Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozwarstwienie opuszka aorty

Rekomendowane odpowiedzi

Ja czekam na decyzję kardiochirurgów. Moja aorta wstepująca ma 5, 5 cm. Ponieważ jestem po 3 operacjach serca, lekarze wstrzymują się z kolejnym zabiegiem. też lecze się w Aninie, na Alpejskiej. Jolu, jesli miałas już wymianę aorty, to dlaczego znowu Ci się ona poszerza?I kiedy miałas poprzednią operację? Czy urodziłas się z wada serca, taka jak ja, czy też tętniak powstal z innego powodu ( u mnie jest to związane z wadą)? Podaję mój nr gg: 5839861
Miałam usuwany tętniak aorty wstępującej 15 lat temu. A teraz mam mieć usuniętą opuszkę aorty...Która się rozszerzyła do rozmiarów 6,2 cm. Po usuniętym tętniaku mam wstawioną protezę 3 cm.Cały czas przez te lata czułam sie dobrze,jednak po ostatniej wizycie w styczniu 2009 stwierdzono poszerzenie opuszki. Szukam ludzi którzy mieli to usunięte.
Gość Lady 61

Cześć Jola. Jestem w tej samej sytuacji co Ty. 17 lat temu miałam usunięty tętniak aorty wstępującej, mam wszytą protezę 3cm. w 2009 roku stwierdzono tętniak opuszki aorty. 23 maja 2011r. będę miała operację. Operował będzie prof. Różański. Tętniak jest wielkości 6,2cm. Jak wrócę szczęśliwie do domu to się odezwę.