Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze dodatkowe gromadne

Gość Kulka

Rekomendowane odpowiedzi

@A sorki, pisalismy w innych topikach przeciez..juz na to luknałem , 10000 przecietnie ? Sporo... gdybym czul 10000 dziennie, zrobilbym holtera 12-stke na Twoim miejscu, poszedł do elektrofizjologa, poprosił o wyablowanie ogniska ( ognisk ), 10000 , oznacza ,że spokojnie okreslisz miejsce w którym to się rodzi - nawet podczas badania EPS z 2 strony serce musisz miec ok, a komory i przedsionki w porzadku / anatomicznie , organicznie, elektrycznie juz niekoniecznie / - - bo inaczej bylabys z biegiem czasu mniej wydolna .... Pewien procent kobiet po ciązy nabawia się arytmii, niestety. Jeśli to jest symptomatyczna, przeszkadzająca Ci w zyciu codziennym arytmia, w takiej ilosci jak piszesz - leki raczej tego nie wyciszą / ewent.na jakiś czas i tylko w pewnym stopniu /, zrób 12-stkę .
A skad wiesz, ze penwien procent kobiet ma arytmie po ciązy- ja słyszłąm, ze wiekszości przechodzi- ja tego nie wytrzymam, a ablcji sie boję panicznie- zrszta mało skuteczny zabieg. Większość osób ma co najmneij dwie i jakim eyzykiem obarczony rozrusznik, gorsze arytmie...
nie, aż tak źle to z ablacjami nie jest, ryzyko powikłań jest malutkie- stosunkowo największe w ablacjach migotania przedsionków ( wiele ablacji z reguły, średnia skuteczność ), w ablacjach modyfikujących węzeł ( b.rzadko wykonywane ), a poza tym w innych, owszem potrzebne są czasem powtórki, ale powikłanie w postaci zejścia bądź nabawienia się gorszych arytmii jest mikroskopijne...a skuteczność jest kilkukrotnie wyższa niż leczenie farmakologiczne arytmii - na dzień dzisiejszy, w wielu arytmiach jest ona najlepszym ze złych rozwiązań ( *złych* w cudzysłowiu - bo ogólnie zmaganie sie z arytmią, sercem, nerwicą itd jest raczej czyms złym niż dobrym...). Pewnie, że możesz się tego pozbyć, ale tylko specjalista powie Ci dokładnie CO TO JEST / SKĄD SIĘ TOP BIERZE ( jeśli będzie to mógł określić - pewien odsetek pochodzenia arytmii jest jak wiadomo nie do określenia, leczymy wtedy skutki - nie przyczynę , której nie znamy :-) . A może minie Ci samoistnie ? Z arytmiami różnie jest - i to ich wredna i piękna cecha zarazem, chociaż nie - raczej wredna :P . Nie wiem gdzie mieszkasz, ani jak czujesz swoją arytmię ( czy przez nią czegoś unikasz, inaczej funkcjonujesz niż byś chciała ) . W każdym razie dobre wyjście to możliwie najlepszy elektrofizjolog w Twojej okolicy , albo cierpliwość - szczególnie jeśli dobre okresy zdecydowanie przeważają nad złymi, a Twoja arytmia nie wpływa na Twój tryb życia. pozdr.serd.;)
Hejjjj, A co powiesz Staszku na to , że gdy będąc w szpitalu a byłam dwa razy bo szukali co mi dolega i postawili diagnozę, 1. Pierwszy lekarz kazał ograniczyć picie kawy i palenie papierosów bo to najprawdopodobniej od tego.( ja kawy nie piję bo nie lubię i fajek też nie kopcę bo dawno z tym skończyłam) 2. Drugi lekarz powiedział, że przechodzę okres dojrzewania i hormony szaleją i to na pewno od tego.( zaznaczam , że miałam wtedy 21 lat i okres dojrzewania dawno za sobą). 3. Trzeci lekarz stwierdził, że akurat mam infekcję i przy tym serducho może trochę powariować( dodam miałam tylko katar) Uważam , że jak coś się dzieje z serduchem to należy biec do kardiologa najlepiej prywatnie bo inaczej to się człowiek może tylko wykończyć!!!
ostatnie zdanie Natii, jest bardzo słuszne - tak własnie należy robic jak piszesz.. jesli chodzi o sprzeczne diagnozy - jestem ekspertem :PP tez mialem ich wiele, ale : niestety materiał dowody dla skomplikowanego organu jakim jest serce musi byc solidny, czasami wielu zmian nie wykryje ani wielorzedowy tomograf, ani MR, a sporadycznych arytmii ani holter, rejestrator etc., a nawet jesli to nie tak precyzyjnie jak potrzebuje tego lekarz..ale czasami dla odmiany jest prosto i łatwo ;) ps. co do kawy i fajków - mial racje, raczej proste;) czasem szkodzą... okres dojrzewania...moglo mu chodzic ogólnie o gre hormonów lub ich zaburzenia które trapić mogą w wieku dojrzalym infekcja plus wariactwa serca - jasne , to sie zdarza , organizm np walczy sam z sobą podczas infekcji, bo się myli i blednie rozpoznaje zagrozenie, zwalczając np paciorkowca - uderza tez w komorki serca , bo nie jest zbyt inteligentny czasami :P :) zwykle towarzyszy temu wysokie ASO - ale nie musi oczywiscie sam katar nic nie znaczy, ale paciorkowiec moze rozrabiac bez widocznych objawów - a to rzadko ale moze - odbijac sie na sercu tak wiec kazdy nich mogl sie mylic jak i miec racje:)) LOL pozdro!
Witam Was sereecznie..... staszek napedzilmi troche stracha.....fakt, ze ejszcze nie zdarzylo mi sie zemdlec, ale to co przezywam to mnie dobija. ja juz nie mam checi do zycia. Te skurcze starsznie mnie blokuja w kazdym tego slowa znaczeniu. Zamknelam sie w domu w obawie ze cos mi sie stanie. W chwilach stresu ogromnego mam te gromadne skurcze i czasem one trwaja pare minut!!!!!!!!! Dyis mnie dopadlo w sklepie....najpierw oblalam sie potem, bylo mi goraco a potem zaczelo sie ...fakt ze trwalo to ok minutz albo troche dluzej ale myslalam ze zemdleje. Mialam EKG, ukg i holter, ktore nic nie wykazaly. serce niby zdrowe niemniej jednak oczywiscie sie to nigdy nie zerejestrowalo.......ja juz sil nie mam, boje sie isc do pracy bo z tego powodu i zreszta mam taka nature ze wszystkim sie stresuje....pozdrawiam i duzo zdrowka zycze
Mroffa.. witaj, ja nie jestem lekarzem ale jestem skurczowcem, zresztą od dluższego juz czasu...nigdy nie robilam badan, no moze tylko ekg ale lekarz stwierdzil, ze mam nerwice...nic nowego, przeszlosc, terazniejszosc robia swoje. Ostatnio zrobilam badania i otoz co sie okazalo , mam hiperprolaktynemię i niedoczynnosc tarczycy...czy robilas juz dodatkowe badania , z tego co wiem skurcze dodatkowe moga wystepowac gdy np tarczyca jest chora. pozdrawiam