Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne skurcze w klatce piersiowej

Gość atom1212

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, była zdecydowanie poprawa, zniknęły te gorsze skurcze i prawie całkiem uczucie smyrania w gardle i odruch kaszlu. Teraz po odstawieniu IPP nie wróciło jeszcze to co przed lekami. Miewam skurcze ale nie aż tak straszne, wraca za to uczucie kaszlu. Dlatego myślę że lek pomógł i jeszcze coś tam z tej poprawy jest ale to raczej tymczasowe 

Rozumiem że pisząc o tych "gorszych" i "strasznych" które miałaś przed braniem ipp to masz na myśli że były one mocne i bardzo odczuwalne? 

Czyli zostały Ci jedynie delikatne skurcze i odruch kaszlu.

Ja póki co mam podobnie czyli takie delikatne pojedyncze skurcze, czasami jest to uczucie jak by coś tam mi w przełyku zassało  się, a czasami takie uczucie jak by lekkiego dławienia oczywiście wszystko trwa sekundę dwie tak chyba jak u was. 

Maurela jak będziesz u lekarza to wypytaj go o te nasze dolegliwości, ciekawe czy w ogóle coś będzie wiedział na ten temat. 

Hej, u mnie przed IPP te skurcze bywały mocne czasem, jak by mi się coś ruszało w klatce albo zatrzymywało serce. Podczas brania IPP znaczna poprawa a po odstawieniu, są codziennie ale takie sekundowe właśnie. Nie są takie bardzo mocne, natomiast nasila je stres. Wróciło uczucie kaszlu. Ja zdążyłam przed IPP zrobić test apteczny na helikobakter, pisałam tu że wyszedł negatywny. Miałam dziś wizytę. P doktor też podejrzewa refluks. Mówi że te objawy nasze nie są najczęstsze ale się zdarzają. Ponieważ nigdy nie miałam żadnych badań gastrycznych, skierowała mnie na gastroskopię. Pewnie podczas niej też zrobią test na helikobakter. Jutro będę się umawiać na badanie. Narazie dostałam omeprazol i nospe forte. Mam brać do czasu badania, i w zależności co wyjdzie, potem lekarka będzie decydować co dalej.

Nolpaza 40 mam a nospa forte jeśli będę potrzebować. Też powiedziała że na te skurcze powinna doraźnie pomóc. Mówiła też że przyczyny refluksu mogą być różne i w zależności od tego co wyjdzie na gastro i ewentualnie histpacie (jeśli będą zmiany jakieś) to takie będzie dalsze leczenie, bo różne choroby różnie się leczy, a w efekcie ten sam refluks jest.

2 godziny temu, DamianW napisał(a):

My Trzej Muszkieterowie (albo Reflukseterowie) w końcu musimy pokonać ten Refluks.

@maurela a ten lek IPP z dawka 40 masz brać raz dziennie?

I czy Tobie też lekarz zalecił odstawienie tego leku 2 tygodnie przed gastroskopią?

Tak, raz dziennie rano pół h przed śniadaniem ale nie mówiła żeby odstawiać tylko brać do badania. Niestety dziś się nie umówiłam bo się nie dodzwoniłam więc nawet nie wiem jakie to będą ramy czasowe, ile będę czekać. Jutro będę próbować znowu

18 godzin temu, maurela napisał(a):

Tak, raz dziennie rano pół h przed śniadaniem ale nie mówiła żeby odstawiać tylko brać do badania. Niestety dziś się nie umówiłam bo się nie dodzwoniłam więc nawet nie wiem jakie to będą ramy czasowe, ile będę czekać. Jutro będę próbować znowu

Mnie lekarz mówił, że na termin czeka się około miesiąca - to się sprawdziło w moim przypadku (Wrocław).

PS I też dzwoniłem długo, chyba z godzinę mi to zajęło.

Edytowane przez DamianW
  • Like 1

Od tygodnia nie łykam ipp i skurcze mam w zasadzie codziennie nie są one częste bo max raz dziennie i też nie są mocne ale jednak są dalej i nie chcą minąć 🙁  

Czy też tak macie że na różnych wysokościach przełyku je odczuwacie, mnie raz ścisnie pod szyją raz na środku klatki a czasem poniżej, co to za cholerstwo się nam trafiło? 

A jak u Ciebie DamianW, podejrzewam że bez zmian ? 

Maurela u Ciebie chyba zdecydowana poprawa musi być na lekach ? 

Pozdrawiam i spokojnej niedzieli życzę  

Łukasz, tak, te skurcze mam wędrujące, ale głównie są w okolicy mostka. Czasem wyżej, ale u mnie najwyżej były może z 5 cm nad mostkiem - i raczej rzadko tam były. Najczęściej mam na wysokości mostka.

Poza tym, w dzień mam bardzo mało skurczów, głównie są gdy idę spać lub gdy budzie się rano - pozycja leżąca.

Mam ich niestety więcej niż jeden. Choć czasem nie mam w ogóle - gdy się pilnuje. Ostatnio przestałem się tak pilnować, lekko naginam dietę, dlatego tez mam więcej skurczów. No i IPP od tygodnia już nie biorę.

Zauwazylem, ze nawet jak teraz mam jakieś skurcze, to są łagodniejsze.

Też wydaje mi się że te skurcze są czasem w różnych miejscach ale głównie nad mostkiem. Teraz na ponownym IPP przepisanym mi czuję się jak nowonarodzona. Minęło uczucie kaszlu, skurczy prawie brak. Umówiłam się na gastro ale muszę też zrobić drugie badanie i chciałam na tej samej wizycie. Termin.....7 września 😱 Mam to w prywatnym pakiecie medycznym więc nie próbowałam w innych miejscach, również duże miasto Łódź. Wiem że mają jeszcze dwa miejsca, może zadzwonię też dla porównania terminów...

• Like 1

Jaka tu cisza ostatnio, czyżby wszyscy wyzdrowieli🤔

Jak tam dolegliwości skurczowe ?

Maurela u Ciebie jest dalej spokój ze  skurczami na Ipp?

DamianW jak tam u Ciebie jest coś lepiej?

Ja od poniedziałku nie miałem ani jednego skurczu pomimo tego że nie trzymałem się diety oraz od 2 tygodni nie jem ipp.

Natomiast po rozmowie z lekarzem i za jego sugestią jestem na razie na delikatnych lekach uspokajających i ze skurczami póki co spokój😃

4 godziny temu, Łukasz H napisał(a):

DamianW jak tam u Ciebie jest coś lepiej?

Ja od poniedziałku nie miałem ani jednego skurczu pomimo tego że nie trzymałem się diety oraz od 2 tygodni nie jem ipp.

Ja jeszcze czekam na potwierdzenie, czy jutro mam wizytę na gastroskopię - mieli oddzwonić, ale jeszcze tego nie zrobili. Coś mi się to nie podoba.

Od dwóch tygodni nie biorę IPP i jest ok. W tym tygodniu praktycznie nie miałem żadnych objawów, a piłem piwko, jadłem co chciałem itd. Zastanawia mnie czemu tak jest.

Gdzieś czytałem, że refluks nasila się sezonowo, najbardziej jesienią itd, może pogoda ma tutaj też coś do rzeczy.

Dzisiaj się trochę ochłodziło, miałem jakieś lekkie objawy, ale nie było to żadnych skurczem - po prostu jakby skurcz chciał się pojawić, ale został zneutralizowany. 

Więc ogólnie ten tydzień był ekstra, w ogóle zapomniałem o objawach, a tabletek nie brałem żadnych.

Dobra, po badaniu, wrzucam podsumowanie (załącznik).

Badanie trwa 3 minuty, jest nieprzyjemne, ale krótkie.

Wyglada na to, że mam zapalenie przełyku typu A w skali Los Angeles (czyli lekkie) plus zarzucanie żółciowe.

Możliwe, że macie to samo zapalenie. 

Jeszcze jakieś 2 nadżerki mi znalazł ten badający lekarz. Mam brać leki IPP aż się rany zagoją.

I z badaniem mam wrócić do swojego gastrologa i będziemy myśleć co dalej.

Niedługo tez dostanę informacje czy mam Helicobacter pylori.