Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne skurcze w klatce piersiowej

Gość atom1212

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Również się witam po przerwie. W ogromnym skrócie... U mnie w badaniach wszelakich nie wyszło nic poza niedomykalnością wlotu żołądka. Miewam też uczucie chęci kaszlu więc obie te rzeczy wskazują jednak na nietypowy refluks. Pomogły mi tabletki, inhibitory o których dowiedziałam się tu na forum. Brałam jakiś czas i przestałam bo jest dużo lepiej. Skurczy obecnie prawie nie ma ale nadal czasem mam uczucie kaszlu, nawet teraz. Wydaje mi się że jednak to jest wspólny motyw. Jakiś dziwny nietypowy rodzaj refluksu albo bakterii która też może powodować taki rodzaj refluksu. Nie miałam okazji brać antybiotyku ale z tego co piszecie, znaczenie ma też sposób odżywiania. Może kiedyś dowiemy się dokładniej co nam jest

no i siedzę w pracy przy komputerze i co chwilę dodatkowe skurcze. Wiem, że jak zjem to mi przejdzie na parę godzin.

A tak swoją drogą, to niedawno w poczekalni do lekarza słyszałem jak facet grubo po 50-tce zamęczał rozmową jakąś starszą babkę. Mówił, że jak go posadzili w pracy przy biurku, to zaczęły mu się dodatkowe skurcze. Skoro w naszym gronie są osoby szczupłe, to może powiedzcie jak u Was z aktywnością fizyczną?

2 godziny temu, wicio84 napisał(a):

A tak swoją drogą, to niedawno w poczekalni do lekarza słyszałem jak facet grubo po 50-tce zamęczał rozmową jakąś starszą babkę. Mówił, że jak go posadzili w pracy przy biurku, to zaczęły mu się dodatkowe skurcze.

Mogę to potwierdzić, sam to u siebie zauważyłem. Jeden z moich lekarzy też mówił, że tryb siedzący jest jedną z głównych przyczyn refluksu (oprócz złej diety i stresu). Tylko ja już nie wiem, czy refluks ma jakieś powiązanie z naszymi skurczami. Na to wygląda, ale nie ma potwierdzenia żadnego jasnego.
Najgorzej skurcze łapały mnie podczas długich wyjazdów autem (np. wyjazd na wakacje, gdzie jechałem tak z 5-7h, wtedy skurcze były bardzo uciążliwe). Gdy pracowałem "na stojąco" (mam regulowane biurko), to skurcze łapały mnie rzadziej. Gdzieś w starych postach są moje opisy z wakacji, gdzie podczas zwiedzania (czyli ciągłe chodzenie czy jazda na rowerze) skurcze były minimalne i rzadkie. Także zdecydowanie potwierdzam, że na stojąco jest mniej skurczów, niż na siedząco.

Ostatnio skurcze praktycznie mi przeszły (nie mam ich od kilku miesięcy) i nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, bo jakoś szczególnie na dietę nie zwracałem uwagi, jedynie trochę chorowałem i przez dłuższy czas brałem antybiotyki. Mam podejrzenie, że moje skurcze mogą mieć związek z jakąś bakterią, bo kilka razy ustępowały, gdy chorowałem i brałem antybiotyki.

2 godziny temu, wicio84 napisał(a):

Skoro w naszym gronie są osoby szczupłe, to może powiedzcie jak u Was z aktywnością fizyczną?

Latem się ruszam, jeżdże na rowerze (zwykły rower), ale zimą to jest klapa totalna. Dodam, że od 5 lat pracuję w 100% zdalnie z domu...
Ostatnio zabrałem się za treningi siłowe (głównie hantle), zobacze jak mocny wysiłek wpłynie na stan zdrowia. Ale to początki. Mam też w domu orbitreka i rower stacjonarny, kilka lat temu regularnie trenowałem, teraz stoją. Czasem wsiądę na nie, ale to nie jest regularne.

Maurela wygląda, jakby uprawiała sport od dłuższego czasu i ją też dopadło.

3 godziny temu, maurela napisał(a):

Hej. U mnie też zaczęło się jakoś od czasu pracy zdalnej ale chodzę na zumbę tak ok 2-3 razy w tygodniu a to jest wysiłek cardio. Chodzę tak od 3 lat regularnie. Zastanawiające jest że wszystkim nam poprawiło się mniej więcej w tym samym czasie i nikt nie wie dlaczego 

U mnie też chyba pomogły ipp bo po nich skurcze prawie ustąpiły ale dziwne że u naszej pierwotnej trójki mniej więcej w tym samym czasie nastąpiła poprawa 

Witam wszystkich. Od 3 tygodni i ja zmagam się z dziwnym drżeniem w mostku i pod nim. Póki co lekarz rodzinny przepisał hydroksyzyne bo twierdzi że to na tle nerwowym ale nie wydaje mi się. Mam te drżenia praktycznie bez przerwy do tego kołatanie serca też prawie cały czas. Dostałam na pogotowiu bloker żeby obniżyć puls ale mimo to że puls jest niższy to czuje jak serce wali. Mam nadzieję że uda się ustalić przyczynę bo idzie od tego zwariować. 

Przeczytałam cały wątek i Wy piszecie głównie o pojedynczych skurczach, u mnie to jest coś w stylu drżenia, wibracji, szybkich skurczów na wysokości mostka i pod nim. Reflux miewałam rzadko ale zanim to się zaczęło miałam kilka razy. No i u mnie ta "dyskoteka" jest cały czas prawie, są małe przerwy głównie kiedy śpię chyba bo jak się budzę to nie czuje ale jak tylko się trochę po wiercę to się zaczyna. Wzięłam pół godziny temu dwie nospy i ranigast i mam wrażenie że jest trochę lepiej ale jeszcze poobserwuje. Zwariuje z tym chyba 🤦‍♀️

Hejka, mam tak już 4 tygodnie i w sumie zaczęło się chyba od kołatania serca ale już nie pamiętam 🙈 Kołatania mam codziennie, czuję też bicie serca jak by w brzuchu. Wyczytałam że to może być tętniak aorty no ale te moje wibracje i skurcze w mostku i pod nim nie pasują do niczego,nie ma nigdzie takich objawów czy to przełyk czy żołądek czy tętnice 🤷‍♀️🤦‍♀️ Może uszkodziłam coś w środku od dźwigania bo przed tym zdażyło mi się nieść ciężkie zakupy na 3 piętro i poczułam taki dziwny ból przez chwilę i ciągnięcie w dół. Nie wiem co to jest i od czego i już wariuje przez to. W poniedziałek idę do rodzinnej, ciekawe co znowu wymyśli. 

6 godzin temu, Kami38 napisał(a):

Może uszkodziłam coś w środku od dźwigania bo przed tym zdażyło mi się nieść ciężkie zakupy na 3 piętro i poczułam taki dziwny ból przez chwilę i ciągnięcie w dół.

Ktoś gdzieś pisał (nie wiem czy w tym temacie), że wnosił gdzieś szafkę lub inny mebel i po tym dzwiganiu pojawimy mu się objawy podobne do naszych.

Ja ostatnio przez miesiąc uprawiałem dźwiganie ciężarów, 3 razy w tygodniu. 
Po miesiącu musiałem przerwać, bo stan mi się zaczął pogarszać.

Choc Twoje objawy wyglądają na lekko inne niż nasze. Ciekawe co z tego wyniknie.

Dawaj tutaj śmiało znać o swoich postępach w diagnozie - może czegoś ciekawego się dowiemy. ; )

Hej, może to ma związek z przepukliną albo ogólnie wysiłkiem. U mnie pamiętam że bardzo dusił mnie kaszel chyba trzy tygodnie aż bolało mnie już w mostku i nie mogłam sobie z tym bólem od kaszlu poradzić. Po tym zdarzeniu zaczęły się te skurcze. Najpierw pojedyncze a po ok 3 miesiącach coraz częściej. Wyszła mi tylko niedomykalność wlotu żołądka i nic więcej. Może wysiłek był u nas jakimś początkowym wyzwalaczem, coś się rozregulowało itd.. u mnie to chyba refluks, może powysilkowy o dziwnych objawach. Jeśli u Ciebie są objawy sercowe to echo i holter przydałoby się zrobić. My też od tego zaczynaliśmy. Powodzenia w szukaniu przyczyny 

Hejka, byłam dzisiaj u lekarza i Ona dalej twierdzi że moje objawy to objawy somatyczne nerwicy. Dała jedynie na ft3 i ft4 bo tsh wyszło lekko podwyższone. A "dyskoteka" w klatce piersiowej i brzychu jak była tak jest dalej 🤦‍♀️🙈  Miewam też lekkie zgagi i od wielu lat okropne wzdęcia i zaparcia. Poproszę Ją o skierowanie do gastrologa. No nic innego sama nie wymyślę 🤷‍♀️

W dniu 17.03.2025 o 21:28, Kami38 napisał(a):

Hejka, byłam dzisiaj u lekarza i Ona dalej twierdzi że moje objawy to objawy somatyczne nerwicy. Dała jedynie na ft3 i ft4 bo tsh wyszło lekko podwyższone. A "dyskoteka" w klatce piersiowej i brzychu jak była tak jest dalej 🤦‍♀️🙈  Miewam też lekkie zgagi i od wielu lat okropne wzdęcia i zaparcia. Poproszę Ją o skierowanie do gastrologa. No nic innego sama nie wymyślę 🤷‍♀️

Myślę, że gastroskopia + USG brzucha wiele powiedzą.

Jeśli masz okropne wzdęcia i zaparcia, to zdecydowanie uderzaj do gastrologa.

Żeby wykluczyć sprawy związane z sercem, to to co mówiła maurela, czyli EKG, echo serca, na koniec holter i będzie wszystko jasne, czy to serce, czy nie.