Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie cieśni aorty u niemowląt

molatka

Rekomendowane odpowiedzi

Molatka bardzo ci współczuję mam synka w tej chwili 3.5 miesięcznego w 2 dobie zycia wykryto u niego zwezenie na przewodzie botala i zwezenie na łuku aort, w 7 dobie zycia miał operacje .w calej ciązy miałam robionych mnóstwo badań i usg i ktg i było w porzo. od 35 tyg.miałam bardzo wysokie cisnienie .40 tygodniu cesarskie ciecie i lekarzowi nie podobało sie ktg .dziecka i dzieki temu że synek urodził sie chory żyje ,bo objawówo za duzych nie miał. ale zyje dzięki dr.I.Haponiukowi i dr.M.chojnickiemu bo to oni wykryli bardzo szybko co mu jest .bardzo duzo czytałam i czytam na temat tej wady i powiem tak ja miałam szczęście bo rzeczywiście dużo razy ta wada w ogóle nie jest wykrywana i maluszki umierają.bardzo ci współczuje bo ja bym zwariowała gdyby nie wsparcie rodziny i męża i trafiłam na 2 cudownych lekarzy w nowo powstałym w gdańsku oddziale kardiochirurgii dziecięcej . to ze sie tak stało to nie jest twoja wina ja tak samo zastanawiałam sie nad tym czy to moja wina że mały miał te wade i tak duzo czytałam i wypytywałam ze w końcu sama stwierdziłam że to nie moja wina ( w czasie ciąży tez leczyłam sie miałam podejrzenie ze dziecko ma zespól downa ,badanie wód płodowych itd.)prosze cie nie załamuj sie wiem że jest ci bardzo ciężko .twoje maleństwo jest u aniołków i patrzy na nas z góry jestem z toba całym sercem bo wiem co przezywasz
bardzo Ci wspolczuje z powodu synka...Moja corka tez ma ten sam problem ,plus niedomkniety calkiem przewod botalla,wiec czekamy az sie zamknie .Ciagle jestesmy w szpitalu.Jatez mialam robione 2 razy usg i to z uwzglednieniem serduszka malej ,sle lekarz w koncu stwierdzil,ze nie ma nic niepokojacego,ze wszystko jest ok....na szczescie zaraz po urodzeniuwykryli ta wade..Mam nadzieje ze bedzie ok.
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie są rodzice dzieci z różnymi wadami serca i dorośli z takimi schorzeniami. www.forum.sercedziecka.org.pl Przewód Botalla w życiu płodowym jest czymś prawidłowym, powinien się zamknąc dopiero w kilka dni po urodzeniu, więc lekarze w czasie prenatalnego usg serca nie zaznaczają tego jako wadę. Ja też mam niezamkniętego Botalla, chyba nawet do tej pory, ale dzięki niemu w ogole przeżyłam, bo urodziłam się m. in. z zarośnięta zastawką płucna.

Bardzo współczuję. Nie ma nic gorszego niż strata dziecka. Warto pomyśleć czy ktoś nie powinien odpowiedzieć za ewentualne błędy w leczniu. Gdyby ktoś z Państwa był zainteresowany uzyskaniem pomocy od strony prawnej to można napisać maila do pomoc.prawna24@gmail.com.

Gość janusziwona

Witam jest mi strasznie przykro ze straty maleń stwa.Jest to ból którego nie można opisać .Właśnie córka urodziła synka który po wyjściu ze szpitala po 5 ciu dniach został na moich rękach tzn babci rękach do więziony w stanie śmiertelnym do szpitala .Je usłyszeliśmy tylko ze dużo dobrego zrobiliśmy dziecku bo w porę został przewieziony do szpitala w ostatnich sekundach. Obecnie jest pi .operacji ktora byla wykonana pomyślnie w Zabrzu. Zadajemy sobie pytania co by było gdyby ... .Czy naprawdę nie mozna było temu zapobiec w dzisiejszej dobie medycyny.

Witam, u mojego maluszka wada serca tzn. Zwezenie aorty zostalo wykryte w 5 dobie zycia, dzieki badaniu ktg. Wszystkie badania w trakcie ciazy usg, 3d, 4d prawidlowe, nic nie wskazywalo na to ze maluh urodzi sie z wada. W 9 dobie zycia zostala wykonana plastyka balonowa, teraz tylko bedziemy jezdzic na kontrole co 4 miesiace. Na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze chociaz przezylam horror. Bardzo Ci wspolczuje, gdybym stracila moje dziecko chyba bym umarla. Podziwiam jestes niesamowicie silna kobieta. Pozdrawiam.