Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne skurcze w klatce piersiowej

Gość atom1212

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie tylko zacytować słowa Krisa z początku tematu:

Cytat

Cześć, jest to choroba refluksowa, kolejna sprawa prawdopodobnie macie przepuklinę wlotu do żołądka, która przy szybkich  skłonach będzie nawarstwiać problem. Niestety trzeba się nauczyć z tym żyć, podłoże psychiczne też robi swoje, dlatego warto nauczyć się nad tym panować. Pamiętajcie, że refluks zawsze się nasila w okolicach styczeń-marzec tzw wiosenny i wrzesień-listopad tzw. jesienny. Trzymajcie dietę lekko strawna i przede wszystkim dużo ruchu tj. zero dźwigania, najlepsze jest bieganie. Polecam pić wodę zuber jedna szkalneczka wieczorem, natomiast z rana zmielone  siemię lniane zalane gorąca woda dzień przed. IPP wiadomo przy ostrych atakach wskazane. Walczę z tym od 5 lat na początku myślałem że to serce ale po kilku latach tj. 4 doszedłem z lekarzem że to refluks. To tego mam też tężyczkę, która nie pomaga suplementacja magnezu w dużych ilościach wskazana.

To by się zgadzało, wrzesień-listopad, jesień, ja już czuję, jak mi powracają objawy.

Dzisiaj naprawdę mi powróciły. Ostatnie dwa dni czułem jakieś lekkie skurcze, ale dzisiaj miałem już maskę skurczów, niektóre nieprzyjemne.

Z tego co sobie przypomniałem, lekarz zalecił mi wziać IPP na 7-14 dni, gdy objawy wracają i są nieprzyjemne. Chyba będę musiał to zrobić.

Jak u was @maurela, @Łukasz H?

Edytowane przez DamianW

Byłam dziś u gastro. Ta nieszczelność może powodować refluks ale też mogą być zaburzenia perystaltyki samego przełyku. To jest jednak trudne w diagnostyce a leczenie i tak polega na podawaniu leków rozkurczowych typu nospa. Poza tym nic innego nie widać, więc jedyne zalecenie to to co dotychczas. Jak się nasili to brać IPP i nospe forte, robić przerwy jak się poprawi. Może być sezonowe ale raczej musimy nauczyć się z tym żyć...

Hej, u mnie narazie w miarę spokojnie ale nie idealnie. Natomiast zauważyłam że miewam zgagę po jakichkolwiek tabletkach. Jak by mi stawały w gardle. Ćwiczę, trzymam wagę i narazie tyle. Mam tą nieszczelność z którą nic nie zrobię ale jak coś mnie bierze to nospa a jak się pogorszy to IPP. Narazie się trzymam, sporadycznie tylko nospa

W dniu 10.10.2023 o 10:33, Łukasz H napisał(a):

Hej.

I co tam u was DamianW i maurela

Łukasz, u mnie objawy też się zaczęły pojawiać. 20 września miałem kilka mocnych skurczy, brałem IPP przez tydzień i się uspokoiło.

Od tamtego czasu mam jakieś sporadyczne skurcze (czasem raz na kilka dni, czasem kilka podczas dnia).

Ogólnie powróciły, na całe szczęście ich moc jest w normie, na pewno są słabsze od tego, jakie były na początku roku - gdy w tym temacie się wszyscy poznaliśmy.

Z dodatkowych rzeczy - dietę przestałem trzymać, nie stosuję się do żadnych zasad.

Nie wiem jak u was, ale wydaje mi się, że po piciu zimnej wody te objawy lubią mi się pojawiać - albo po prostu po wypiciu dużej ilości płynów (herbata).

W dniu 24.10.2023 o 21:44, maurela napisał(a):

Płyny chyba u mnie nie mają znaczenia, czasem jakiś gwałtowniejszy ruch tułowiem powoduje lekki skurcz. 

Hmm, tego u siebie nie zauważyłem. Ciekawe spostrzeżenie.

Ze swojej strony mogę tylko dodać, że podczas jazdy na motocyklu czasem łapały mnie te skurcze, głównie po dłuższej jeździe na sportowych motocyklach. Tutaj pewnie chodzi o ciągle utrzymywanie pochylonej pozycji i prace mięśni brzucha - przy mocnych maszynach trzeba walczyć z przeciążeniami.

Właśnie skojarzyłem, że często po dłuższej jeździe miałem pojedyncze skurcze.

Edytowane przez DamianW

DamianW to nie dobrze. Nie wiadomo co na nas może zadziałać niekorzystnie, ciężko funkcjonować z tą przypadłością. Ja początkowo wpadłam w nerwicę, jak jeszcze myślałam że to serce. Teraz jestem trochę spokojniejsza. Objawy u mnie narazie słabe. Czasem przy stresie, przy intensywnym ruchu tułowiem lub czasem po jakimś jedzeniu lub piciu ale to różnie bywa. Jak by się nasiliło,  wróciłabym do nospy najpierw a potem do IPP na jakiś czas. Narazie, na szczęście, nie ma potrzeby, da się funkcjonować. Badania zrobiłam wszystkie jakie można było, nie ma już innych opcji, trzeba się przyzwyczaić do myśli że problem będzie pewnie wracać z różnym natężeniem.

witam ja mam podobnie (skurcze ,bule i tak jak by jakaś kulka się poruszała)w klatce,  lewej piersi, bule pleców, łopatek,drentwienie rąk , drętwienie ust, skoki cisnienia, mocne zawroty głowy ,duszności, dreszcze ,mdłości puchnięcie brzucha te objawy występował w różnych w zestawieniach. 

z takimi objawami męczyłem się 2 lata zanim odkryłem co to jest na początku myślałem że to serce mnóstwo badań zrobiłem i nic  kardiolog powiedział że jestem okazem zdrowia dopiero odkryłem co to jest jak mnie atak złapał w galeri cały zdrętwiałem i takie zawroty głowy miałem że na nogach nie mogłem ustać i się przewróciłem ludzie zadzwonili po karetkę  w szpitalu po 24 godzinach spędzonych  i zrobionych mnóstwo badań nic nie stwierdzono i wtedy inny lekarz wpadł na pomysł że to może być refluks żołądka, faktycznie stwierdzono u mnie refluks żołądka jako główną przyczynę i do tego nerwicę. przepisano mi leki ,zacząłem stosować dietę po roku stosowania się do zaleceń odstawiłem leki i czuję się dobrze jedynie trzeba uważać co się je  bo jak sobie pozwolę za długo na różne zachcianki problem powraca ale już nie tak mocno i muszę leki brać przez jakiś czas druga ważna sprawa trzeba nauczyć się radzić z stresem polecam zapisaćsiędo specjalisty , stres i refluks powodują te wszystkie objawy.

13 godzin temu, maurela napisał(a):

13 godzin temu, maurela napisał(a):

Prawie tak, miewam czasem jak coś zjem albo się napiję i idę na ćwiczenia gdzie trochę trzeba skakać, wtedy czasem jakiś skurcz się odezwie. Poza tym dość spokojnie 

początek refluks , przed ćwiczeniami nie można jeść i ogulnie starać się jeść systematycznie o tych samych godzinach unikać słodyczy.