Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze dodatkowe gromadne

Gość Kulka

Rekomendowane odpowiedzi

Martwi mnie to pojęcie. Ja prawdopodobnie mam dod.skurcze,ponoć każdy a ja je strasznie czuję.Problem w tym,że naczytałam się iż łączące się skurcze to częstoskurcz i to groźne. U mnie czasem takie serie skurczy trwają 20 sekund. Jednak dość dobrze się czuję. Czy to już groźne? Czy gromadne to znaczy groźne gdy trwają np kilka minut??Prosze odp. A może częstoskurcz to wogóle coś innego?
Jednak podczas badania ekg czułam się dobrze.Lekarz nie pytał czy w momencie badania wystąpiło to u mnie.I sęk w tym,że jedni mi mówią,że to trzeba robić w trakcie. Inni ,że jakbym to miała wyszłoby na ekg nawet gdyby nie trwało właśnie to uczucie. Jak jest naprawdę;(
dimedicus czy mozesz rozszyfrowac moje ekg brak zalamka P amplituda zespolu ORS obnizona w I,III,avl,v1,v2 patologiczny zalamekQ w III ,nieprawidlowy zalamek R w v1,v2,v3,v4 odcinek ST obnizony w II,v6 nieprawidlowy zalamek T w I,II,v3,v4,v5,v6 lekarza ogladal to ekg nic nie mowila tylko przepisala mi leki,nadmienie ze choruje na napadowe migotanie przedsionkow jestem po ablacji ktora nie przyniosla rezultatow,pozdrawiam
Gość stracatella
Kulka ja też te skurcze odczuwam dłużej niż pojedyncza przerwa, ale miałam takie *przelewania* w trakcie zabiegu i lekarka się nie przejęła i powiedziała że są pojedyncze - pewnie takie są tylko po jednym tylko kilka ich być może przedzielanych dobrym skurczem występuje blisko siebie i ja to odczuwam jako przelewanie albo przebiegającą mysz ;) tak to nazywam;))) pozdrawiam
Witam, Ja cierpie na dodatkowe skurcze gromadne tzw.salwy.Lekarz powiedział że nic się od tego nie stanie.Mam je mniej więcej dwa razy w miesiącu i trwają około 10 sekund.Czy ktoś może napisać jak u niego to się objawia bo mnie to ściska przez 10 sekund w klatce piersiowej aż czasami tchu nie da się złapać.I czy faktycznie to jest niegroźne???
No tak tylko że ja co 3 miesiące chodzę do kardiologa prywatnie i miałam już robione wszystkie możliwe badania które nic nie sugeruję że to choroba serca.Dodam że mam 25 lat dopiero.Biorę betabloker od 3lat który coś tam pomaga ale czasami skurcze dodatkowe się pojawiają.Najbrdziej niepokoją mnie te gromadne trwające ok 10 sekund.Czy ktoś może mi napisać jak u niego przebiegają gromadne i co lekarze na to mówią???
Celowo napisałem idź do elektrofizjologa, to najwłaściwsza osoba. Jak mnie dopadło migotanie przedsionków, salwy i częstoskurcz komorowy to w szpitalu było 2 kardiologów i 3 lekarzy chorób wewnętrznych I i II stopnia na kardiologii. I nie postawili ostatecznej diagnozy, musiałem iść do elektro i tam stwierdzili że to nie groźne. Tobie radzę to samo, idź do elektro.
@ nati mam podobnie, nie rozpisując się, od ok.1.5-2 m-cy, objawy jak opisujesz ; po złapaniu czegoś takiego na pętlowym rejestratorze / takim *a la ekg* przenośnym noszonym na pasku wg potrzeb i chęci / okazało sie że to : a)wstawka czestoskurczu komorowego b)wstawka czestoskurczu nadkomorowego c)wstawka migotania/trzepotania przedsionków odprowadzen jest w tym urządzeniu tylko 7 ( to znaczy linii na wydruku EKG ), nie jest to holter 12-stka , niestety.... Dodam, że diagnozy nie stawiali lekarze z rejonowej przychodni,ale wybitni fachowcy / jestem z Warszawy / , m.in. elektrofizjolodzy z Banacha i z Anina. Mimo to były różne - bo zapis był nie dość jednoznaczny. Takie około 10-15 sekundowe serie dają w kość. Czasami padam / omdlenie, utrata przytomności - nie wiem , bo trace swiadomość ;) /, czasami nie, wtedy *tylko* dławi, dusi i ma się wrazenie że to już nie wróci na wlasciwy tor ..taki bezład zupełny, a to dlatego że nakładają się pewnie skurcze dodatkowe, ale o jakiej etiologii ? , oraz odstępy są niemiarowe... Do tego doszły w większej ilości gromadne dodatkowe z byle powodu lub bez powodu. Głupie powody : śmiech, zmiana pozycji, wdech, itp . Ale np. nic podczas gniewu, lub innych emocji silnych , z 2 strony ..... zagadka dla Holmesa... cóż, miałem EPS, bez powodzenia rok temu, bo mam też popsuty węzeł zatokowy albo inne coś , i mój rytm ma tendencje do gwałtownych przyśpieszeń, miałem stym.przezprzełykową, rezonans serca w Aninie, krew, echo itp dziesiątki razy ...holtery .. Wiem jedno - dla osób które to odczuwają - to jest ohydne. Po drugie - to jest jak totolotek - występuje nagle i bez sensu / może układ autonomiczny ma tu coś do powiedzenia i nerw błędny / . Po trzecie - diagnozować to . Gdy ktoś , jak ja , miał zapalenie mięsnia serca ( 2003 ), epizody mig. przedsionków, lub ma jakąś niewydolność serca lub wady - diagnozować pilnie . Jak jest zdrów jak ryba i to * tylko * elektryka serca - diagnozować na spokojnie / jak nie mamy WPW, r na t , wcześnie wtrąconych etc - te są potencjalnie groźne / . Ja poluję bez przyjemnosci na to nadal - i zawsze w swej głupocie - przestaję sie tym interesowac tym , jak tylko mam kilka tyg.spokoju od tego , żenada ... To straszna głupota - wiem.Trzeba tego pilnować. Dziś znowu mam kryzys - gromadne cały dzień , mimo że od 3 -4 lat, jestem poblokowany ( 250 mg metoprololu w dawkach podzielonych na dobe ), 2 x kalipoz i mg b6 dziennie . I nic . Nic to nie daję . W poniedziałek jadę do Anina / takkie mam postanowienie w kazdym razie / - b. nie lubię grzebać w ..., ale mam 2 dzieciaczków i fajnie by było pocieszyć się nimi trochę . Tak więc NATI , przypilnuj tego , może to pryszcz , może nie - część ludzi kończy nagle - ale o wiele wiele więcej żyje i jakoś sobie radzi - niektórzy nawet świetnie , pomimo takich historii . Zapisz to - spróbuj zapisać - elektrofizjolog - ocena - dalsze postępowanie . pozdrówki
Witaj, No właśnie jeśli chodzi o problemy z sercem to człowiek czasami już rady nie daje.Z tego co piszesz miałeś zapalenie mięśnia sercowego a często słyszałam , że po takiej chorobie to jakiś uszczerbek zostaje na zdrowiu a najczęściej zaburzenia rytmu.u mnie wszystkie choroby o etylogii kardiologicznej zostały wykluczone a dodatkowe skurcze i te zaburzenia podobno na tle nerwowym.Przyznam jak każdy, że jest to coś okropnego jak dopadnie .Powiedz mi gdzie można takie ekg kieszonkowe kupić i ile kosztuje? Pozdrawiam
heloł nati ;) żadne badanie dostepne dla zwykłych obywateli / typu MR serca, nalepsza tomgrafia, itp / nie pokażą czy po jakimś stanie zapalnym - niekoniecznie musi być to zapalenie mięsnia serca , nie ma w sercu mikro zbliznowaceń, zwłóknienia tkanek , czy każdy jeden kardiomiocyt przewodzi tak jak powinien :) biopsja - której w 99,9% i tak się nie robi , też jest niediagnostyczna - bo przecież nie wiadomo, w którym fragmencie serca zmiany są - jeśli są ... najczesciej zap.m.sercowego wychodzi w trakcie jego trwania , z badan krwi, przy bolach klatki piersiowej , gorączce - potem już tego nie udowodni się łatwo, tazke dlatego ze b.czesto mija bez sladu i dolegliwosci nie pozostawia ; mialem wmawianą nerwice w osrodkach słabych kardiologicznie równiez - bo echo, rezonans magnetyczny serca, test pionizacyjny itp wyszly ok ale kolejne zapisy ekg, omdlenia, itp - daly podstawe do innego rozpoznania ( aczkolwiek bez złosliwosci zycze Ci * tylko * nerwicy - po prostu lepsza przezywalność :PP, duzo lepsza :) jeśli naprawdę czujesz salwy dłuższe , takie w okolicach 10 sekund, nie jest to norma fizjologiczna inna sprawa - czy to są rzeczywiście salwy,albo wstawki czestoskurczu komorowego - czy może bi lub trigeminia albo skurcze komorowe ale z zachowanym odstepem ... potrzebny jest zapis w trakcie takiej * salwy * ideałem byłby 12 odprowadzeniowy zapis - ale ponieważ jak pisalas to jest rzadkie , szanse ze w dniu 12-ski się pojawi są jak w superlotto ;P ja także miałem salwy b.rzadko, dopiero ostatnio czesciej - w moim przypadku ( mam taką anatomię seducha że czuję wszystko ), jest to po prostu duszenie, dławienie, b. nierówny i nie majacy ochoty powrócic na wlasciwy tor rytm serca, przez kilka - kilkanscie sekund, max. pewnie ze 20 , czasem z omdleniem/oszolomieniem etc i specjalne wymuszone kasłanie, parcie , zimna woda , ucisk galek ocznych - czyli sprawdzone metody przy niektórych arytmiach - nie dzialają na to ; co do * kieszonkowego EKG * wolalbym w jakiejś prywatnej przestrzeni przekazac Ci te informacje , bo nie jest to ot tak do kupienia , czy zalatwienia , z tego co wiem ... cena jest spoko - to nie tu problem , jak kilka holterów - nie więcej, a raz na długi czas , pytanie jak jest z tym teraz logistycznie ? - dzieki wielkiej przychylnosci uzyskałem to bodaj w I kwartale 2009* ( tutaj ogromne podziekowania wlasciwym osobom za wszystko ) mogę sie dowiedziec jak to wyglada obecnie - bez problemu , jesli tylko chcesz pozdr.serd.
Hej Staszku :-) Zaczynasz mnie straszyć tymi gromadnymi :-)U mnie one występują raz na dwa miesiące nie częściej, choć ostatnio pojawiły się w 3 seriach pod kolej i myślałam że naprawde zemdleje bo jakieś gorąca do głowy przy tym uderzały.Jestem bardzo zainteresowana tym holterem kieszonkowym bo faktycznie innej metody żeby to wyczaić nie widzę.Podam Ci mój nr gg i proszę o więcej informacji na temat tego holtera ( nr 537408).To uważasz że mając 25 lat ja zejdę przez te salwy??Nie strasz mnie bo ja jestem typem, który wszystko bierze do siebie he he :-))))) Czekam na odpowiedź. Nati
! nie zejdziesz ! OMG... , Nati ! / Natalio / :)) szalona....:) tylko najlepiej to zapisac na papierze ekg :) -to nie muszą byc salwy - a jesli nawet to są one b.różne , cześci z nich nie leczy się w ogóle , może byc rytm komorowy idiopatyczny, labilny ukl.wegetatywny, bige/trigem., dodatkowe nadkomorowe : jakaś seria, wstawka tego czy tamtego - na 99.99%- jeśli jesteś wydolna , ogólnie czujesz się ok , i tp , nie masz WPW, dysplazji żadnej, ukrytej wady - NIC NIE GROZI and again NIC CI NIE GROZI Ale nie zaszkodzi to zlapac, dla spokoju swietego - jak sama mówisz , to Cie niepokoi ;) Napisze na gg wkrótce, mam nadzieje :) pozdrówki! PS. A czemu bierzesz beta bloker od 22 r.życia i jaki ? P
Hej :-)Staszku:-) Betabloker biorę ponieważ miałam wysoki puls(tachykardia zatokowa) średni rytm 90 na min w spoczynku max 160 w spoczynku.Najpierw brałam Betaloc 25mg ale miałam niskie ciśnienie po nim,potem propranolol ale się nie sprawdził i teraz od 2 lat biorę Atram 6,25 - 2x na dobę i jest w miarę ok.Oczywiście dodatkowe skurcze no i czasami te **fajniusie** GROMADNE!!!!.No i jeszcze biorę Paromerck od depresji i lęków bo z tym też miałam problem przy tym cholerstwie.Może jestem egoistką ale cieszę się że nie tylko ja to mam.Jest mi prościej z tą świadomością żyć:-))))) Pozdro:-)