapraszam 798023257 .

Witam . Proszę o wyjaśnienie mam stwierdzonego tętniaka aorty wstępującej ma już 5cm oraz niedomykalność zastawki aortalnej . Mam skierowanie na zabieg operacyjny planowy za około 3 miesiące. Bardzo się boję tego zabiegu ma być wykonany klasyczna metodą . Moje pytanie czy lepszy jest zabieg klasyczny czy małoinwazyjny oraz czy ta operacja jest konieczna. 

W dniu 6.03.2025 o 06:51, Sławek1992 napisał(a):

Dzień dobry , również jestem po wymianie zastawki aortalnej . Wybrałem biologiczną ,ale tą ulepszoną . Ma trwałość do 40 lat . Mam 32 lata .Mija 6 tydzień po operacji I czuję się świetnie.  Noszę na rękach miłego 10kg Syna i nie narzekam . Myślę,że do 6 tygodni wrócę na budowę do pracy i powoli małymi krokami do sportów różnego rodzaju . Pozdrawiam , w razie pytań zapraszam 798023257 

Witam, 

Będę miała operacje w przyszłym tygodniu. Metoda TAVI.  Mam pytanie, czy mógł Pan prowadzić samochód po operacji ?