jola555 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Witam. Jestem po operacji tętniaka aorty wstępującej(rozwarstwiającego). Jestem pod stałą kontrolą kliniki w Aninie. Po ostatniej wizycie lekarz stwierdził powiększenie opuszki aorty 6,2. Czeka mnie operacja, czy ktoś z was miał operowaną opuszkę aorty? Cytuj Odnośnik do komentarza
Ewa27 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Ja czekam na decyzję kardiochirurgów. Moja aorta wstepująca ma 5, 5 cm. Ponieważ jestem po 3 operacjach serca, lekarze wstrzymują się z kolejnym zabiegiem. też lecze się w Aninie, na Alpejskiej. Jolu, jesli miałas już wymianę aorty, to dlaczego znowu Ci się ona poszerza?I kiedy miałas poprzednią operację? Czy urodziłas się z wada serca, taka jak ja, czy też tętniak powstal z innego powodu ( u mnie jest to związane z wadą)? Podaję mój nr gg: 5839861 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość jola555 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Miałam usuwany tętniak aorty wstępującej 15 lat temu. A teraz mam mieć usuniętą opuszkę aorty...Która się rozszerzyła do rozmiarów 6,2 cm. Po usuniętym tętniaku mam wstawioną protezę 3 cm.Cały czas przez te lata czułam sie dobrze,jednak po ostatniej wizycie w styczniu 2009 stwierdzono poszerzenie opuszki. Szukam ludzi którzy mieli to usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lady 61 Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Cześć Jola. Jestem w tej samej sytuacji co Ty. 17 lat temu miałam usunięty tętniak aorty wstępującej, mam wszytą protezę 3cm. w 2009 roku stwierdzono tętniak opuszki aorty. 23 maja 2011r. będę miała operację. Operował będzie prof. Różański. Tętniak jest wielkości 6,2cm. Jak wrócę szczęśliwie do domu to się odezwę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi