Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak aorty wstępującej - zabieg kardiochirurgiczny

GraEwa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Ostatnio zdiagnozowałam u mojego taty (70lat) tętniaka aorty wstępującej 56mm w echo serca, 55mm w angio-CT. Dodatkowo łagodna stenoza aortalna ale zastawka zdegenerowana, niestety z szansą progresji wady w czasie więc zapewne zastawka również do wymiany. Poszukuję najlepszego miejsca do zoperowania taty. Niestety, mimo, że sama jestem kardiologiem nie jest to łatwa decyzja - tych chorych nie ma zbyt wiele, nie mam wielu informacji zwrotnych z operacji, każdy znajomy mówi co innego.

Chciałabym, gdzie ew. ktoś z Państwa był operowany i jakie ośrodki polecacie ze względu na opiekę - ze strony pacjenta.

Bardzo serdecznie proszę o odpowiedź, jest to bardzo trudne z racji, że na codzień spotykam się z kardiologią, tętniaków aorty na takim poziomie mimo wielu badań wśród pacjentów nie ma zbyt wiele a akurat spotkało to tatę, na dodatek bez żadnych czynników ryzyka tętniaka (nadciśnienia, papierosów itd...). Ponadto poczucie odpowiedzialności jest ogromne ale też nie chcę przekombinować, stąd uważam, że opinie pacjentów, którzy przeszli zabieg są bardzo ważne i wspierające w całym procesie. 

GraEwa,

Tętniaki aorty zdarzają się często przy dwupłatkowej zastawce oraz w zespole Marfana. Na stronie Marfan Polska znajdziesz polecanych lekarzy kardiochirurgów. Jestem pewien, że każda z tych osób wskaże najlepszą metodę/ośrodek leczenia dla Twojego ojca. Generalnie szukaj kardiochirurga wyspecjalizowanego w zastawkach aortalnych/zabiegach aortalnych i pytaj o opinie. Możesz też próbować w poradni kardiochirurgicznej zgodnej z Twoim miejscem zamieszkania oni też powinni zaproponować metody leczenia lub pokierować do ośrodka specjalizującego się w zabiegach aortalnych jeżeli takich nie wykonują.

Ja operowany byłem w Rzeszowie. Tętniakami zajmują prof. Widenka oraz dr Kolowca. Moją dwupłatkową zastawkę aortalną naprawiono oraz wymieniono część aorty wstępującej. Był to technicznie bardzo skomplikowany zabieg, a mimo to wieczorem tego samego dnia byłem już w stanie zamienić z żoną kilka słów przez telefon. Uważam to za cud. Wiem, że nie wszystkie ośrodki się podejmują napraw dlatego ten ośrodek będę zawsze polecał. Po tygodniu do domu i jedyne co mogę więcej doradzić to obowiązkowo kontrola ECHO po operacji szczególnie jeśli był stwierdzony płyn/ślad płynu w osierdziu.

GraEwa, 

operowano mnie w Zabrzu - zastawka aortalna i tętniak aorty wstępującej. Miało to miejsce w 2012 r. Wówczas  z całego serca polecałabym ten ośrodek, natomiast obecnie nie wiem co się tam dzieje, bowiem nastąpiły zmiany personalne. Mam nadzieję, że utrzymany jest poziom, z jakiego Zabrze słynęło. Opieka nad pacjentami była cudowna. Otoczeni również troską byli opiekunowie chorych. Ach! Dużo dobra  mogłabym opisywać o personelu na każdym szczeblu. Nie poznałam wcześniej innego takiego ośrodka, a doświadczenie miałam duże i również dobre. Pacjent nie potrzebował dodatkowej opieki rodziny.

Obecnie jest dużo świetnych szpitali i lekarzy zajmujących się nami -  sercowcami, choćby ośrodek w Aninie, Krakowie, Katowicach. Wiem, że w Opolu i Szczecinie są profesorowie z Zabrza, ostatnio miał wielki sukces lekarz w Aninie, pochodzący z Zabrza - przeszczep płucoserca.  Mamy w Polsce wielu bardzo dobrych specjalistów. Jestem tu na forum od operacji i wielu z nas chwaliło swoje ośrodki, niejednokrotnie określając operatorów jako tych "o złotych rękach i sercach". 

Życzę zdrowia Tacie, dobrych decyzji i dużo złota😆.

Bet